Αρχική ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Tο ταξίδι στα Kύθηρα: Ένα δυτικό λογοτεχνικό μοτίβο στη νεοελληνική ποίηση

Tο ταξίδι στα Kύθηρα: Ένα δυτικό λογοτεχνικό μοτίβο στη νεοελληνική ποίηση

voyage-to-cythera

Σε αυτή τη μελέτη της Δώρας Μέντη εξετάζεται η απήχηση του δυτικού, καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού, μοτίβου στη νεοελληνική ποίηση στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Η Δώρα  Μέντη εντοπίζει και διερευνά το μοτίβο, ερμηνεύοντας τη συμβολική ιδεολογική χροιά που έλαβε ο μύθος των Κυθήρων κατά τη μεταπολεμική και τη νεότερη περίοδο, με αφετηρία το γνωστό ποίημα του Κώστα Ουράνη, βασικό κορμό αρκετά ομοιόθεμα ποιήματα ελασσόνων και απόληξη το δημοφιλές τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε…». Επισυνάπτεται Ανθολόγιο των ποιημάτων που εμπεριέχουν ή αναφέρονται ειδικά στο ταξίδι στα Κύθηρα.

Βιογραφικό

Η Δώρα Μέντη γεννήθηκε το 1966 στα Κύθηρα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής και διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διδάσκει νεοελληνική φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Α’ Διεθνές Συνέδριο Κυθηραϊκών Μελετών, Κύθηρα: Μύθος και πραγματικότητα, τ. 5, Κύθηρα, Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Κυθήρων 2003, σ. 191-204.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 − eight =

Exit mobile version