Αρχική ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα στον 19ο και στον 20ο αιώνα

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα στον 19ο και στον 20ο αιώνα

Με έμφαση στην γεωστρατηγικής σημασίας γεωγραφική τους θέση

kythira-antikythira-historical-map

Διαβάστε την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Λεοντσίνη (κεντρική ομιλία έναρξης) στην ”19η Επιστημονική Εκδήλωση”, που οργανώθηκε στα Κύθηρα (13-16 Σεπτεμβρίου 2018) από το Ελληνικό Κολέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων (Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν.)

Ο Καθηγητής αναφέρεται στη μελέτη αυτή σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα-σταθμούς της ιστορικής πορείας των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, περίπου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, με κύριο άξονα κατεύθυνσης την γεωστρατηγικής σημασίας γεωγραφική τους θέση.

Σημειώνει πως κατά την περίοδο αυτήν τα νησιά μας, κατά ένα μεγάλο μέρος της, τελούν υπό ξένη κυριαρχία και διοίκηση και μόνον από το έτος 1864 μέχρι σήμερα απολαμβάνουν την πολιτική τους ελευθερία και ανεξαρτησία, ενσωματωμένα με τον κορμό του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

19ος και 20ος αιώνες

Ο 19ος αιώνας καθορίζεται από τη γένεση νέων θεσμών και επωμίζεται το βάρος ζητούμενων από τον τοπικό πληθυσμό πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών. Οι δομικές και θεσμικού χαρακτήρα αλλαγές επήλθαν στο πλαίσιο πίεσης από μίαν καθοριστικής σημασίας στη στροφή του 18ου προς τον 19ο αιώνα επαναστατική δραστηριότητα του αστικού και του αγροτικού πληθυσμού, συγκεκριμένα από αστικά και αγροτικά κινήματα των ετών 1780, 1800-1802, 1812, όπως και από το Επτανησιακό Ριζοσπαστικό Κίνημα των κατοίκων (1848-1864), που είχε ως στόχο την ένωση της Επτανήσου με τον κορμό του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Κατά την περίοδο αυτήν η γεωστρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση των Κυθήρων υφίστατο διαφοροποιήσεις ανάλογα με την πολιτική και την οικονομική συγκυρία της ευρύτερης περιοχής τους. Αυτό είχε ως συνέπεια να διαφοροποιούνται και οι γεωοικονομικές επιδιώξεις και πολιτικές των ξένων αρχών και διοικήσεων, που διαδοχικά επιβάλλονταν στο νησί κατά την περίοδο των συνεχόμενων δυτικών ευρωπαϊκών κυριαρχιών και επιρροών, που διήρκεσαν από το έτος 1207 έως την περίοδο της ένωσης των Επτανήσων με το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, το έτος 1864. Η μετάβαση στους χρόνους της νεωτερικότητας-Όλα αλλάζουν: ο τόπος, ο χρόνος, οι άνθρωποι Κατά τον εικοστό αιώνα όλα περισσότερο και με πιο γρήγορους ρυθμούς αλλάζουν: ο τόπος, ο χρόνος, οι άνθρωποι.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 + eight =

Exit mobile version