Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Όχι στις ΒΑΠΕ στα Κύθηρα από Dynamo Kythira και συλλογικότητες

Όχι στις ΒΑΠΕ στα Κύθηρα από Dynamo Kythira και συλλογικότητες

Δύο πορείες κατά της ενεργειακής λαίλαπας και της καταστροφής της φύσης πραγματοποιήθηκαν σε παράλληλο χρόνο το Σάββατο 26 Ιουνίου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Το Σάββατο 26 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στις Φοινικίες κατά των βιομηχανικών αιολικών σταθμών που έχουν προταθεί παράνομα στα Κύθηρα. Η δράση έγινε σε συνεργασία της Κίνησης Πολιτών Κυθήρων Dynamo με την Ομάδα Ενημέρωσης για τις Ανεμογεννήτριες στα Κύθηρα (την αγγλόφωνη αδερφή ομάδα της Dynamo).

Ξεκίνησε με μια συμβολική πορεία από τα Λογοθετιάνικα μέσα από τα παραδοσιακά χωριά της περιοχής Κατσουλιάνικα και Κουσουνάρι προς τις Φοινικίες, με τελικό προορισμό το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Πολύκαρπου. Οι Φοινικίες, περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και μεγάλης αρχαιολογικής αξίας στη δυτική ακτή του νησιού, είναι η πρώτη που απειλείται στα Κύθηρα από παράνομη βιομηχανοποίηση, με τη χωροθέτηση 15 ανεμογεννητριών ύψους 100 μέτρων.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, υπήρξε μεγάλη προσέλευση από κατοίκους  διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων, που τους ενώνει η αγωνία τους για το μέλλον του νησιού, και που θέλησαν να δηλώσουν με την παρουσία τους την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα κατά των βιομηχανικών αιολικών σταθμών.

Επίσης εγκαινιάστηκε ο καινούριος λογότυπος του αγώνα ΟΧΙ στις ΒΑΠΕ στα Κύθηρα ( SAY NO to INDUSTRIAL WIND TURBINES IN KYTHIRA) σε μεταξοτυπία πάνω σε μπλουζάκια που θα πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα του νησιού.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας είχε συμβολικό και τοπικό χαρακτήρα. Τοπικό γιατί το κάλεσμα έγινε με προσκλήσεις που έστειλαν τα μέλη των διοργανωτικών ομάδων στους γείτονες, τους φίλους και τις οικογένειες τους. Συμβολικό γιατί πραγματοποιήθηκε σε ταυτόχρονο χρόνο και σε αλληλεγγύη με της ίδιας ημέρας μεγάλη πορεία στην Αθήνα που διοργάνωσε το πανελλαδικό δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια, κατά του ενεργειακού παροξυσμού που σχεδιάζεται για όλη τη χώρα.

dynamo-kythira, πορεία, Αθήνα

Στην κινητοποίηση της Αθήνας συμμετείχαν 87 συλλογικότητες από το πανελλήνιο, που τους ενώνει ο αγώνας και η αγωνία για την καταστροφή που συμβαίνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στην ελληνική φύση. Συμμετείχαν ομάδες από τα Άγραφα μέχρι το Νυμφαίο, και από τον Μαλέα μέχρι την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Τα Κύθηρα συμμετείχαν με τη δική μας Κίνηση Πολιτών Κυθήρων Dynamo, η οποία ως μέλος του πανελλαδικού δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια, έκανε γνωστό τον αγώνα των Κυθηρίων για την προστασία της φύσης και του πολιτισμού του νησιού.

Σημαντική στην κινητοποίηση της Αθήνας, ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής του Δικτύου Δημάρχων, Πέτρου Φιλίππου, Δημάρχου Σαρωνικού, ο οποίος ανήγγειλε την κίνηση που κάνουν οι δήμαρχοι προς την ΕΕ, ενημερώνοντας για τις ολιγωρίες και ενίοτε παρανομίες που συμβαίνουν μέσα στην πρωτοφανή επίσπευση εργασιών, προς χάριν των εταιρειών, και τελικά καταστροφική για την ελληνική φύση. Και βέβαια, αναφέρθηκε και στον Δήμο Κυθήρων, μέλος του Δικτύου, χαιρετίζοντας την συμμετοχή των Κυθήρων στην εκδήλωση.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × 2 =

Exit mobile version