dekaetes-omologo

Tο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ άντλησε η Ελλάδα από την επανέκδοση του 10ετους ομολόγου, το οποίο σημείωσε μεγάλη ζήτηση. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ και το επιτόκιο υποχώρησε κοντά στο 0,9%.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη έκδοση 10ετους ομολόγου στις αρχές Ιανουαρίου το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,807%, ενώ ακολούθησε ο δανεισμός επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ με έκδοση 30ετους ομολόγου και επιτόκιο 1,956%.

Η σημερινή έκδοση μπορεί να είναι η τελευταία ή η προτελευταία έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για φέτος. Από τις αρχές του έτους έχουν αντληθεί 9 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις του 10ετούς, του 30ετούς και του 5ετούς, καθώς και 2 δισ. ευρώ περαιτέρω από την ανταλλαγή ομολόγων με τις ελληνικές τράπεζες και περίπου 1 δισ. ευρώ από έντοκα. Με τη σημερινή έκδοση, τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 36,2 δισ. ευρώ.

Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η ΗSBC, η JP Morgan και η Nomura.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι μέσα στον Μάιο αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 3,74 δισ. ευρώ. Έτσι η ΕΚΤ μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει περίπου το 41,5% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο ΕΚΤ-ΤτΕ βρίσκονται ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,68 δισ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 62 δισ. ευρώ που είναι διαπραγματεύσιμα.

Τέταρτη έξοδος το 2021

Ήταν η τέταρτη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές μέσα στο 2021. Η ανατροπή του σχεδιασμού έγινε διότι τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, απέναντι στην πανδημία, υπερβαίνουν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις, άνω των 15 δισ. έναντι αρχικής πρόβλεψης για 7,5 δισ. ευρώ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen + 7 =