Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πώς το Brexit ευνοεί το ελληνικό λιανεμπόριο

Πώς το Brexit ευνοεί το ελληνικό λιανεμπόριο

Η ελληνική αγορά μπορεί να γίνει trend για τους Βρετανούς τουρίστες καθώς λόγω Brexit, "κερδίζουν"" το δικαίωμα των tax free αγορών.

Κάποτε το shopping στο Λονδίνο ήταν το απόλυτο καταναλωτικό όνειρο, καθώς αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες αγορές του πλανήτη σε φίρμες, είδη και τιμές.

Στην αυγή του 2021, ωστόσο, η ελληνική αγορά μπορεί να γίνει trend για τους Βρετανούς τουρίστες, όταν με το καλό η πανδημία επιτρέψει μαζικά ταξίδια, καθώς από την Πρωτοχρονιά λόγω Brexit, “κερδίζουν” το δικαίωμα των tax free αγορών (δηλαδή, με το δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ).

Σύμφωνα με ανάλυση της Global Blue, του εξειδικευμένου ομίλου στο Tax Free Shopping, με την τιμή των αγαθών στην Ελλάδα να είναι κατά μέσο όρο 5%-10% χαμηλότερη από ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με την επιπλέον εξοικονόμηση που προσφέρουν οι tax free αγορές, η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% – 25%, δημιουργώντας μια ισχυρή ευκαιρία αύξησης κερδών για το ελληνικό λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στη 2η θέση αεροπορικών αφίξεων το 2019 με 4 εκατομμύρια επιβάτες, κατέχοντας το 11% του μεριδίου αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό. Αν και δεν θεωρούνται big spenders, όπως για παράδειγμα οι Ασιάτες και Αμερικανοί επισκέπτες, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Βρετανών τουριστών το 2019 ανήλθε σε περίπου 733 ευρώ, υψηλότερη κατά 30% από τη μέση δαπάνη που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας (564 ευρώ).

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021, όλοι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία θα μπορούν να ζητήσουν την επιστροφή ΦΠΑ για λιανικές αγορές που πραγματοποιούν στην Ελλάδα. Η δυνατότητα αυτή αφορά βεβαίως και ελληνικής καταγωγής μόνιμους κατοίκους στη Βρετανία, δημιουργώντας έτσι μια ακόμη κρίσιμη μάζα δυνητικών αγοραστών.

Το 2019- χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό- η αξία αγορών καταναλωτικών ειδών που πραγματοποίησαν οι ξένοι τουρίστες από τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.) στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 23%. Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι τουρίστες διέθεσαν το 52% του καταναλωτικού τους προυπολογισμού σε ρούχα και προιόντα μόδας. Μόλις το 20% των τουριστικών δαπανών κατευθύνθηκε για αγορά κοσμημάτων και ρολογιών, έναν κλάδο που εν πολλοίς ποντάρει στο τουριστικό συνάλλαγμα. Τα σκήπτρα των big spenders- όταν τουλάχιστον ταξιδεύουν- διατηρούν οι Κινέζοι, αποτελώντας το 32% των αγοραστών στην ελληνική αγορά, ενώ ακολούθησαν οι Αμερικανοί (14%) και οι ταξιδιώτες από το Ισραήλ με 6%.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × four =

Exit mobile version