Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Όταν ο Superman έχασε τη μιλιά του

Όταν ο Superman έχασε τη μιλιά του

Οι υπερδυνάμεις του Κωστή Χατζηδάκη …τον εγκατέλειψαν όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με το ύψος της προσωρινής σύνταξης που δίνει στους ασφαλισμένους.

kostis-xatzidakis

Όσοι εμπνεύστηκαν την γενέθλια τούρτα του Κωστή Χατζηδάκη, που τον απεικόνιζε ως Superman, μάλλον δεν μπορούσαν να φανταστούν πως δύο ημέρες αργότερα, ο Super-Υπουργός δεν θα μπορούσε να «σηκώσει» την προσωρινή σύνταξη ενός ασφαλισμένου. Όμως αυτό ακριβώς συνέβη.

Ο υπουργός Εργασίας έχασε την μιλιά του για την ρύθμιση που ο ίδιος έφερε στην Βουλή, ώστε να καταβάλλεται υποχρεωτικά στους υποψήφιους συνταξιούχους η προσωρινή σύνταξη. Μέχρι να «βγει» από τα γραφειοκρατικά γρανάζια του -εγκατελειμένου – ΕΦΚΑ η κανονική τους.

Για την ακρίβεια, δεν τόλμησε να πει από το βήμα του κοινοβουλίου το ποσό στο οποίο αντιστοιχεί αυτή η προσωρινή σύνταξη. Παρότι προκλήθηκε επανειλημμένα.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, έφερε χθες στην Βουλή μια τροπολογία σε μέγεθος νομοσχεδίου για τις συντάξεις. Μεταξύ άλλων περιείχε και την ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα της προσωρινής σύνταξης.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, «την καθιστούμε υποχρεωτική έτσι ώστε ο συνταξιούχος να παίρνει γρήγορα ένα ποσό το οποίο θα του επιτρέπει να ζει με όσο μεγαλύτερη αξιοπρέπεια επιτρέπει η προσωρινή σύνταξη. Άρα, νομίζω χωρίς καμία αμφιβολία ότι είναι ένα μέτρο υπέρ του συνταξιούχου».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, που έθεσε ένα ερώτημα προς τον υπουργό Εργασίας: «Μπορείτε να μας πείτε για ποια ποσά συζητάμε, τι θα παίρνει ο συνταξιούχος; Να μας τα πείτε, αριθμητικά;»

Η ερώτηση ήταν πραγματικά πολύ απλή. Καθόλου απλή όμως δεν ήταν η απάντησή της. Ο Κωστής Χατζηδάκης, γνώστης των επικοινωνιακών «κόλπων», δεν θέλησε να πει το περίφημο αυτό νούμερο στο οποίο αντιστοιχεί η προσωρινή σύνταξη.

Έτσι, ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος όπως καταγράφθηκε στα πρακτικά της Βουλής:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ρωτάει ο κ. Παφίλης,ποιο είναι το ύψος των προσωρινών συντάξεων; Αυτό που είναι.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πείτε το.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Είναι ανάλογα με το Ταμείο,το 50%, το 70% ή το 80% του τελευταίου μισθού ή της κανονικής σύνταξης. Όμως, κύριε Παφίλη,ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι ότι καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη, παίρνει μόνο το ένα τρίτο των ανθρώπων και οι άλλοι παίρνουν μηδέν.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ερώτημα έκανα. Πόσα είναι; Μπορείτε να μας πείτε τα νούμερα;

Ο υπουργός Εργασίας, όσο και να επέμενε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, δεν θα έλεγε ποτέ το νούμερο. Γιατί το ποσό της προσωρινής σύνταξης για κάποιον που συνταξιοδοτείται με τον μέσο όρο είναι 360 ευρώ το μήνα. Με αυτά πρέπει να ζήσει («αξιοπρεπώς» σύμφωνα με τον Κ.Χατζηδάκη) για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να εκδοθεί η κανονική του σύνταξη.

Το ποσό αυξάνει κάπως στην περίπτωση κάποιου που οι κυβερνώντες θεωρούν «μεγαλοσυνταξιούχο», δηλαδή η σύνταξη του είναι 1000 ευρώ. Τότε αυτός ο άνθρωπος πρέπει «να βγάλει το μήνα του» με …500 ευρώ.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή την ιστορία, είναι ο Κωστής Χατζηδάκης έχει συναίσθηση του πόσο προκλητική είναι η ρύθμισή του. Όπως και το ύψος των συντάξεων. Γνωρίζει ότι δεν πρέπει να τον καταγράψει η κάμερα να λέει αυτά τα νούμερα. Μπορεί πάλι να ντρέπεται να τα πει.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι δεν ντρέπεται να τα κάνει νόμο του κράτους…

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 + sixteen =

Exit mobile version