Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Προκαλεί και πάλι η Άγκυρα εν’ όψει διερευνητικών

Προκαλεί και πάλι η Άγκυρα εν’ όψει διερευνητικών

Οι Τούρκοι βγάζουν το ωκεανογραφικό σκάφος «CESME» στο Αιγαίο, τις παραμονές του νέου γύρου διερευνητικών επαφών.

ploio-cesme

Η Τουρκία επαναφέρει το κλίμα πόλωσης στο Αιγαίο, μετά την έκδοση νέας NAVTEX για έρευνες στο Αιγαίο, λίγο προτού οριστεί ημερομηνία για τον 62ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών.

Σε ανακοίνωσή της, η Άγκυρα αναφέρει ότι βγάζει στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό σκάφος «CESME», για υδρογραφικές έρευνες μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αλόννησου. Ουσιαστικά, με αυτήν της την κίνηση, η οποία αφορά δέσμευση περιοχής σε διεθνή ύδατα του κεντρικού Αιγαίου, η Τουρκία αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για έκδοση NAVTEX.

Διαδικτυακή σύνοδος υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, συνεδριάζουν οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ, με την συμμετοχή του νέου Αμερικανού υπουργού Άμυνας και με την κυβέρνηση Μπάιντεν να έχει στείλει σαφή μηνύματα στην Άγκυρα για τους S-400 και την συνολική της στάση εντός της συμμαχίας.

Στην συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει θέσει στους ομολόγους του, το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο της αλλαγής τακτικής των ΗΠΑ μετά και τη δέσμευση Μπάιντεν για ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, θα συμμετάσχει διαδικτυακά στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ τη Δευτέρα. Μια κίνηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην τελευταία σύνοδο κορυφής οι ευρωπαίοι είχαν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν συντονισμό με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ενεργειών της Τουρκίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Σεργκέι Λαβρόφ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Ρώσου ΥΠΕΞ.

«Ενημέρωσα τον Ρώσο ομόλογό μου, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, για τις οποίες υπογράμμισα τη σημασία διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας και ενός ανοιχτού & ειλικρινούς διαλόγου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Τη στήριξη της Πορτογαλίας στην Ελλάδα επανέλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με μέλη της ελληνικής Βουλής -μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η Πορτογαλία για το τρέχον εξάμηνο έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten + seven =

Exit mobile version