Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Πέπλο σιωπής από το κράτος σε Κύθηρα – Αντικύθηρα

Πέπλο σιωπής από το κράτος σε Κύθηρα – Αντικύθηρα

Η υπόθεση με τους Κούρδους μετανάστες στα Αντικύθηρα και άλλα τινά στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας. Αποκλειστικό: Οι μετανάστες ήταν στα Αντικύθηρα, ενημέρωσαν τις αρχές και όχι μόνο. Κυθήριοι και Αντικυθήριοι ζητούν απαντήσεις. Απαιτείται διαφάνεια και ενημέρωση.

Χωρίς απαντήσεις από τις επίσημες ελληνικές αρχές παραμένει η υπόθεση που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο σχετικά με την παρουσία 35 προσφύγων- μεταναστών στις ανατολικές ακτές των Αντικυθήρων. Έχουν ήδη περάσει 7 ημέρες από την Δευτέρα 5 Ιουλίου, που έγινε γνωστή με αναφορές πολιτών στο Kythera.News η είδηση. Επίσης ο ιστότοπός μας είχε ενημερωθεί ότι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος βρίσκονταν στο νησί από το πρωί με σκοπό να αναζητήσουν και να συλλάβουν τους μετανάστες-πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες-μετανάστες βρέθηκαν στο νησί από την προηγούμενη μέρα χωρίς να γίνει γνωστό με τι μέσο μεταφέρθηκαν εκεί και από ποιον προορισμό.

Κι ενώ την ίδια ώρα οι λιγοστοί, μόλις 20, κάτοικοι του νησιού ήταν ανήσυχοι για το συμβάν, την ίδια μέρα, επικοινωνήσαμε με τις λιμενικές αρχές Νεαπόλεως (Βοιών Λακωνίας) και Κυθήρων καθώς και με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για να αναφέρουμε το συμβάν και να λάβουμε ενημέρωση. Στην επικοινωνία μας δε λάβαμε καμία επιβεβαίωση αλλά και καμία διάψευση για το γεγονός, ενώ αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος μας είπε όταν επιμείναμε να μάθουμε τι συμβαίνει: «Δεν έχω εξουσιοδότηση να σας απαντήσω».

Εν τέλει το απόγευμα της Δευτέρας, οι μετανάστες – πρόσφυγες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν με σκάφος του λιμενικού προς άγνωστη κατεύθυνση. Φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα επιβεβαιώνει την παρουσία σκαφών του λιμενικού στα Αντικύθηρα.

Τα σκάφη του Λ.Σ στο λιμάνι των Αντικυθήρων. Πηγή: Adelin-FM

Όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα αλλά και την προηγούμενη, Κυριακή, φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να είναι γνωστά στο Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη ο οποίος βρισκόταν στο νησί των Αντικυθήρων μέχρι τις 1:05 το μεσημέρι όταν και επιβιβάστηκε στο πλοίο της άγονης γραμμής F/B «Πορφυρούσα» για να φύγει, την ώρα προφανώς που ακόμη η επιχείρηση εύρεσης των προσφύγων – μεταναστών ήταν σε εξέλιξη. Μάλιστα πληροφορούμαστε ότι ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας είχαν ήδη επικοινωνήσει με το Δήμαρχο δίνοντας οδηγία «να μη διαρρεύσει καμία πληροφορία, φωτογραφικό ή άλλο οπτικό υλικό προς τα έξω». Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι μία μέρα μετά, στις 6 Ιουλίου επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με το δήμαρχο με κάθε τρόπο, αλλά οι προσπάθειές μας απέβησαν άκαρπες!

Σε ρεπορτάζ του Ραδιοφωνικού Σταθμού Adelin-FM που διατηρεί ιστολόγιο και καταγράφει όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή από Αντικύθηρα – Κύθηρα μέχρι Λακωνία, αναφέρεται ότι «εθεάθησαν σκάφη του λιμενικού αλλά και ελικόπτερα τόσο την Κυριακή όσο και την Δευτέρα». Επίσης το ρεπορτάζ του Ραδιοφωνικού Σταθμού προσθέτει ότι σε επικοινωνία που είχε με πηγή, η απάντηση που έλαβε ήταν «Ναι μεν ξέρουμε αλλά η εντολή είναι ότι δεν μπορούμε να πούμε κάτι». Τέλος, ούτε ο Adelin-FM κατόρθωσε να επικοινωνήσει με το Δήμο.

