Αρχική ΤΑΙΝΙΕΣ Σινε – Παράδεισος: Άννα Καρένινα (1948)

Σινε – Παράδεισος: Άννα Καρένινα (1948)

Υπόθεση: Στη κοσμοπολίτικη Μόσχα του 1880, η Άννα Καρένινα (Vivien Leigh), σύζυγος ενός διπλωμάτη (Ralph Richardson), ερωτεύεται παράφορα τον Βρόνσκι (Kieron Moore), έναν εντυπωσιακό και ελκυστικό αξιωματικό του ρώσικου στρατού. Όταν η κρυφή τους σχέση αποκαλυφθεί, σκανδαλίζοντας τους κύκλους της υψηλής κοινωνίας, η Άννα θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στον εραστή της, και το μικρό της γιο. Αγνοώντας τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν, επιλέγει τον πρώτο.

Μια από τις αναρίθμητες μεταφορές του κλασικού ομώνυμου μυθιστορήματος του Λέοντα Τολστόι (“Πόλεμος και Ειρήνη”, “Ανάσταση” κ.α.), αυτή η κλασική βρετανική ταινία, επιλέγει μόνο τα στοιχεία που δημιουργούν ένα τραγικό ρομάντζο, αφήνοντας απέξω τα περίπλοκα φιλοσοφικά, κοινωνικά και θρησκευτικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ογκώδες πόνημα του Τολστόι. Τραγικό ρομάντζο, λοιπόν. Αλλά τραγικό ρομάντζο υψηλής ποιότητας.

Εξαιρετικά προσεγμένη παραγωγή, που καταφέρνει να δώσει πνοή σ’ έναν αριστοκρατικό κόσμο που έχει χαθεί πια, με μεγαλειώδη σκηνικά και υπέροχα κοστούμια που αντανακλούν το μεγαλείο που γνώρισε η τσαρική Ρωσία. Και μέσα σ’ αυτό το γοητευτικό κάδρο, βλέπουμε μερικούς από τους καλύτερους Βρετανούς ηθοποιούς της εποχής, με επικεφαλής τη λαμπερή Vivien Leigh (“Όσα παίρνει ο άνεμος”, “Λεωφορείον ο Πόθος”).

Σε αντίθεση με τη ψυχρή εγωκεντρικότητα που χαρκακτήριζε την (ομολουγουμένως, υπέροχη) ερμηνεία της Greta Garbo στον ίδιο ρόλο, η Leigh καταφέρνει χάρις στον μοιραίο συνδυασμό εξωπραγματικής ομορφιάς και εύθραυστου ψυχικού κόσμου, να προσφέρει μια βιωματική ερμηνεία του ρόλου, ανεβάζοντας την αξία του συνολικού έγου. Το κέντρο βάρους του φιλμ είναι αυτή η ερμηνεία Σχεδόν δεν υπάρχουν σκηνές που δεν περιλαμβάνουν την Leigh. Είναι παντού, λάμπει παντού και ένα λίγο πιο εξασκημένο μάτι μπορεί να αντιληφθεί ότι καθώς το δράμα κορυφώνεται και η Άννα βυθίζεται στην απελπισία παρασέρνει μαζί και την ηθοποιό.

Εν κατακλείδι, παρ΄όλου που ο Duvivier δεν καταφέρνει να παρουσιάσει τη καθορισττική διασκευή του αγαπημένου έργου, παραδίδει μια ταινία που αξίζει το χρόνο μας. Είναι μια διαχρονική ιστορία αγάπης, που έχει στο επίκεντρο τη κλασική ερμηνεία, μιας κλασικής ηθοποιού.

Πρωτότυπος Τίτλος: Anna Karenina Βαθμολογία IMDb: 6,7/10 Σκηνοθεσία: Julien Duvivier Πρωταγωνιστούν: Vivien Leigh, Ralph Richardson, Kieron Moore, Mary Kerridge, Hugh Dempster, Marie Lohr, Sally Ann Howes, Michael Gough, Martita Hunt, Helen Haye, Mary Martlew

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × three =

Exit mobile version