Αρχική ΤΑΙΝΙΕΣ Σινε-Παράδεισος: Duel (1971)

Σινε-Παράδεισος: Duel (1971)

Road thriller – Περιπέτεια δρόμου. Σκηνοθεσία Steven Spielberg, παίζουν Dennis Weaver.

Ο οδηγός μιας κόκκινης Plymouth Valiant βιάζεται να προλάβει μια επαγγελματική υποχρέωση ενώ τρομοκρατείται από οδηγό νταλίκας τύπου τάνκερ σε ένα μοναχικό, επαρχιακό δρόμο της Καλιφόρνια. Με πινακίδες προηγούμενων θυμάτων καρφωμένες στο μπροστινό της μέρος και τον απρόσωπο οδηγό της να είναι αποφασισμένος και προσηλωμένος στο δολοφονικό του στόχο, η νταλίκα αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα και επιχειρεί να ανατρέψει το αυτοκίνητο του πρωταγωνιστή χωρίς λόγο. Ο τελευταίος κοντεύει να τρελαθεί και μη μπορώντας να κρατήσει την ψυχραιμία του προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα να αποφύγει τη σύγκρουση. Όμως, βλέπει ότι ο νταλικέρης δεν πρόκειται να τα παρατήσει κι αποφασίζει να λάβει δραστικά μέτρα.

Η σταδιακή αλλαγή στη διάθεση του ήρωα είναι, μαζί με την καταιγιστική δράση, από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της ταινίας κι αυτό επειδή γίνεται με φυσιολογικό ρυθμό και αφήνει το θεατή να ταυτιστεί μαζί του καθ’ όλη τη διάρκειά της. Το θρίλερ παράνοιας που περιγράφει ένα κυνηγητό από την αρχή ως το τέλος με λίγες, απαραίτητες ανάσες, είναι καλογυρισμένο και η αγωνία που προκαλεί δεν έχει ξεθωριάσει ύστερα από τόσα χρόνια γεγονός που οφείλεται στην έξυπνη σκηνοθεσία και το αριστοτεχνικό μοντάζ του νεαρού τότε Steven Spielberg.

Βασισμένη σε αληθινή εμπειρία του σεναριογράφου της ταινίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Playboy και γυρισμένη σε 12 ημέρες με χαμηλό budget, η τηλεταινία τοποθέτησε τον Spielberg στο χάρτη των ανερχόμενων δημιουργών και του άνοιξε πολλές πόρτες. Η χιτσκοκικού σασπένς καταδίωξη ανάμεσα στο συμβατικό αυτοκίνητο και τη δαιμονισμένη νταλίκα, αποτέλεσε την αφορμή να επινοηθούν πολλά τεχνάσματα (δύσκολα κι εκτενή τράβελιν, δυναμικά πλάνα) τα οποία ο σκηνοθέτης επανέλαβε και σε επόμενες ταινίες. Η υπογραφή του στο φιλμ ήταν τόσο δυνατή που, σύμφωνα με δηλώσεις του, κι ο ίδιος τη βλέπει συχνά για να θυμάται τι έκανε.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty − twelve =

Exit mobile version