Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Σχετικά με την Εγχώριο Περιουσία

Σχετικά με την Εγχώριο Περιουσία

chytra-spiros-kasimatis

Η «Εγχώριος «Περιουσία» είναι ένας νομοθετημένος θεσμός που ισχύει μόνο για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, προσφέροντας στους κατοίκους των δύο αυτών νησιών σημαντικά πλεονεκτήματα. Δεν είναι λίγο να ισχύει: Ότι δεν ανήκει σε κάποιον ιδιώτη, δεν ανήκει στο κράτος, αλλά στους ανθρώπους, σε όλους μας δηλαδή. Είναι, ίσως, ο πλέον ενωτικός θεσμός που υπάρχει στον τόπο μας. Με ενωτικό πνεύμα, κατά συνέπεια, πρέπει και τον βλέπουμε και ενωτικά να τον προστατεύομε. Το ενωτικό αυτό στίγμα πρωταρχικά πρέπει να εκπέμπει η ίδια η διοίκηση της Εγχωρίου Περιουσίας και να αποδεικνύει με κάθε απόφασή της ότι έχει την αίσθηση ότι διαχειρίζεται λαϊκή και όχι ιδιωτική περιουσία.

Βέβαια εφόσον ζούμε σε κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που ονομάζουμε «ελεύθερη οικονομία» και η διαχείριση που είναι υποχρεωμένη να ασκήσει η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας σε αυτό το πλαίσιο υπάγεται. Εδώ χρειάζεται αυτό που οι πρόγονοί μας παρέδωσαν ως «μέτρο». Δηλαδή να μετρηθεί ότι η εν λόγω περιουσία πρέπει μεν να επιφέρει κέρδη, αλλά εφόσον πρόκειται για λαϊκή περιουσία αυτό να μην είναι το μέγιστο δυνατόν, αλλά να διαμορφώνεται έτσι ώστε παράλληλα να προσφέρονται ευκαιρίες σε Κυθήριους επιχειρηματίες να παράγουν στον τόπο τους και ιδίως να ενθαρρύνονται νέοι να μη διστάζουν να συνεργάζονται με την Επιτροπή, αξιοποιώντας κάποιο κομμάτι της γης της, φυσικά έναντι λογικού τιμήματος.

Θα πρότεινα, λοιπόν, πριν ανακοινωθεί κάποιος μειοδοτικός διαγωνισμός για κάποια δραστηριότητα, να καλούνται σε ανοιχτή συνεδρίαση οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες, να συζητείται το θέμα και να χαράζεται γραμμή, που αφού θα λαμβάνονταν υπόψη όλες οι απόψεις, η γραμμή αυτή θα προσέγγιζε, κατά το δυνατό, τη «χρυσή τομή» που επίσης από τους προγόνους μας γεωμέτρες παραλάβαμε. Με αυτή την τακτική σίγουρα θα είχαν αποφευχθεί όσα τώρα σχετικά με τη μίσθωση των παραλιών και της σπηλιάς της Χύτρας ακούγονται και που φυσικά μας διχάζουν.

Σε μένα γεννιέται και το ερώτημα: Αν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από λεμβούχους για τη σπηλιά κι αν ένας μειοδοτήσει, οι άλλοι λεμβούχοι πού θα πηγαίνουν τους επιβάτες τους; Τέτοιου είδους μονοπώλια δεν υπάρχουν σε άλλα νησιά. Καλό είναι να επανεξεταστεί το θέμα. Με έμβλημα την ενότητα που η Μυρτιδιώτισσά μας, εμπνέει και που αιώνες τώρα οι Κυθήριοι, μέσω της Εγχωρίου Περιουσίας, ιδανικά, διαχειρίζονται, με αυτή την ενότητα προτείνω να γίνεται η διαχείριση και για όλα τα άλλα θέματα.

Δημιουργός του άρθρου:

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 4 =

Exit mobile version