Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές για τα Κύθηρα

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές για τα Κύθηρα

Τα Κύθηρα «πληρώνανε ψίχουλα» έγραφε το site του Χατζηνικολάου!

Για πρώτη φορά εντάσσονται τα Κύθηρα στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Όπως επεσήμανε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών διορθώνει αδυναμίες, αδικίες, κενά και λάθη του παρελθόντος και διευρύνει τη φορολογητέα βάση.

Γενικότερα καταγράφεται ανοδική εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης στο +8% – Μια καινοτομία στις νέες αντικειμενικές είναι ότι η ψηφιακή αναδιάρθρωση θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν, μέσω ψηφιακού χάρτη, σχετικά με τη ζώνη στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, και να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία του.

Τα Κύθηρα εντάχθηκαν στις νέες αντικειμενικές

Το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων αποτελείται πλέον από 13.808 ζώνες αντιπροσωπεύοντας το 98% του πληθυσμού από 85% που ήταν μέχρι πριν τη μεταρρύθμιση, καθώς πολλές περιοχές της Επικράτειας ήταν εκτός συστήματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Χίος, η Σάμος, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Ηλεία, η Ναύπακτος, τα Κύθηρα και άλλες περιοχές με σημαντική τουριστική δραστηριότητα, όπως η Μύκονος, η Κέρκυρα και η Κως, ήταν – με διαφοροποίηση ως προς τον βαθμό – εκτός του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, με αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται βάσει της κατώτερης τιμής ζώνης της δημοτικής ενότητας ή δήμου ή περιφερειακής ενότητας, στην οποία ανήκουν οι εν λόγω περιοχές.

Θα ανέβει ο ΕΝΦΙΑ στα Κύθηρα;

Παρ’ ότι ο υπουργός οικονομικών διαβεβαιώνει ότι οι όποιες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, αφού οι συντελεστές θα προσαρμοστούν, ερωτήματα γεννώνται για το στάδιο εκείνο της εφαρμογής του φόρου ανά περιοχή, και θα πρέπει να αναμένουμε το νέο ΕΝΦΙΑ για να δούμε τελικά που θα κυμανθεί.

Στις νέες ζώνες (νέες εντάξεις και επεκτάσεις), οι οποίες ανέρχονται σε 3.643 ζώνες (26% των συνολικών ζωνών του συστήματος), που μέχρι πρότινος ήταν εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών και λάμβαναν τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της δημοτικής ενότητας ή του δήμου ή της περιφερειακής ενότητας, εντοπίζονται σημαντικές μεταβολές.

Από τις νέες ζώνες, στις επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών εντοπίζεται αύξηση στο 80% των 165 ζωνών. Η ένταξή τους στο σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών ζώνης κατά μέσο όρο σε 41% σε σχέση με τις υφιστάμενες, μέσα από τη διαδικασία των πιστοποιημένων εκτιμητών.

Υπομονή λοιπόν μέχρι τότε που θα λάβουμε τη λυπητερή!

Τα Κύθηρα «πληρώνανε ψίχουλα» έγραφε το site του Χατζηνικολάου!

Το Enikos.gr έγραφε στις 24 Μαΐου: «Στις νέες υπό ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών αξιών περιοχές ξεχωρίζουν τουριστικοί προορισμοί πρώτης γραμμής, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Πάρος και τα Κύθηρα, στους οποίους οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν πολυτελή ακίνητα-φιλέτα πληρώνουν… ψίχουλα, καθώς βρίσκονται σε οικισμούς χωρίς αντικειμενικές τιμές». Φαίνεται λοιπόν πως όσο τα Κύθηρα αναπτύσσονται  τουριστικά, μπαίνουν στα «ακριβά σαλόνια της φορολογίας» και προφανώς αναμένονται εκπλήξεις με τα ψίχουλα να μετατρέπονται σε …καρβέλια πολυτελείας!

Οι ανώτερες και οι κατώτερες αξίες στα Κύθηρα

Σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες και με την ένταξη για πρώτη φορά των Κυθήρων στο σύστημα αξιών η υψηλότερη τιμή διαμορφώνεται στα €1.050 ανά τ.μ για την Αγία Πελαγία. Την  χαμηλότερη τιμή έχουν το Πετρούνι και τα Λαζαριάνικα με €600 ανά τ.μ.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα με όλες τις αντικειμενικές αξίες στα Κύθηρα.

νέες αντικειμενικές στα Κύθηρα

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × two =

Exit mobile version