Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκθείασε το πρόγραμμα αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης των...

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκθείασε το πρόγραμμα αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης των Κυθήρων

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε στο νησί των Κυθήρων, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Rural Pact. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε τη σημασία που έχει η υποστήριξη καινοτόμων και έξυπνων δράσεων, όπως η γεωργία ακριβείας και η πιστοποίηση, η οποία πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο στο νησί στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Kytheria.

Το συνέδριο πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες, 15 και 16 Ιουνίου, και σκοπό έχει να συγκεντρώσει πολιτικούς όλων των επιπέδων, τοπικές αρχές αλλά και κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς για το σχεδιασμό της διακυβέρνησης και την επίτευξη των στόχων του κοινού οράματος αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πρόεδρος επέλεξε να αναφερθεί στο πρόγραμμα των Κυθήρων ως καλή πρακτική, μεταξύ πολλών άλλων έργων και δράσεων που υλοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναφορά αυτή έχει προκύψει από τη συμμετοχή των Κυθήρων ως «έξυπνο χωριό» στη δράση SmartRural 21. Η στρατηγική έξυπνου χωριού που έχει αναπτυχθεί για το νησί, εστιάζει στην αγροτική ανάπτυξη και τη δημιουργία ευκαιριών για νέους. Στο πλαίσιο αυτό έχει παρουσιαστεί εκτενώς το Terra Kytheria και η συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Smart Farming Technology Group) στη λήψη δεδομένων με drones από την Κατερίνα Κασιμάτη (MSc, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ως εθνικός εμπειρογνώμονας του προγράμματος SmartRural 21 για την Ελλάδα και από το συντονιστή του έργου Terra Kytheria, Ρήγα Ζαφειρίου (MSc, MedINA, ΚΙΠΑ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Terra Kytheria – Βιώσιμη Γεωργία στα Κύθηρα: Το πρόγραμμα Terra Kytheria έχει σκοπό την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιόλαδου. Στηρίζεται σε ένα σύστημα καλλιέργειας και πιστοποίησης, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις τοπικές μεθόδους και διατηρεί τη βιοποικιλότητα και τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία του νησιού.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ποταμού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Αποτελεί επέκταση του προγράμματος Terra Lemnia στη Λήμνο που συντονίζει το MedINA.

Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα MedINA, Ιστοσελίδα ΚΙΠΑ, Terra Lemnia

Πλήρης Εισήγηση

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 + eight =

Exit mobile version