Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Η προσφορά του Κ.Ι.Π.Α. στο κλείσιμο της περασμένης χρονιάς

Η προσφορά του Κ.Ι.Π.Α. στο κλείσιμο της περασμένης χρονιάς

kipa

Δελτίο Τύπου εξέδωσε το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης, αναφορικά με τις δράσεις του Ιδρύματος στο τέλος της χρονιάς που μας πέρασε.

Διαβάζουμε αναλυτικά:

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες των Κυθήρων και του ΚΙΠΑ,

Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά με Υγεία και Δύναμη.

Η χρονιά που πέρασε έκλεισε με δύο, σημαντικές για το Ίδρυμα, Πράξεις.

Η πρώτη αφορά μεγάλη δωρεά κτήματος, έκτασης 34 στρεμμάτων, του συμπατριώτη μας Ευστράτιου Κασιμάτη προς το ΚΙΠΑ. Το κτήμα βρίσκεται στη θέση Μηλαπιδέα, στον ίδιο χώρο που βρίσκεται και το ομώνυμο Αγγλικό Σχολείο. Το Αγγλικό Σχολείο ανήκει στη διαχείριση της Επιτροπής Εγχώριας Περιουσίας και την αποκατάστασή του και τη χρήση για κοινωφελείς πολιτιστικούς σκοπούς έχει προωθήσει -μαζί με το Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου- το Ίδρυμά μας. Σημειώνεται ότι το οικόπεδο για την ανέγερση του Αγγλικού Σχολείου, είχε προσφέρει ο προπάτορας του Δωρητή, Ιούλιος Κασιμάτης και την κατασκευή του είχε κάνει ο γνωστός από την ιστορία των Κυθήρων καλλιτέχνης «κτίστης», Νικόλαος Φατσέας ή Φουριάρης, ο οποίος είχε κατασκευάσει και το καμπαναριό της Παναγίας των Μυρτιδίων. Η δωρεά του κ. Ευστράτιου Κασιμάτη, η οποία αναδεικνύει τα κοινωφελή αισθήματά του για την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του, τον εντάσσει ως πρώτο στον πίνακα των Μεγάλων Ευεργετών του Ιδρύματος.

Εκφράζουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του  Iδρύματος και του κυθηραϊκού λαού για τα κοινωφελή αισθήματα του Δωρητή για την ιδιαίτερη πατρίδα μας και ευχόμεθα να τον ακολουθήσουν και άλλοι μικροί και μεγάλοι δωρητές για την πολιτιστική και ποιοτική ανάπτυξή της, καθώς και για τη διεθνή ανάδειξη του σπάνιου φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος.

Η δεύτερη αφορά εισφορά της Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων-Αντικυθήρων ύψους 10.000€, για την αποκατάσταση της μεγάλης διαδρομής στο μονοπάτι Αβλέμονας-Μυλοπόταμος, στα πλαίσια της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς. Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα μονοπάτια  του προγράμματός μας, που χρηματοδοτεί η φιλοπατρία των Κυθηρίων και η κοινωνική προσφορά των Φίλων των Κυθήρων, ανήκουν στην ιδιοκτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Κυθήρων και στην αποκλειστική δημόσια διαχείριση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου της εν λόγω  Επιτροπής.

Το Κ.Ι.Π.Α. έχει αναλάβει με συμφωνητικό την αποκατάσταση, τη διάνοιξη, τη χαρτογράφηση, τη σηματοδότηση και την όλη οργάνωση σε δίκτυα και τα έχει θέσει σε δημόσια χρήση με βάση τους διεθνείς κανόνες πεζοπορίας, καθώς και την όλη αξιοποίησή τους για το κοινό όφελος των Κυθήρων και Αντικυθήρων. Το μονοπάτι, μήκους 19 χιλ. του οποίου ανέλαβε τη χρηματοδότηση η Επιτροπή, είναι από τα πλέον μεγάλα και σημαντικά στην τοπική μας, πανάρχαιη (από την εποχή των Φοινίκων) ιστορία. Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, αλλά και αργότερα, αποτελούσε την  κύρια οδό που συνέδεε το κύριο λιμάνι των Κυθήρων, τότε, με το δεύτερο σημαντικό φρούριο του νησιού, περνώντας από τα Μητάτα, την φρυκτωρία στην Αγία Βαρβάρα, κοντά στα Κυπριωτιάνικα στο κέντρο των Κυθήρων και τους Αραίους κατέληγε από τα Δυτικά στον Μυλοπόταμο.

