Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Συνεργασία Δήμου Κυθήρων με την Πρεσβεία της Αυστραλίας με κοινές πολιτιστικές δράσεις

Συνεργασία Δήμου Κυθήρων με την Πρεσβεία της Αυστραλίας με κοινές πολιτιστικές δράσεις

episkepsi-presvi-afstralias

Στα Κύθηρα βρέθηκε το τριήμερο 28-30 Μαΐου ο Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Αθανάσιος Σπύρου, με επίκεντρο την παρουσίαση των μελετών για το “Μουσείο Μετανάστευσης Κυθήρων” που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Αγία Πελαγία.

Ο κ. Σπύρου επισκέφτηκε επίσης το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας ενώ παραβρέθηκε στο Δημαρχείο, όπου έλαβε χώρα η υπογραφή του 2ου Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάδειξη των μονοπατιών των Κυθήρων, μεταξύ Δήμου, Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης και MEDINΑ.

Τέλος, κατά την εδώ παρουσία του κου πρέσβη, συμφωνήθηκε η περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών του νησιού με την πολυάριθμη κυθηραϊκή παροικία της Αυστραλίας, με την οποία αναμένεται να συναντηθεί ο Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, στα πλαίσια προγραμματισμένης επίσκεψής του στην χώρα της Ωκεανίας τους προσεχείς μήνες.

Δελτίο Τύπου για την παρουσία του Αυστραλού πρέσβη στα Κύθηρα εξέδωσε ο Δήμος Κυθήρων:

«Αποδεχόμενος πρόσκληση του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη, επισκέφθηκε τα Κύθηρα ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Αθανάσιος Σπύρου, ελληνικής καταγωγής. Ο κ. Σπύρου παρευρέθη στο νησί μας με αφορμή την επίσημη παρουσίαση των μελετών του «Μουσείου Μετανάστευσης Κυθήρων» – που έχει θέσει υπό την αιγίδα του – ενός οραματικού έργου, που θα δημιουργηθεί στην Αγία Πελαγία, λίγα μόλις μέτρα από το λιμάνι από το οποίο στις δεκαετίες του ’40 και του ’50 αναχώρησαν για την ξενιτιά δεκάδες χιλιάδες Κυθήριοι, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Η παρουσίαση των μελετών έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου 27/5 στον φιλόξενο χώρο του «Hidden Retreats – Agios Prokopios», στον Καραβά, όπου η Πρόεδρος των «Φίλων Μουσείων Κυθήρων» κα. Ελένη Τζωρτζοπούλου ανέπτυξε το όραμα για τη δημιουργία του μοναδικού στην Ελλάδα – και εκ των ελαχίστων διεθνώς – Μουσείου Μετανάστευσης. Το Μουσείο θα υλοποιηθεί σε σχέδια του Αρχιτέκτονα κ. Στέφανου Ταβλαρίδη, που ανακηρύχθηκε 1ος στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξαν οι «Φίλοι Μουσείων Κυθήρων» με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δήμο. Το Μουσείο θα αποτελείται από ένα τριώροφο κτίριο σε αναβαθμούς και θα περιέχει, εκτός από τεχνικούς και αποθηκευτικούς χώρους, τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, μία αίθουσα εκδηλώσεων και τα γραφεία του Μουσείου. Οι εξωτερικοί χώροι έχουν χωροθετηθεί ώστε να γίνονται υπαίθριες εκδηλώσεις (συναυλίες, προβολή ταινιών, κλπ) με θέα προς την θάλασσα της Αγίας Πελαγίας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των μελετών, ο Πρέσβης κ. Σπύρου εξέφρασε τη συγκίνησή του για την παρουσία του στο νησί των Κυθήρων και μοιράστηκε προσωπικές του μνήμες από τους Κυθήριους της Αυστραλίας, ενώ τους ευχαρίστησε για την σημαντική συμβολή τους στην κοινωνία, τον πολιτισμό, τα γράμματα, την οικονομία και την καθημερινότητα της Αυστραλίας. Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης, ευχαρίστησε θερμά τον Πρέσβη για την αποδοχή της πρόσκλησής του και τόνισε τη σημασία του φαινομένου της μετανάστευσης για τα Κύθηρα, ενός νησιού που από αποστολέας μεταναστών τον προηγούμενο αιώνα, έχει πλέον καταστεί υποδοχέας από το 1990 και μετά, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το Μουσείο Μετανάστευσης Κυθήρων είναι ένα από εμβληματικότερα και πλέον οραματικά έργα, που θα αποτελέσει για τα Κύθηρα σημείο αναφοράς πανελλαδικά.

Η παρουσίαση, καλύφθηκε από το ADELLIN RADIO και είναι διαθέσιμη εδώ

Το πρωί του Σαββάτου 28-05, ο Πρέσβης επισκέφθηκε το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, όπου στο Βιβλίο Επισκεπτών ανέγραψε τα εξής: «Με σεβασμό και αγάπη γυρίζω στα πάτρια εδάφη τόσων Ελλήνων της Αυστραλίας και στον τόσο αγαπητό και ιερό αυτό τόπο. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και συγχαρητήρια για το σημαντικότατο έργο του ναού». Ξεναγήθηκε στο Μουσείο Εικόνων, στο Ναό του Αγ. Ανδρέα στο Λιβάδι καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου και τον οικισμό της Χώρας, από τον κ. Γεώργιο Λουράντο και την κα. Ελένη Χάρου.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, επισκέφθηκε το Δημαρχείο, όπου παρέστη στην υπογραφή του 2ου Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάδειξη των μονοπατιών των Κυθήρων, μεταξύ Δήμου, Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης και MEDINΑ. Ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης προσέφερε στον Πρέσβη αναμνηστική πλακέτα με τον Έφηβο των Αντικυθήρων. Παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΕΕΠΚΑ κ. Ευ. Βενάρδος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γ. Κομηνός και κ. Π. Ζαντιώτης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Δ. Καλλίγερος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δ. Κοντολέων, ο Πρόεδρος του ΚΙΠΑ κ. Γ. Κασιμάτης, ενώ η εκδήλωση καλύφθηκε από το PHOTO CERIGO/Βαλέριος Καλοκαιρινός.

Η συνεργασία του Δήμου μας με την Πρεσβεία της Αυστραλίας είναι διαρκής και θα συνεχιστεί με την διοργάνωση κοινών πολιτιστικών δράσεων, στο πλαίσιο της σύσφιξης των δεσμών του νησιού μας με τους σχεδόν 80.000 κυθηραϊκής καταγωγής Έλληνες που ζουν, εργάζονται και προοδεύουν στην Αυστραλία, ενώ προγραμματίζεται επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη στην κυθηραϊκή κοινότητα της Αυστραλίας, τους επόμενους μήνες.»

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty + 18 =

Exit mobile version