Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Βερίκοκα Μπεμπέκου: Θέλουν τσάμπα την παραγωγή φέτος οι έμποροι

Βερίκοκα Μπεμπέκου: Θέλουν τσάμπα την παραγωγή φέτος οι έμποροι

Μόνο τα πρώιμα βερίκοκα είχαν τιμή, φωνάζουν οι αγρότες. Τώρα δεν μένει κανένα κέρδος.

verikoka

Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στα βερίκοκα Μπεμπέκου από τους παραγωγούς, όμως οι τιμές κρίνονται εξαιρετικά ασύμφορες, δεδομένων και των φετινών συνθηκών.

Όπως δήλωσε ο κ. Κώστας Πάπας, παραγωγός και αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κιάτου-Τραγάνας Κορινθίας, πέρσι η τιμή παραγωγού στα Μπεμπέκου που προορίζονται για κομπόστα και είναι η βάση για τον υπολογισμό τιμής και στα υπόλοιπα είδη, ήταν 50 λεπτά παραδοτέο στο συσκευαστήριο, αλλά φέτος είναι κατώτερη του αναμενομένου, μη ξεπερνώντας τα 38 λεπτά το κιλό. Συν 15 λεπτά (53 λεπτά) πιάνει το Μπεμπέκου το επιτραπέζιο, ενώ για το προϊόν που πάει για πούλπα ακούγονται τα 20 λεπτά το κιλό. Με αυτές τις τιμές, προσθέτει ο ίδιος και εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας στα κόστη, οι παραγωγοί είναι σαφώς δυσαρεστημένοι.

Δραματική είναι η κατάσταση και στην έτερη μεγάλη ζώνη παραγωγής Μπεμπέκου, την Αργολίδα. Όπως δήλωσε ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος «η κατάσταση είναι απελπιστική. Εν μέσω συγκομιδής, δίνουμε τα βερίκοκα προς 36 λεπτά το κιλό, παραδοτέο στο εργοστάσιο. Από αυτά, τα 12 μόνο είναι εργατικά, οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν βγάζουμε τίποτα. Ο αγρότης έχει την περιουσία και δουλεύει τη γη του κάνοντας έξοδα, για να βγάλουν ένα μεροκάματο και οι άλλοι (π.χ. εργάτες κ.λπ.) και δεν του μένει τίποτα φέτος στην τσέπη με τόση ακρίβεια. Η παραγωγή είναι ικανοποιητική. Τιμή είχαν μόνο τα πρώιμα βερίκοκα. Τώρα η τιμή τους είτε επιτραπέζια είναι, είτε βιομηχανικά έχει κατρακυλήσει. Και να σκεφθείτε ότι η κομπόστα δεν επιβαρύνεται με έξοδα αποθήκευσης στο ψυγείο, αφού δεν μπαίνει σε ψυγείο».

Στην… φτήνια και στη βόρεια Ελλάδα

Στην Χαλκιδική προσφέρονται τιμές στους παραγωγούς 33 λεπτά το κιλό, οι οποίες δεν τους ικανοποιούν σε καμιά περίπτωση. Δεν λείπουν δε και αγρότες που θα προτιμήσουν, όπως μας είπαν, ελλείψει και επάρκειας εργατικού δυναμικού, να τα στείλουν για χυμό…

Μπίκας Αλέξανδρος

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × five =

Exit mobile version