Τον επόμενο χρόνο θα καταβληθεί η β΄ δόση από την Εγχώριο Περιουσία για τον ίδιο σκοπό. Το Κ.Ι.Π.Α. ευχαριστεί θερμά την Επιτροπή της Εγχωρίου και τον Πρόεδρό της κ.Ευάγγελο Βενάρδο για την άριστη συνεργασία πάνω στο κρίσιμο πολιτιστικό έργο του Ιδρύματος. Με την κίνησή της αυτή, η Επιτροπή δίνει το στίγμα για το πόσο επωφελής για το νησί είναι η συνεργασία ανάμεσα σε φορείς που διαχειρίζονται τις τύχες του.
Το Κ.Ι.Π.Α. επαφίεται  στις συμβολές όλων των φίλων (τις οποίες δεν παραλείπει να αναδεικνύει) για την προώθηση και τη διαρκή συντήρηση του σπουδαίου αυτού έργου για την ποιοτική ανάπτυξη του τόπου μας, που ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη διαχείριση  της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, η οποία μας εμπιστεύθηκε την πραγματοποίησή του.

Ευχαριστίες προς όλους όσοι συνδράμουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ΚΙΠΑ.

Ο Πρόεδρος του ΚΙΠΑ

Γιώργος Π. Κασιμάτης»

Terra Kytheria – ένα πρότυπο για την ενδυνάμωση της αγροτικής παραγωγής στα Κύθηρα

Με πρωταρχικό σκοπό την πολύπλευρη στήριξη των ελαιοπαραγωγών των Κυθήρων, το πρόγραμμα Terra Kytheria κλείνει ένα χρόνο δυναμικής πορείας. Βασίζεται σε ένα σύστημα καλλιέργειας και πιστοποίησης, προσαρμοσμένο στις τοπικές μεθόδους, το οποίο διατηρεί τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία του νησιού και τη βιοποικιλότητα.
Το τελευταίο εξάμηνο, υπήρξε σημαντική πρόοδος σε όλους τους τομείς:
  • Η διαδικτυακή εφαρμογή FarmGeoBalance Kithira ολοκληρώθηκε και έχει διατεθεί σε όλους τους παραγωγούς του προγράμματος. Η εφαρμογή από τη μία βοηθάει τους παραγωγούς έτσι ώστε να διαχειρίζονται την καλλιέργειά τους εύκολα και γρήγορα και από την άλλη διευκολύνει τη διαδικασία πιστοποίησης.
  • Διοργανώθηκαν δύο ακόμα διαδικτυακά εργαστήρια για τους συμμετέχοντες παραγωγούς με θέμα τη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής, στις 30 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου αντίστοιχα.
  • Ολοκληρώθηκε ο οδικός χάρτης προώθησης του κυθηραϊκού ελαιολάδου.
  • Συλλέχθηκαν πρωτογενή δεδομένα για τη βιοποικιλότητα από συγκεκριμένους ελαιώνες, τα οποία θα τεκμηριώσουν επιστημονικά την πιστοποίηση.
  • Διαμοιράστηκε η συνοπτική έκδοση του σχήματος πιστοποίησης «Αγροτική Παράδοση και Βιοποικιλότητα», το οποίο ανέπτυξε το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) ειδικά για τα Κύθηρα.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δράσεις δικτύωσης, και αρκετοί φορείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ήδη, συνεργαζόμαστε στα πλαίσια του έργου Smart Rural 21 με το τμήμα Smart Farming Technology Group του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συλλογή δεδομένων, μεταξύ άλλων.
Επόμενα σημαντικά βήματα είναι η παρουσίαση του οδικού χάρτη προώθησης του κυθηραϊκού ελαιολάδου το αμέσως επόμενο διάστημα και η πιστοποίηση των ελαιώνων την άνοιξη.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το ΚΙΠΑ και το MedINA, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ποταμού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και με την ομάδα συμβούλων AK&P, ειδικών σε θέματα προώθησης αγροτικών προϊόντων.

 

Ανάπλαση Αγγλικού Σχολείου Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ξεκίνησαν τις εργασίες για την αποκατάσταση του εμβληματικού αγγλικού σχολείου που κοσμεί την πλατεία της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου, ακριβώς πριν τη μνημειακή είσοδο του Ενετικού Κάστρου με το Λέοντα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου.

Το κτίριο θα αποκατασταθεί για να δώσει νέα πνοή στο μοναδικό αυτό οικισμό και να ενισχύσει την πολιτιστική ζωή των Κυθήρων, σε συνδυασμό και με την προγραμματιζόμενη από το Δήμο Κυθήρων ανάπλαση της πλατείας Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου.

