Αρχική ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ο σεισμός της 8ης Ιανουαρίου 2006 (Mw 6,7) στα Κύθηρα

Ο σεισμός της 8ης Ιανουαρίου 2006 (Mw 6,7) στα Κύθηρα

Νήσος Κύθηρα, Νότια Ελλάδα: Σεισμολογικές, ισχυρές και μακροσεισμικές παρατηρήσεις ενός συμβάντος ενδιάμεσου βάθους

Στις 8 Ιανουαρίου 2006 στις 11:34 GMT (13:34 τοπική ώρα), ένας ισχυρός σεισμός με μέγεθος 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στη νότια Ελλάδα, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής του νησιού των Κυθήρων. Οι επικεντρικές συντεταγμένες όπως εκτιμήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC-CSEM, http://emsc-csem.org) ήταν 36,31 μοίρες, Β, 23,24 μοίρες, Α και το εστιακό βάθος ήταν 60 χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε χωροταξικά εκτεταμένη περιοχή που κάλυπτε την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Συρία, την Ιορδανία και τον Λίβανο. Παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού, οι αναφερόμενες ζημιές δεν ήταν εκτεταμένες κυρίως λόγω του ενδιάμεσου εστιακού βάθους. Δεν αναφέρθηκαν θύματα και οι δομικές ζημιές στα κτίρια περιορίστηκαν στα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα και στην πόλη των Χανίων, στη δυτική Κρήτη. Επιπλέον, κατολισθήσεις αναφέρθηκαν μόνο στο χωριό Μητάτα (νήσος Κύθηρα), όπου η κεντρική πλατεία και ο δρόμος υπέστησαν ζημιές από κατολίσθηση.

Σε αυτό το άρθρο εκμεταλλευόμαστε μια πληθώρα διαθέσιμων παρατηρήσεων για να δώσουμε μια λεπτομερή αναφορά για αυτόν τον πιο πρόσφατο μεγάλο σεισμό μεσαίου βάθους. Αρχικά, περιγράφουμε τη χρονική και χωρική κατανομή της ακολουθίας κύριας-μετασεισμικής δόνησης και συνοψίζουμε όλες τις διαθέσιμες λύσεις τανυστή ροπής που αναφέρθηκαν από διάφορους φορείς. Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε προκαταρκτική ανάλυση εγγραφών ισχυρής κίνησης σε μια προσπάθεια να ελέγξουμε τη σχέση μεταξύ της δόνησης που προκαλείται από ένα τέτοιο γεγονός και της επίδρασης τόσο της εξασθένησης όσο και των τοπικών γεωλογικών συνθηκών. Μακροσεισμικά δεδομένα που συλλέγονται από ολόκληρη την Ελλάδα περιλαμβάνονται επίσης και χρησιμοποιούνται για την κατανόηση του μοτίβου εξασθένησης της περιφερειακής έντασης. Τέλος, δίνουμε μια επισκόπηση των επιπτώσεων ενός τέτοιου γεγονότος όσον αφορά την περιφερειακή σεισμοτεκτονική και τον σεισμικό κίνδυνο.

Konstantinos I. Konstantinou, Ioannis S. Kalogeras, Nikolaos S. Melis, Moissis C. Kourouzidis, and George N. Stavrakakis Institute of Geodynamics, National Observatory of Athens

Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.gein.noa.gr/services/kithel.html

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen − 4 =

Exit mobile version