Αρχική ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Η οικογένεια στα Κύθηρα την εποχή της ύστερης βενετοκρατίας

Η οικογένεια στα Κύθηρα την εποχή της ύστερης βενετοκρατίας

Kythera

O θεσμός της οικογένειας και η διερεύνηση της δομής και της λειτουργίας της έχουν προσελκύσει εδώ και αρκετές δεκαετίες το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων, έτσι ώστε να
μπορούμε να μιλούμε για ένα νέο ερευνητικό πεδίο που ονομάζεται «ιστορία της οικογένειας>). Άμεσα συνδεδεμένο με την οικογένεια είναι το νοικοκυριό, το οποίο όμως δεν πρέπει να συγχέεται με αυτήν. Όπως έχει γίνει αποδεκτό, οικογένεια θεωρείται η κοινωνική μονάδα που βασίζεται στη συγγένεια αίματος και αγχιστείας, ενώ το νοικοκυριό αποτελεί οικονομική μονάδα, ατομική ή συλλογική, τα μέλη της οποίας συγκατοικούν, έχουν κοινή περιουσία ή επιτελούν από κοινού κάποιες δραστηριότητες και συνήθως συνδέονται μεταξύ τους με συγγενειακούς δεσμούς αίματος ή αγχιστείας, χωρίς όμως το κριτήριο της συγγένειας να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύσταση του νοικοκυριού.

Διαβάστε το άρθρο της Ασπασίας Παπαδάκη* όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νόστος 2 (2003, σ.173-199, Όμιλος Κυθηρίων Πανεπιστημιακών)

*Η Ασπασία Παπαδάκη είναι Διδάκτωρ Ιστορίας, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Ρεθύμνου και διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one + 2 =

Exit mobile version