Ορεινοί Ποδηλατόδρομοι

Με στόχο να εμπλουτίσει και να διαφοροποιήσει το τουριστικό προϊόν των Κυθήρων, το ΚΙΠΑ έχει αναλάβει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεμονωμένων, συνδετικών και κυκλικών ορεινών ποδηλατικών διαδρομών  διαφόρων επιπέδων, σε όλο το εύρος του νησιού.

Έχοντας ολοκληρώσει το σχεδιασμό του έργου, το Φεβρουάριο του 2022,  θα ξεκινήσουν οι εργασίες χάραξης και καθαρισμού των ποδηλατικών διαδρομών στα πλαίσια του προγράμματος που εγκρίθηκε από το Δίκτυο Δήμων Νήσων Αττικής. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εργασίες ολοκλήρωσης του προγράμματος που αφορούν την σηματοδότηση, χαρτογράφηση και οριοθέτηση των διαδρομών.

Το δίκτυο των διαδρομών, μήκους 180 χιλ., θα λειτουργεί αυτόνομα αλλά ταυτόχρονα και συμπληρωματικά του δικτύου των παραδοσιακών μονοπατιών και των διαδρομών διάσχισης φαραγγιών via ferrata.

Ανεμογεννήτριες

Το ΚΙΠΑ παράλληλα με όλα τα άλλα προγράμματα και τις δράσεις που οργανώνει σχετικά με την προστασία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την βελτίωση των συνθηκών ζωής του νησιού, υπήρξε από την πρώτη στιγμή αρωγός και φύλακας στον αγώνα εναντίον των ανεξέλεγκτων και παράνομων κινήσεων των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

Το ΚΙΠΑ σε όλο το χρόνο που μας πέρασε κλήθηκε να διαχειριστεί το σοβαρότατο αυτό θέμα για το καλό του νησιού μας και να συμπράξει, τόσο με το Δήμο και την ΕΕΠΚΑ για την συγκρότηση Διαπαραταξιακής επιτροπής, όσο με την Κίνηση Πολιτών Κυθήρων – Dynamo Kythira για την υποστήριξη του αγώνα των Κυθηρίων κατά των βιομηχανικών αιολικών σταθμών.

Έτσι λοιπόν, το ΚΙΠΑ από το έτος 2021 έχει συνάψει την εξής  συμφωνία με την Κίνηση Πολιτών Κυθήρων – Dynamo Kythira,:

1.    Το ΚΙΠΑ  δηλώνει προς την ΚΠΚ ότι με την παρούσα συμφωνία εκφράζει την υποστήριξη του αγώνα για την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των Κυθήρων και υπόσχεται κάθε άλλη στήριξή του στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.
2.    Το ΚΙΠΑ έχει συστήσει στην Εθνική Τράπεζα ειδικό λογαριασμό για την κατάθεση σ’ αυτόν των εισπραττόμενων χρηματικών ποσών. Για κάθε περίπτωση ανάγκης χρημάτων, η ΚΠΚ, με νομίμως εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, θα απευθύνεται στον επίσης εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του ΚΙΠΑ για τη λήψη του αναγκαίου ποσού. Όλες οι διαθέσεις  χρημάτων από τον ειδικό λογαριασμό του ΚΙΠΑ για τον  αγώνα προστασίας του νησιού μας θα καλύπτονται υποχρεωτικά, όπως προβλέπει ο νόμος, με νόμιμα παραστατικά.

•    Συγκεκριμένα, και καθ´ όλη τη διάρκεια του 2021, το ΚΙΠΑ υπήρξε  πολύτιμος θεσμικός σύμμαχος της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ-Dynamo Kythira, στην εκστρατεία ενημέρωσης  και ευαισθητοποίησης των κατοίκων του νησιού για τις καταστροφικές συνέπειες των βιομηχανικών σταθμών. Όσο απαγορεύονταν οι συγκεντρώσεις λόγω κορονοϊού η ενημέρωση γινόταν με συνεχή παρουσία στο διαδίκτυο και Δελτία Τύπου,  και συμμετοχές σε διαδικτυακές παρεμβάσεις επιστημόνων και σε ημερίδες Κυθηραϊκού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ .

