Αρχική ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ Σαρλ Μπωντλαίρ, ποιητής

Σαρλ Μπωντλαίρ, ποιητής

Ο Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ (Charles Pierre Baudelaire) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές της γαλλικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 9 Απριλίου 1821. Ο πατέρας του μορφωμένος και γαλουχημένος στα ιδανικά του διαφωτισμού πέθανε το 1827 αφήνοντας στον Κάρολο μία πλούσια πνευματική κληρονομιά. Η μητέρα του παντρεύτηκε ξανά με το συνταγματάρχη Ωπίκ, πράγμα που ο Σαρλ δε συγχώρεσε ποτέ. Μία μέρα του 1839 αποφάσισε να συγκρουστεί με τον αστικό τρόπο ζωής της μητέρας και του πατριού του και προσπάθησε να ταξιδεύσει στις Ινδίες. Απέτυχε όμως και επέστρεψε στο Παρίσι. Τότε γνώρισε τη Ζαν Ντυβάλ, μια νεαρή μιγάδα η οποία τον μύησε στις ηδονές και τις πληγές του πάθους. Το 1842 τέθηκε υπό δικαστική επιτήρηση, ήταν καταχρεωμένος και ζούσε σε άθλια κατάσταση. Τότε άρχισε να γράφει τη συλλογή ποιημάτων «Τα άνθη του κακού». Δούλεψε ως κριτικός τέχνης και δημοσιογράφος.

Μέσα στο έργο του ο Μπωντλαίρ προσπαθεί να παντρέψει την ομορφιά με την κακία, τη βία με την ηδονή και να αποδείξει τη συγγένειά τους. Εκφράζει τη μελαγχολία και τη νοσταλγία. Ο Μπωντλαίρ αποτέλεσε επίσης τον πρώτο μεταφραστή, στα γαλλικά, του Πόε (κυρίως μετέφρασε τις “Αλλόκοτες Ιστορίες”) συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην διάδοση του έργου του στην Ευρώπη. Αρκετοί θεωρούν πως κάποιες μεταφράσεις του Μπωντλαίρ είναι ανώτερες ακόμα και των πρωτότυπων κειμένων.

Το 1848 συμμετείχε στην επανάσταση των οδοφραγμάτων και λεγόταν ότι πίεζε επαναστάτες να πυροβολήσουν τον πατριό του.
Τα «Άνθη του κακού» εκδόθηκαν για πρώτη φορά του 1857 και καταδικάστηκαν για προσβολή της δημόσιας αιδούς. Αργότερα έφυγε στις Βρυξέλλες όπου γνώρισε τον Φελισιέν Ροπ, ο οποίος εικονογράφησε τα «Άνθη του κακού».

Πέθανε στις 31 Αυγούστου του 1867 στο Παρίσι από πάρεση και αφασία. Αμφισβητήθηκε και κατακρίθηκε από τους συγχρόνους του, ενώ σήμερα αναγνωρίζεται ως μέγας ποιητής. Η δικαστική απόφαση περί προσβολής της δημόσιας αιδούς ανεκλήθη το 1949 οπότε και αποκαταστάθηκε το έργο του Μπωντλαίρ.

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή PDF.

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή PDF.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 − eleven =

Exit mobile version