Αρχική ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Τα Κύθηρα ανάμεσα στη μινωική Κρήτη και τη μυκηναϊκή Πελοπόννησο

Τα Κύθηρα ανάμεσα στη μινωική Κρήτη και τη μυκηναϊκή Πελοπόννησο

Τα μικροαντικείμενα από το μινωικό ιερό κορυφής στον Αη-Γιώργη στο Βουνό

Κατά το διάστημα 1992-1994, υπό τη διεύθυνση του Γ. Σακελλαράκη, ανασκάφηκε στη θέση Αη-Γιώργης στο Βουνό, στο λόφο ύψους 350 μ. περίπου που υψώνεται πάνω από τον σημερινό οικισμό του Αυλέμονα και δεσπόζει στη μικρή κοιλάδα της Παλαιόπολης στο ανατολικό άκρο του νησιού, μινωικό ιερό κορυφής, το μόνο μέχρι στιγμής — και ίσως το πρώτο — γνωστό μινωικό ιερό κορυφής εκτός Κρήτης. Το ιερό αυτό συνδέεται άμεσα με τη μινωική αποικία στη θέση Καστρί, 4 χλμ. περίπου δυτικότερα, γνωστή από τις ανασκαφές των Coldstream και Huxley κατά τη δεκαετία του ’60.

Σκοπός της ανακοίνωσης της Ειμιλίας Μπάνου είναι, εκκινώντας από τα αναθήματα του ιερού, να θέσει τα Κύθηρα μέσα στο ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο της περιοχής κατά τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ. —πιο συγκεκριμένα κατά τη MMIII- Y MII περίοδο, που είναι η περίοδος ακμής του ιερού αλλά και η περίοδος εμφάνισης του μυκηναϊκού πολιτισμού στην ηπειρωτική Ελλάδα και ακμής των νέων ανακτόρων στην Κρήτη— και να συμβάλει, ως υπόθεση εργασίας, σε περαιτέρω έρευνα των σχέσεων των δύο πολιτισμών μέσω των Κυθήρων και της γειτονικής ακτής της Λακωνίας.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση της Αιμιλίας Μπάνου όπως παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Κυθηραϊκών Μελετών στα Κύθηρα, στις 20-24 Σεπτεμβρίου 2000.

Βιογραφικό Αιμιλίας Μπάνου

Η Αιμιλία Μπάνου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Προϊστορική, Κλασική και Βυζαντινή Αρχαιολογία και στην Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, από όπου και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στον τομέα της Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, του οποίου διετέλεσε γραμματέας ολομέλειας, και με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως ειδική σε θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σήμερα είναι συνεργάτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα εκπαίδευσης και έκτακτη καθηγήτρια στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΤΕΙ Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στον τομέα της αρχαιολογίας, καθώς και σε εκπαιδευτικά βιβλία και περιοδικά. Τα ενδιαφέροντά της εστιάζονται στην αρχαιολογία και την ιστορία των πολιτισμών αλλά και σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και εκπαιδευτικών καινοτομιών.

Πλήρες βιογραφικό:

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8 + 13 =

Exit mobile version