•    Το ΚΙΠΑ στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει την Κίνηση Πολιτών Κυθήρων – Dynamo Kythira σε όλες τις παραπάνω συμμετοχές, οι οποίες έχουν αποφέρει πολύτιμη γνώση και πληροφορία, ενώ έχουν κάνει παγκοσμίως γνωστή την ιδιαιτερότητα της φυσικής και πολιτιστικής  ταυτότητας των Κυθήρων. Ως εκ τούτου, η Europa Nostra – η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών αφοσιωμένη στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά – και ο εταίρος της, το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανακοίνωσαν στις 8 Απριλίου 2021 ότι τα Κύθηρα, μαζί με αλλά 4 νησιά του Αιγαίου, ανήκουν στις 7 πιο απειλούμενες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη που επιλέχθησαν για το Πρόγραμμα 7 Υπό Απειλή (7 MOST ENDANGERED) του 2021, λόγω του κινδύνου που διατρέχουν να μετατραπούν σε βιομηχανική ζώνη με αιολικά πάρκα (εδώ)

•    Με την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοιό, το Σάββατο 26 Ιουνίου, η Κίνηση Πολιτών Κυθήρων Dynamo οργάνωσε την πρώτη του χρόνου εκδήλωση διαμαρτυρίας στις Φοινικίες κατά των βιομηχανικών αιολικών σταθμών.
Ξεκίνησε με μια συμβολική πορεία από τα Λογοθετιάνικα μέσα από τα παραδοσιακά χωριά της περιοχής Κατσουλιάνικα και Κουσουνάρι προς τις Φοινικίες, με τελικό προορισμό το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Πολύκαρπου. Οι Φοινικίες, περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και μεγάλης αρχαιολογικής αξίας στη δυτική ακτή του νησιού, είναι η πρώτη που απειλείται στα Κύθηρα από βιομηχανοποίηση.

 

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, υπήρξε μεγάλη προσέλευση από κατοίκους διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων, που τους ενώνει η αγωνία τους για το μέλλον του νησιού, και που θέλησαν να δηλώσουν με την παρουσία τους την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα κατά των βιομηχανικών αιολικών σταθμών.

Επίσης την ημέρα εκείνη στην συγκέντρωση εγκαινιάστηκε και ο καινούριος λογότυπος του αγώνα ΟΧΙ στις ΒΑΠΕ στα Κύθηρα ( SAY NO to INDUSTRIAL WIND TURBINES IN KYTHIRA) σε μεταξοτυπία πάνω σε μπλουζάκια που πωλούνται μέχρι σήμερα σε επιλεγμένα καταστήματα του νησιού, τα έσοδα των οποίων πάνε προς τις νομικές δαπάνες.

Στους αμέσως επόμενους μήνες, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις ενημέρωσης σε 4 χωριά του νησιού, συγκεκριμένα:
•    στις 10-9-21 στον Καραβά
•    στις 15-9-21 στα Μητάτα
•    στις 20-9-21 στα Λογοθετιάνικα
•    στις 13-10-21 στον Κάλαμο

Η συμμετοχή του κόσμου υπήρξε μεγάλη σε κάθε συνάντηση, αποδεικνύοντας ότι οι Κυθήριοι ενωμένοι υπερασπίζονται το νησί και το χαρακτήρα του, τις περιουσίες και τις ζωές τους. Η ατμόσφαιρα έγινε  ιδιαίτερα φορτισμένη  όταν στην εκδήλωση στα Λογοθετιάνικα, ο καρδιολόγος καθηγητής Π.Βάρδας αναφέρθηκε στους βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς που απειλούν τα Κύθηρα, «σαν την μεγαλύτερη καταστροφή που θα συμβεί στο νησί από την εποχή της σφαγής του Μπαρμπαρόσα».

Με το τέλος των εκδηλώσεων, συγκεντρώθηκαν 201 εξουσιοδοτήσεις κατοίκων και σύλλόγων προς τον δικηγόρο για την κατάθεση ενδικοφανών προσφυγών  σχετικά με τις 3 νέες άδειες παραγωγής συμφερόντων του ομίλου ΤΕΡΝΑ (2  στις θέσεις Κορδελλίδες και Ξεροκάμπια στο βόρειο τμήμα του νησιού, εντός περιοχής NATOURA 2000, και 1 στην περιοχή Φοινικίες, όπου και έχει γίνει πανελλήνιο ρεκόρ με αδειοδότηση ανεμογεννητριών με διάμετρο πτερωτής 155 μέτρα και συνολικό ύψος 250 μέτρα!)

