Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Στήριξη προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία «Ιανός» ενέκρινε η...

Στήριξη προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία «Ιανός» ενέκρινε η κυβέρνηση

stirixi-stis-epixeiriseis-pou-epligisan-apo-ti-theominia-ianos
Φωτογραφία Αρχείου

Η πορεία της διαδικασίας αποκατάστασης και στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία «Ιανός», η οποία προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη εργασίας του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Πρόεδρο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αναπληρωτή του Προέδρου στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, κ. Δημήτριο Σκάλκο, και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών η απόφασή του για την αποδοχή της εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής σχετικά με το ποσοστό με το οποίο η επιχορήγηση προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα καλύψει τη ζημιά που προέκυψε από τη θεομηνία «Ιανός».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το εν λόγω ποσοστό διαμορφώνεται στο 55% της ζημιάς που έχει εκτιμηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές των Περιφερειών των περιοχών οι οποίες επλήγησαν, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν διατεθεί μέχρι και σήμερα.

Ήδη, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με τις Περιφέρειες, έχει ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία καταβολής του τελικού ποσού που αντιστοιχεί στο τελικό ποσοστό κάλυψης της εκτιμηθείσας ζημιάς από τη θεομηνία, σε συνέχεια χορήγησης της προκαταβολής, ύψους 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς, από τις πρώτες εβδομάδες μετά τη θεομηνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το προηγούμενο σχετικό θεσμικό πλαίσιο και την αντίστοιχη τακτική που ακολουθούνταν, το κράτος χορηγούσε προς τις πληττόμενες από (προηγούμενες) θεομηνίες επιχειρήσεις επιχορήγηση που κάλυπτε μόλις το 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε ένα χρονικό ορίζοντα που ξεπερνούσε τα τρία έτη. Πρόκειται για κάτι που έχει αλλάξει, πλέον, με το νέο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, που θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 4797/2021.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκε και η πορεία υλοποίησης των έργων και των προγραμμάτων αποκατάστασης στη Θεσσαλία, όπου ο Περιφερειάρχης παρουσίασε μία ολοκληρωμένη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και τα επόμενα βήματα αυτής της γόνιμης και εποικοδομητικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί όλη αυτή την περίοδο.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two + fourteen =

Exit mobile version