Το «ιδιότυπο μαύρο» στην ενημέρωση συνεχίστηκε για 7 ημέρες, κι ενώ ένα άλλο γεγονός βρισκόταν σε εξέλιξη και ήταν η παρουσία 5 τουρκικών αλιευτικών σε απόσταση μέχρι και 1 ναυτικό μίλι από τις ακτές των Κυθήρων. Για την κατάσταση που επικρατούσε στα δύο νησιά τις τελευταίες δύο ημέρες, αντίδραση υπήρξε από τον ΣΥΡΙΖΑ (έξι σκάφη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ακόμα και το ΠΑΘ 090 «Νήσος Γαύδος» κατέφθασαν στα Αντικύθηρα), (Σαντορινιός – Δρίτσας: «Περίεργα περιστατικά στα Κύθηρα – Αντικύθηρα»), όσο και από τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης (τουρκικά αλιευτικά).

Φωτογραφία από τον όρμο Σταυρωτό στα Αντικύθηρα (Aegean Boat Report)

Αποκλειστικό: Οι μετανάστες ήταν στα Αντικύθηρα, ενημέρωσαν τις αρχές και όχι μόνο!

Οι πληροφορίες που είχαμε από το νησί μίλαγαν για πρόσφυγες-μετανάστες από το ΙΡΑΚ οι οποίοι ταξίδεψαν από τη Σμύρνη μέχρι τα Αντικύθηρα. Τα 35 περίπου άτομα, όπως αναφέρεται, βρέθηκαν στον όρμο Σταυρωτό, στο νοτιοανατολικό άκρο των Αντικυθήρων, ίσως ήδη από το Σάββατο 4 Ιουλίου, όπως εκτιμούμε από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Η θέση Σταυρωτό στο χάρτη

Το Aegean Boat Report έχει στη διάθεσή του οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιεύουμε σήμερα σε αποκλειστικότητα και ρίχνει περισσότερο φως στο σκοτάδι των τελευταίων ημερών. Οι μετανάστες που ακούγονται σε δύο βίντεο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, μιλούν την διάλεκτο sorani  της κουρδικής που μιλούν Κούρδοι του Βόρειου ΙΡΑΚ. Στα δύο βίντεο που δημοσιεύουμε  μετανάστες λένε τα εξής:

Βίντεο Α

«Παιδιά μη φύγει κανείς. Εκεί, κρυφτείτε. Σε σας μιλάω. Κρυφτείτε. Μην τραβάτε βίντεο»

Βιντεο B

«Όπως βλέπετε εκεί πέρα πάνω σταμάτησε τη νύχτα η μηχανή, λιγότερο από δέκα ώρες είχαμε για να φτάσουμε στα ιταλικά νερά… Εμείς είμαστε τώρα στην Ελλάδα, στα σύνορα, στο τελευταίο σημείο της Ελλάδας. Περιμένουμε τώρα να πάρουμε τηλέφωνο στην αστυνομία της Ιταλίας με την ελπίδα να έρθουν να μας πάρουν, ή με την αστυνομία της Ελλάδας».

 

Οι μετανάστες αναφέρουν σε μηνύματα που στέλνουν σε κοινωνικά μέσα ότι είναι μία ομάδα από Ιρακινούς και Ιρανούς υπηκόους που βρίσκονται για δύο μέρες στα Αντικύθηρα (Από το Σάββατο 3 έως τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021).

Καλούν το 112. Το Λιμενικό δεν τους εντοπίζει.

Σύμφωνα με τις πηγές μας οι πρόσφυγες-μετανάστες είχαν καλέσει τον Ενιαίο Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 όταν ήταν ακόμα πάνω στο σκάφος (άγνωστο που βρίσκεται αυτό) όταν προσπαθούσαν να βγουν στη στεριά. Ίσως το Λιμενικό προσπάθησε να τους βρει αλλά μάταια διότι είχαν βγει στη στεριά. Μετά από δύο ημέρες, την Κυριακή, όταν είδαν κι αποείδαν, χωρίς άλλα τρόφιμα και νερό επικοινώνησαν με την αστυνομία και έδωσαν οδηγίες πώς να πάνε να τους βρουν. Στη συνέχεια, φαίνεται ότι οι λιμενικοί τους συναντούν και τους οδηγούν στο λιμάνι του Ποταμού Αντικυθήρων. Παραθέτουμε το γεωγραφικό αποτύπωμα GPS με την πορεία τους από τον όρμο Σταυρωτό στον Ποταμό Αντικυθήρων. Από εκεί και πέρα η συνέχεια είναι γνωστή. Μέχρι την απομάκρυνση από το νησί των Αντικυθήρων με σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Πού οδηγήθηκαν οι πρόσφυγες-μετανάστες από το Λιμενικό;