Οι σύλλογοι του νησιού που συμμετείχαν στις προσφυγές είναι:

ΚΥΘΗΡΑΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ‘’ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΡΑΒΑ’’, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ‘’Ο ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ’’ ΑΒΛΕΜΩΝΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ‘’Ο ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣ’’, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ, ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ , ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΧΟΡΩΔΙΑ ‘’ΚΕΥΘΟΣ’’, ΦΙΛΟΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Οι νέες προσφυγές ήρθαν να προστεθούν στις προηγούμενες 8 νομικές ενέργειες, (που είχαν γίνει παλιότερα) σχετικά με τις 4 συνολικά προηγούμενες άδειες παραγωγής – 2 άδειες στις εταιρείες συμφερόντων ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις περιοχές Κροτήρια- Κεφαλοβούνι-Πύργος (μεταξύ Μυλοποτάμου και Αρωνιαδίκων) και Κροτήρι-Κεφαλάκια (πάνω από την Αγία Πελαγία) και 2 άδειες του ομίλου Κοπελούζου στις περιοχές Μερμηγκάρης και Φοινικίες . Συγκεκριμένα, οι 4 αυτές άδειες μόλις πρόσφατα το Νοέμβριο του 2021 εκδικάστηκαν στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και αναμένεται η απόφαση μέσα στο πρώτο μισό του 2022.

Έτσι συνολικά έχουν αδειοδοτηθεί 282MW για τα Κύθηρα, που αντιστοιχούν σε 141 τυπικές ανεμογεννήτριες και εκκρεμεί μία ακόμη αίτηση για μία ανεμογεννήτρια στους πρόποδες του Αη Γιώργη στην Παλιόπολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ημερήσιες ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ισχύ είναι 4MW., ενώ η χωροθέτηση είναι παράνομη καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν αποστάσεις ανεμογεννητριών από οικισμούς, παραδοσιακούς οικισμούς, βυζαντινά μνημεία, ιστορικούς τόπους, μείζονος σημασίας μνημεία και τουριστικά καταλύματα.

•    Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης και η Κίνηση Πολιτών Κυθήρων ένωσαν τις δυνάμεις τους για την συγκέντρωση χρημάτων προς κάλυψη των νομικών δαπανών που αφορούν στις νομικές αμυντικές κινήσεις σχετικά με τις σχεδιαζόμενες εκτεταμένες εγκαταστάσεις Βιομηχανικών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε όλο το νησί των Κυθήρων.

Το Κ.Ι.Π.Α χρησιμοποίησε τα χρήματα που έχουν συλλεχθεί στον ειδικό λογαριασμό του για τις αιτήσεις ακύρωσης προς τη Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) των 3 νέων βεβαιώσεων παραγωγού, συμφερόντων της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ Α.Ε».

Ωστόσο, ο νομικός αγώνας για την διάσωση των Κυθήρων δεν τελειώνει εδώ! Ο κίνδυνος βιομηχανοποίησης πλησιάζει όλο και πιο πολύ, με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού μας.

Καλούμε λοιπόν όλους τους Κυθηρίους και φίλους των Κυθήρων, τους πολίτες και τα σωματεία-συλλόγους του νησιού να συνεχίσουν να συνεισφέρουν οικονομικά με κατάθεση στον παρακάτω Τραπεζικό Λογαριασμό του Κ.Ι.Π.Α, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στους μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες για τη διάσωση του νησιού από την βιομηχανοποίηση.

Εθνική Τράπεζα: 380/002419-84
ΙΒΑΝ:GR2301103800000038000241984 BIC: ETHNGRAA
Αιτιολογία κατάθεσης: Δικαστικά Έξοδα ΒΑΠΕ

Για κάθε καταβολή επικοινωνήστε ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά με το Κ.Ι.Π.Α, για να εκδοθεί η αντίστοιχη απόδειξη, που αποστέλλεται στο όνομα του καταθέτη.

 

Ποια είναι η  ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ – Dynamo Kythira

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ – Dynamo Kythira  έχει δημιουργηθεί στα Κύθηρα από κατοίκους του νησιού πριν από 2 χρόνια, οι οποίοι  αντιλαμβανόμενοι τον τεράστιο κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι αλόγιστες και εν πολλοίς παράνομες άδειες παραγωγής Βιομηχανικών Αιολικών Σταθμών που εκδίδονται από την Ρ.Α.Ε για το νησί, αγωνίζονται συνεχώς να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους  του νησιού για  το καταστροφικό έργο των εταιρειών στον τόπο, με στόχο το κέρδος τους.

Παράλληλα οργανώνουν δικαστικές προσφυγές κατοίκων και σωματείων του νησιού συγκεντρώνοντας με τη βοήθεια των συμμετεχόντων στις προσφυγές τα απαραίτητα ποσά για τα δικαστικά έξοδα, οι οποίες κατατέθηκαν ξεχωριστά και ανεξάρτητα, από τις αντίστοιχες προσφυγές του Δήμου και της Επιτροπής Εγχωρίου περιουσίας.

