Το να οδηγάς, τις περισσότερες φορές είναι κάτι το πολύ ωραίο και ταυτόχρονα αρκετά χαλαρωτικό. Όταν έχεις μια κοπιαστική μέρα στην δουλειά και θες να ηρεμήσεις, το να πάρεις το αυτοκίνητο ή την μηχανή σου και να κάνεις μια βόλτα είναι κάτι που πραγματικά θα σε κάνει άλλο άνθρωπο και αμέσως θα ξεχάσεις την δύσκολη μέρα που είχες. Ωστόσο, κάποιες φορές λογαριάζεις χωρίς τον ξενοδόχο και η εμπειρία σου στον δρόμο μπορεί να αποδειχθεί τραυματική. Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποια είναι τα πιο εκνευριστικά πράγματα στον δρόμο, που θα σε κάνουν να βγεις από τα ρούχα σου κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Πάρκινγκ
Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα στον δρόμο, που μπορεί να συναντήσεις είναι όσον αφορά τον παράγοντα πάρκινγκ. Έχεις ξεκινήσει ωραία και καλά για να φτάσεις στον προορισμό σου και σκέφτεσαι ότι θα βρεις και μια θεσούλα για να αφήσεις το αμάξι σου. Κούνια που σε κούναγε! Κάνεις αμέτρητους γύρους μπας και εντοπίσεις μια ακρούλα και παρκάρεις και εσύ.
Το συγκεκριμένο είναι κάτι που πραγματικά βγάζει εκτός εαυτού σχεδόν όλους τους οδηγούς. Καμιά φορά ακόμα και τους συνοδηγούς γιατί έχουν βαρεθεί να κάθονται και να κάνουν βόλτα γύρω-γύρω. Ειδικά, όταν πας σε περιοχές που πραγματικά δεν υπάρχει ούτε κολυμπηθρόξυλο και βλέπεις κάτι απίθανους τύπους να έχουν πιάσει 3 θέσεις στάθμευσης, τότε μπορεί να βγεις εκτός ελέγχου. Δηλαδή, κάτσε ρε φίλε τι σου φταίω εγώ και ο καθένας να ψάχνουμε 3 ώρες για μια θέση και να χαλάμε ένα ντεπόζιτο βενζίνη, επειδή έχεις βάλει τον κουβά σου μέσα στη μέση; Πόσο δύσκολο σου είναι να πας λίγο πιο μπροστά για να χωρέσω και τον δικό μου κουβά;
Άσε που αν αυτό σου συμβαίνει σε καθημερινή βάση όταν γυρνάς στο σπίτι σου, εκεί είναι που φτάνεις στο σημείο και λες ότι τέλος το αυτοκίνητο προτιμώ να πάω με τα πόδια, παρά να τραβάω αυτό το μαρτύριο. Φίλοι γείτονες, σκεφτείτε ότι έχουμε και άλλοι άνθρωποι αυτοκίνητα και πρέπει να τα σταθμεύσουμε και εμείς κάπου κοντά στο σπίτι μας, όχι μισή ώρα μακριά.
Ταχύτητα
Πάμε τώρα στον τομέα ταχύτητα. Προφανώς και σε όλους μας έχει τύχει μερικές φορές να πατήσουμε το γκάζι παραπάνω όταν χρειάζεται. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να οδηγούμε σε μόνιμη βάση λες και βρισκόμαστε σε πίστα. Ειδικά, όταν βρισκόμαστε σε κατοικημένη περιοχή που πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, το να πηγαίνεις εσύ με τέρμα τα γκάζια είναι το λιγότερο ανεύθυνο. Διότι, δεν σου φταίω σε κάτι ούτε εγώ που έχω βγει μια βόλτα ούτε τα παιδάκια που μπορεί να παίζουν στην πλατεία ούτε η γιαγιά και ο παππούς που περπατάνε. Αν θες να τρέξεις με τους φίλους σου, πήγαινε σε ένα μεγάλο δρόμο και κάνε ό,τι καταλαβαίνεις. Όχι όμως μέσα στις γειτονιές να κάνεις κόντρες.
Η ταχύτητα όμως έχει και μια άλλη παράμετρο. Θες να πας στη δουλειά σου πρωί πρωί, οι δρόμοι είναι γεμάτοι και σου τυχαίνει ο άλλος να έχει πάρει το αυτοκίνητο του και να είναι λες και πάει εκδρομή. Βρε αδερφέ μου, βγήκες για βόλτα σε ώρα αιχμής που πραγματικά γίνεται πόλεμος και μου είσαι χαλαρός και light με την τσιγαρούμπα στο χέρι και μας πας καρότσι πρωί πρωί; Δηλαδή, έλεος, κάνε τουλάχιστον στην άκρη να μπορέσουμε και εμείς να πάμε στην δουλειά μας στην ώρα μας. Διότι δεν χρειάζεται να ξεκινάμε 3 ώρες πιο νωρίς από το σπίτι μας, επειδή εσύ έχεις όρεξη για πρωινή τσάρκα στην Αθήνα.
