Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο Τσίπρας «παίζει μπάλα» και με τους ευρωσοσιαλιστές

Ο Τσίπρας «παίζει μπάλα» και με τους ευρωσοσιαλιστές

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη διατήρηση επαφών και την ανταλλαγή απόψεων με όμορες ευρωπαϊκές οικογένειες.

tsipras-sfagi-eisakteon

Σε ακόμη μία προπαρασκευαστική Σύνοδο του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, προσκλήθηκε και θα συμμετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας. Την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την ιδιότητα του παρατηρητή, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου και θα συναντηθούν οι Σοσιαλιστές ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επιπλέον όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει μέρος και στην συνάντηση των ηγετών του PES που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα στο Βερολίνο.

Η πρόσκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην πρωθυπουργού, υποδηλώνει σαφέστατα το ενδιαφέρον των ευρωπαίων σοσιαλιστών να διατηρούν στενές σχέσεις με το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα σε επίπεδο ΕΕ υπολογίζοντας την επιρροή του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη διατήρηση επαφών και την ανταλλαγή απόψεων με όμορες ευρωπαϊκές οικογένειες, τονίζοντας πάντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα παραμείνει μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ενισχύοντας συγχρόνως τις σχέσεις του και με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και με τους Πράσινους της Ευρώπης. Η συνεργασία των τριών αυτών ευρωπαϊκών οικογενειών λειτουργεί άλλωστε υποστηρικτικά για πολλά θέματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάτι που φάνηκε προσφάτως και  με την ψήφιση της πρότασης για τις πατέντες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το κάλεσμα Τσίπρα

Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στις παρεμβάσεις του να καλέσει τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν γύρω από ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για μία κοινωνική Ευρώπη που θα προσανατολίζεται στην αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας με ένα Σύμφωνο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Σημειωτέον, πως τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε διαδικτυακά σε ημερίδα για το Μέλλον της Ευρώπης που συνδιοργάνωσαν το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας. Σε εκείνη την παρέμβαση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε επιμείνει στις αξίες του ισχυρού κοινωνικού κράτους και τις πολιτικές της αναδιανομής του πλούτου που αποτέλεσαν το βασικό πυλώνα των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων σε αντίθεση με το νεοφιλελεύθερο δόγμα που επιβλήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και καταρρέει σήμερα μπροστά σε αδιέξοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τον “καθρέφτη” των όσων συντελούνται ή πρόκειται να συντελεστούν σε επίπεδο Ευρώπης μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και στο εσωτερικό της χώρας. Πιστεύει ότι μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου και την υπογραφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μπορούν να παραμεριστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να αναπτυχθεί ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Το κοινωνικό αυτό συμβόλαιο θα έχει τον τίτλο “Δημοκρατία και Δικαιοσύνη”.

Γράφει η Βούλα Κεχαγιά

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × 4 =

Exit mobile version