Συμμετοχή Κ.Ι.Π.Α στη δημιουργία Διαπαραταξιακής Επιτροπής σε δυο άξονες – άμυνα στη βιομηχανία αιολικών σταθμών και δημιουργία ενεργειακής κοινότητας.

Μια σημαντική εξέλιξη πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2021: το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων σηματοδότησε τη δημιουργία Διαπαραταξιακής επιτροπής που επισφραγίζει την ενότητα των παρατάξεων στον αγώνα των Κυθηρίων κατά των βιομηχανικών αιολικών σταθμών, καθώς επίσης τη σύνδεσή της με μια επιτροπή διερεύνησης για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας στα Κύθηρα.

Η Διαπαραταξιακή επιτροπή, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Κ.Ι.Π.Α (που εκπροσωπήθηκε από το μέλος του ΔΣ Ιωάννη Τραβασάρο) με εκπροσώπους από τις τρεις δημοτικές παρατάξεις (Χαράλαμπος Σούγιαννης – αντιδήμαρχος/συντονιστής, Νικόλαος Μαγουλάς, Γεώργιος Διδυμιώτης), την ΕΕΠΚΑ (που εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτριο Πανάρετο) και δυο ιδιώτες επιστήμονες (Μάνο Βασιλάκη και Σπύρο Μιχαλακάκη).

Η Διαπαραταξιακή επιτροπή αφού διερεύνησε το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κατέληξε ομόφωνα στην αντίθεση της στην εγκατάσταση δεκάδων βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα Κύθηρα, κρίνοντας την απαράδεκτη και καταστροφική για το νησί, και αντιπρότεινε τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας.
Η ομόφωνη πρόταση ήταν για μια Ενεργειακή Κοινότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που σε πρώτη φάση θα έχει βασικά μέλη τον Δήμο Κυθήρων και τις σχετικές υπηρεσίες/δραστηριότητές του, αλλά με προοπτική διεύρυνσης στο άμεσο μέλλον σε τοπικές επιχειρήσεις και πολίτες.
Αυτή αποτελεί πλέον την πυξίδα των Κυθήρων για τα ενεργειακά θέματα: η υλοποίηση ενός ενεργειακού έργου μικρής κλίμακας με φωτοβολταϊκά και ενεργειακό συμψηφισμό κρίθηκε ως η βέλτιστη λύση προκειμένου να συμβάλλουμε στην ενεργειακή μετάβαση του νησιού, στηρίζοντας μεν τους εθνικούς στόχους, θέτοντας όμως ως προτεραιότητα το όφελος των Κυθήρων και των κατοίκων του.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2021, στις 17/11/21, ο Δήμαρχος Κυθήρων ανακοίνωσε την ανάθεση της επόμενης φάσης του προγράμματος (δηλαδή τη διαμόρφωση της Ενεργειακής Κοινότητας και του Επιχειρηματικού Σχεδίου) σε εξειδικευμένο ενεργειακό σύμβουλο, ακολουθώντας τη βέλτιστη πρακτική των ενεργειακών κοινοτήτων, μετά από έρευνα της αγοράς και την ομόφωνη εισήγηση της Διαπαραταξιακής.

Το σχετικό κονδύλι της πρώτης φάσης ύψους 12.400 Ευρώ είναι ήδη δεσμευμένο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες. Θα ακολουθήσει η αδειοδότηση και μετά αναμένονται οι επόμενες φάσεις (κατασκευή, σύνδεση κλπ.).

Το Κ.Ι.Π.Α θα συνεχίζει να στηρίζει και να συνεργάζεται με το Δήμο και τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς για την ομαλή ενεργειακή μετάβαση του νησιού, και την προστασία του από την βιομηχανοποίηση, πάντα με γνώμωνα το καλό των κατοίκων του και του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Τα Μονοπάτια Κυθήρων στο μεγαλύτερο φεστιβάλ πεζοπορίας της Πορτογαλίας

Τα Μονοπάτια Κυθήρων ‘Kythera Trails’ συμμετείχαν στο ‘Transalentejo Walking Festival’, το μεγαλύτερο φεστιβάλ πεζοπορίας της Πορτογαλίας, το οποίο εκτείνεται σε 47 δήμους της περιοχής Αλεντέζο, στη νότια Πορτογαλία.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ έγιναν 50 οργανωμένες πεζοπορίες και 4 διεθνή σεμινάρια τουρισμού με θέμα τις περιπατητικές διαδρομές και την τοπική ανάπτυξη. Ο συντονιστής του Kythera Trails, Ρήγας Ζαφειρίου, παρουσίασε τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος στο διεθνές σεμινάριο που διοργανώθηκε στις 18 Νοεμβρίου στην πόλη Ferreira do Alentejo.