Φλας
Πες μου τώρα ότι δεν είναι το φλας ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα στο δρόμο. Προφανώς και αναφέρομαι σε κάποιους πανέξυπνους που θέλουν να αλλάξουν κατεύθυνση και βαριούνται να κάνουν μια απλή κίνηση με το χέρι τους για να βγάλουν ένα φλας. Να ειδοποιήσουν τους άλλους οδηγούς και τους πεζούς, ότι να παιδιά από εδώ θέλω να πάω, κανονίστε την πορεία σας.
Εσύ όμως επειδή έχεις άλλη άποψη, είτε επειδή βαριέσαι που ζεις, είτε επειδή νομίζεις ότι ο δρόμος σου ανήκει, είτε επειδή πήρες νύχτα το δίπλωμα, δεν σημαίνει ότι εγώ είμαι μέντιουμ και πρέπει να μαντέψω πού θα πας. Ούτε μπορώ να μυρίζω τα νύχια μου κάθε φορά που οδηγώ για να μου πουν πού θα πας. Τις περισσότερες φορές κιόλας δεν μου λένε. Άρα, κούνα λίγο το χεράκι σου και βγάλε ένα φλας!
Αλκοόλ
Προφανώς και δεν περίμενες εμένα να σου πω ότι αλκοόλ και τιμόνι δεν πάνε μαζί. Θέλω να πιστεύω ότι το γνωρίζεις και το τηρείς. Ωστόσο, επειδή σαν χώρα είμαστε στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως με τροχαία ατυχήματα, καλό είναι να το θέσω αυτό το ζήτημα. Έχεις βγει με την παρέα σου και έχεις πιει τα ποτάκια σου και καλά έκανες. Άσε βρε παιδί μου το αμάξι και βρες ένα άλλο μεταφορικό μέσο για να πας σπίτι σου.
Δεν θα πάθεις κάτι, αν πεις ότι δεν είσαι σε θέση να οδηγήσεις και θα πάρεις ένα ταξί. Δεν χρειάζεται να το παίζεις μάγκας και να βάζεις σε κίνδυνο την ζωή σου και την ζωή των υπολοίπων που μπορεί να βρίσκονται στο δρόμο. Τι είναι προτιμότερο, να κλειδώσεις το αμάξι και να βρεις άλλο τρόπο να γυρίσεις στο σπίτι σου ή να παίξεις την ζωή την δικιά σου και των υπολοίπων κορόνα-γράμματα επειδή είσαι ανεύθυνος και επιπόλαιος; Νομίζω την απάντηση την ξέρουμε όλοι και δεν χρειάζεται να στη δώσω εγώ.
Κόρνα
Πραγματικά δεν ξέρω αν αυτό το πράγμα που γίνεται στην Ελλάδα με την κόρνα γίνεται και σε κάποια άλλη χώρα αυτού του πλανήτη. Η κόρνα είναι ίσως για μένα στην κορυφή της λίστας με τα πιο εκνευριστικά πράγματα στον δρόμο. Δηλαδή αυτό το πράγμα που κυκλοφορούν μερικοί με το χέρι στην κόρνα είναι απίστευτο. Δεν προλαβαίνει να ανάψει πράσινο το φανάρι και σου έχει πατήσει ο άλλος την κόρνα. Αυτό το πράγμα είναι εξοργιστικό, σε σημείο να θες να κατέβεις κάτω και να κουτσουλήσεις τον άλλον στην κυριολεξία.
Πέραν όμως από αυτό, το να χρησιμοποιείς την κόρνα για να χαιρετήσεις κάποιον γνωστό σου, είναι το ίδιο απαράδεκτο. Η κόρνα είναι για όταν θέλουμε να προειδοποιήσουμε κάποιον για τυχόν κίνδυνο ή για να αποφύγουμε μια δύσκολη κατάσταση. Όχι για να χαιρετάμε όλη την γειτονιά ούτε να ενημερώνουμε τον φίλο μας ότι είμαστε από κάτω και πρέπει να κατέβει. Σε αυτή την περίπτωση η επιλογή να κατέβεις από το αυτοκίνητο και να χαιρετήσεις ή η επιλογή του κινητού για να ενημερώσεις τον κολλητό είναι περισσότερο ενδεδειγμένες.
Bonus: Σεβασμός στους πεζούς
Το τελευταίο κομμάτι του άρθρου είναι αφιερωμένο στους πεζούς και το σεβασμό που πρέπει να τους δείχνουμε. Πόσες φορές έχει τύχει να βρέχει ή να έχει σε κάποιο σημείο του δρόμου νερά και να περνάει ο άλλος χωρίς να υπολογίζει τίποτα και κατ’επέκταση να μας κάνει λούτσα; Αμέτρητες φορές. Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο θα πρέπει να προσέχουμε αρκετά πράγματα, με πρώτο και κύριο τους πεζούς.
Δεν γίνεται δηλαδή να μην σταματάς πάνω στην διάβαση για τους πεζούς και να περνάς κανονικά. Είναι κανόνας όταν ο πεζός είναι πάνω στην διάβαση, να κοκαλώνεις το αμάξι για να περάσει και όχι να αναπτύσσεις ταχύτητα για να μην τον αφήσεις.
Τέλος, κάθε φορά που κρατάμε ένα τιμόνι στα χέρια μας θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί με όλους και να σκεφτόμαστε το κοινό καλό, όχι μόνο τον εαυτό μας.
Μάριος Βουτσίνος