Οι Ελληνικές αρχές δεν ενημέρωσαν ποτέ τι συνέβη με τα 35 άτομα. Είναι εντελώς άγνωστο τι συμβαίνει με τους ανθρώπους αυτούς. Υπάρχει όμως μια ανακοίνωση της Τουρκικής Ακτοφυλακής ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας 5ης Ιουλίου 2021, ώρα 23:40, «37 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν και 2 ύποπτοι διακινητές συνελήφθησαν σε 2 σωσίβιες λέμβους, οι οποίες επαναπροωθήθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα από το Ελληνικό Λιμενικό». Είναι δυνατόν να συνδέονται τα δύο αυτά περιστατικά μεταξύ τους; Αυτό μόνο το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος μπορεί να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει. «Εξαφανίστηκαν» 35 άνθρωποι εδώ και 7 ημέρες και ακόμη δεν υπάρχει απάντηση.

Φωτογραφία από την ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής

Κυθήριοι και Αντικυθήριοι ζητούν απαντήσεις

Η υπόθεση με τους μετανάστες των Αντικυθήρων, όπως εξελίχθηκε, και στη συνέχεια η για δεύτερη χρονιά έντονη παρουσία τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα Κύθηρα (όπως και σε όλο το Αιγαίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του militaire.gr) απασχόλησαν τους κατοίκους των δύο ακριτικών νησιών την τελευταία εβδομάδα, γεννώντας ερωτηματικά και ανησυχία, την ώρα που το Ελληνικό Κράτος δήλωνε πως δε γνώριζε ή ότι δεν τρέχει τίποτα ή ακόμη για άλλη μία φορά φταίει ο καιρός και τα ισχυρά μελτέμια για ότι συμβαίνει…

Διάγραμμα με την κίνηση των τουρκικών αλιευτικών νοτίως των Κυθήρων την Παρασκευή 9 Ιουλίου

Απαιτείται διαφάνεια και ενημέρωση.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας; Βρισκόμαστε στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πλουτοπαραγωγική δυναμική. Μια περιοχή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών σχημάτων, αλλά και μια περιοχή που πρόσφατα έχει υποστεί τις προκλήσεις των «γαλάζιων αναθεωρητιστών» της Τουρκίας. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, το Ελληνικό Κράτος παρουσιάζεται άφωνο... Δεν γνωρίζει, δεν επιβεβαιώνει, ή… δεν τρέχει και τίποτα γιατί “είχε καιρό”… Θα βγουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της χώρας μας να μας απαντήσουν έστω και τώρα;  Τι έγιναν οι μετανάστες των Αντικυθήρων; Φιλοξενούνται σε κάποια δομή; Επαναπροωθήθηκαν; Αφού o πρωθυπουργός δήλωσε πριν λίγες ημέρες στην εφημερίδα Καθημερινή ότι απορρίπτει την έννοια του pushback και ότι η λέξη αυτή δεν υπάρχει στο δικό του λεξιλόγιο, πού βρίσκονται αυτοί οι μετανάστες; Κι όταν η κυβέρνηση ερωτάται τι συμβαίνει με τα τουρκικά αλιευτικά που αγγίζουν στο ένα ναυτικό μίλι την ακτή των  Κυθήρων, γιατί δεν απαντά; Η απουσία κατ’ επανάληψη από τη θέση ευθύνης και αναφοράς ενέχει κινδύνους να οδηγήσει στην αποποίηση. Αυτό πρέπει να το προσέξουν καλά γιατί δεν συγχωρείται από την ιστορία. Όσο κι αν επιλέγει κανείς να κρυφτεί ή να κωφεύσει, τα ερωτήματα πάντα θα τον κυνηγούν.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 3 =

Exit mobile version