Το Kythera Trails υποστηρίζεται και υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α.) σε συνεργασία με το Δήμο Κυθήρων & Αντικυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων, και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).

Συμμετοχή στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών

Το Kythera Trails συμμετείχε για πρώτη φορά στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών που διοργανώθηκε από το Δήμο Ξάνθης.

Η εισήγηση για τα μονοπάτια των Κυθήρων έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των εργασιών στο Συνεδριακό Κέντρο Κομνηνών Ξάνθης, στις  13 Νοεμβρίου, όπου παρουσιάστηκαν πιστοποιημένα, υπό – πιστοποίηση και σηματοδοτημένα μονοπάτια από όλη την Ελλάδα.

Στόχος της 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών στην Ξάνθη, υπήρξε η ανάδειξη της σημασίας των θεματικών και βιωματικών διαδρομών στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη των αποκεντρωμένων περιοχών της χώρας, η ενημέρωση και δικτύωση του κοινού, των επαγγελματιών και των φορέων διαχείρισης μονοπατιών από όλη την Ελλάδα καθώς και η οργάνωση, σε πανελλήνιο επίπεδο, των φορέων που δραστηριοποιούνται ενεργά με την πεζοπορία και τα μονοπάτια σε ένα ενιαίο όργανο εκπροσώπησης τους.

Μονοπάτια για ένα πιο αποτελεσματικό μοντέλο τουρισμού

Τα Μονοπάτια Κυθήρων Kythera Trails παρουσιάστηκαν ως «βέλτιστη πρακτική» για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος ενός προορισμού καθώς και για την επέκταση της τουριστικής περιόδου στο 2ο ταξίδι μελέτης του Smart Village Leader Network, που πραγματοποιηθηκε στις 6 και 7 Οκτωβρίου στο κτίριο Συγγρού στην παλιά πόλη του Πόρου.

Μεταξύ εκπροσώπων άλλων πρωτοβουλιών από την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, καθώς και μέλη «έξυπνων χωριών» από τη Φινλανδία, τη Λετονία και άλλες χώρες, υπογραμμίστηκε γιατί χρειάζεται επιτακτικά ένα πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού στην Ελλάδα και πώς αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Η διήμερη εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δίκτυο Δήμων Νήσων Αττικής, στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER/CLLD 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

SVELTA – ένα πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος και ποδηλασίας στα Κύθηρα

Το ΚΙΠΑ και το ποδηλατικό κατάστημα Mazzipetti διοργανώνουν το πρωτάθλημα Svelta 2021-2022, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πορτοκαλιά και το Kythera Trails.

Το πρωτάθλημα αποτελείται από έξι σειρές αγώνων ορεινής ποδηλασίας και τρεξίματος ανωμάλου δρόμου, για μικρούς και μεγάλους αθλητές, σε διαφορετικά χωριά του νησιού. Οι συμμετέχοντες συλλέγουν πόντους σε κάθε αγώνα, ανάλογα με την επίδοσή τους, και στο τέλος του πρωταθλήματος θα ανακηρυχθούν οι νικητές.

Όλα τα έσοδα από τις εγγραφές στους αγώνες, δωρίζονται εξ ολοκλήρου στο ΚΙΠΑ για τη συντήρηση και ανάδειξη του δικτύου μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών του νησιού.

Οι αγώνες φέτος θα λάβουν χώρα στον Ποταμό, τη Χώρα, τα Αρωνιάδικα, το Μυλοπόταμο και τον Καραβά. Στόχος είναι η προβολή του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των Κυθήρων και τα επόμενα χρόνια οι αγώνες θα διοργανωθούν και σε άλλους οικισμούς του νησιού.

Οι πρώτοι αγώνες στον Ποταμό στέφθηκαν με επιτυχία, ενώ οι δεύτεροι στον Καραβά αναβλήθηκαν λόγω των κρουσμάτων COVID-19.

Τρέξε/Ποδηλάτησε για το χωριό, τρέξε/ποδηλάτησε για την κοινωνία, τρέξε/ποδηλάτησε για σένα!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Συνάντηση Κ.Ι.Π.Α με Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας

Την Τρίτη 28/9/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ του Κ.Ι.Π.Α με το Δ.Σ της Επιτροπής Εγχώριου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων (ΕΕΠΚΑ). Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τη, μέχρι τώρα, δράση του ΚΙΠΑ, για την παρουσίαση του Προγράμματος Μονοπατιών – Kythera Trails και για τα σημαντικά, οικονομικά και πολιτισμικά, oφέλη που έχει επιφέρει στην τοπική κοινωνία, η ενημέρωση για το νέο Πρόγραμμα Βιώσιμης Γεωργίας- Terra Kytheria και ο επανασχεδιασμός της συνεργασίας που μέχρι πρότινος έχει συνδέσει τους δυο φορείς με ειδικό Μνημόνιο.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν: από πλευράς ΕΕΠΚΑ ο Πρόεδρος Βαγγέλης Βενάρδος και τα μέλη του Δ.Σ Δημήτρης Πανάρετος, Γιώργος Μεγαλοκονόμος και Γιάννης Βάρδας, και από πλευράς ΚΙΠΑ ο επίτιμος Πρόεδρος και Iδρυτής του Γεώργιος Κασιμάτης, ο Πρόεδρος Γιώργος Κασιμάτης, η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ Πέγκυ Βασιλείου και το μέλος του Δ.Σ Μανώλης Καλλίγερος.

Έγινε εποικοδομητικός διάλογος για όλους τους τομείς δράσεις του ΚΙΠΑ που σχετίζονται με την Εγχώριο Περιουσία, διατυπώθηκαν και αποσαφηνίστηκαν τυχόν απορίες, και συμφωνήθηκε η ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας, στα πλαίσια του οποίου η ΕΕΠΚΑ αποφάσισε να χορηγήσει στο Κ.Ι.Π.Α το ποσό ύψους 10,000 ευρώ για την αποκατάσταση του αρχαίου εμπορικού δρόμου  Αβλέμονας-Μυλοπόταμος, μονοπάτι μεγάλης ιστορικής σημασίας και συνολικού μήκους 19 χιλιομέτρων που ξεκινάει από το Μυλοπόταμο, περνάει μέσα από τους οικισμούς Αραίοι, Κυπριωτιάνικα, Μητάτα και καταλήγει στον Αβλέμονα.

 

Παρουσίαση βιβλίου Κ. Κασιμάτη

Η Ομότιμη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κυρία Κούλα Κασιμάτη έχει ασχοληθεί με την μετανάστευση των Κυθηρίων από τον 18ο αιώνα έως τις μέρες μας αναδεικνύοντας πολλές πτυχές της κυθηραϊκής ιστορίας.

Το παρόν βιβλίο με τίτλο Κυθηραϊκές Προσωπικότητες στα παροικιακά κέντρα της Οθωμανικής Επικράτειας (18ος- 20ός αιώνας) σε ένα καλαίσθητο τόμο 425 σελίδων των εκδόσεων Gutenberg, παρουσιάζει 47 βιογραφίες

 

σημαντικών Κυθηρίων, που αναδείχθηκαν σε αυτά τα κέντρα από τον 18ο έως και τον 20ό αιώνα, αναδεικνύοντας ένα δημιουργικό κομμάτι της κυθηραϊκής ομογένειας.

Με το παρόν βιβλίο συμπληρώνει την τριλογία της για τις μεταναστεύσεις των Κυθηρίων στα παροικιακά κέντρα: Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 25/7/2021 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στα Κοντολιάνικα Κυθήρων σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το ΚΙΠΑ με την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών.

 

Ολοκληρώθηκε η αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας του ΚΙΠΑ

Οι απανταχού Κυθήριοι και οι φίλοι των Κυθήρων, οι οποίοι δεν μιλούν ελληνικά, μπορούν πλέον να ενημερώνονται απευθείας για τα προγράμματα και τις δράσεις του ΚΙΠΑ.

Η αγγλική  μας ιστοσελίδα αποτελεί σημαντικό βήμα για να τονωθεί η διάδραση με τη κυθηραϊκή διασπορά αλλά και με τους Ευρωπαίους και διεθνείς φίλους των Κυθήρων που έχουν επιλέξει το νησί για την μόνιμη ή εξοχική τους κατοικία.

Ευελπιστούμε ότι η αγγλική μας ιστοσελίδα θα φέρει κοντά μας τους μη ελληνόφωνες φίλους των Κυθήρων, με τους οποίους θα μοιραστούμε το όραμά μας και θα συμπορευτούμε να το πραγματοποιήσουμε.

Επισκεφθείτε την εδώ. 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 1 =

Exit mobile version