Αρχική ΚΥΘΗΡΑ «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου, στο Σινε – Πορτοκαλιά, την Δευτέρα, 02/08

«Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου, στο Σινε – Πορτοκαλιά, την Δευτέρα, 02/08

o-psilostou-dimitri-spirou-sto-sine-portokalia

Ξεκινούν την Δευτέρα, 02/08, στον Καραβά οι θερινές προβολές ταινιών, στα πλαίσια των «Δράσεων Κινηματογραφικής Παιδείας», που προσφέρει ο Σύλλογος «Πορτοκαλιά του Καραβά», σε συνεργασία με το «Νεανικό Πλάνο», το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους» και το «Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αλεξάνδρειας».

Το πρόγραμμα προβολών εγκαινιάζει «Ο Ψύλλος», του Δημήτρη Σπύρου.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ηλία Σειλαϊδή, μαθητή της τελευταίας τάξης του δημοτικού, ο οποίος ζει σε ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Ολυμπίας. Κανείς στην τοπική κοινωνία δεν αποκαλεί τον Ηλία με το μικρό του όνομα. Αντ’ αυτού, όλοι τον φωνάζουν Ψύλλο, που είναι και ο τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, πoυ συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο «Ψύλλος» τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του, τού δίνει τα φτερά να πετάξει μακριά.

Πρόκειται ίσως για την σημαντικότερη δημιουργία της χώρας μας στην κατηγορία ταινιών για παιδιά και νέους. Η ταινία προβάλλεται ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά την πρεμιέρα της και συνεχίζει να συγκινεί.

Παραγωγή: Ελλάδα

Έτος: 1990

Είδος: Μυθοπλασία

Διάρκεια: 90′

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σπύρου

Παίζουν: Παντελής Τριβιζάς, Βασίλης Κoλoβός, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρης Σπύρoυ, Κωστoύλα Τσέλιoυ, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Λεωνίδας Βαρδαρός

Βραβεία

  • Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για Παιδιά και Νέους για τη διετία 1989-1990
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του τμήματος Kinderfilm, Berlin International Film Festival 1991
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Chicago International Children’s Film Festival 1991
  • Βραβείo Καλύτερoυ Σεναρίoυ Ένωσης Ιρλανδών Σεναριoγράφων, Cinemagic International Film Festival Belfast 1992
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, International Film Festival Sofia 2000
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Festival Du Grain α` De΄Moudre 2001
  • Εθνική Ελληνική Υποψηφιότητα για Βραβείο Καλύτερης Νέας Ευρωπαϊκής Ταινίας, European Film Academy

Κριτική:

Μια διεισδυτική ματιά στην ελληνική επαρχία. H ταινία συμπεριλαμβάνει οικουμενικά θέματα σ’ ένα απολαυστικό, εκπληκτικά κινηματογραφημένο δράμα, για ένα αποφασιστικό δωδεκάχρονο αγόρι, που εκδίδει τη δικιά του εφημερίδα σ’ ένα μικρό ορεινό χωριό… Η ταινία είναι άψογη από τεχνικής πλευράς, με εξαίρετη φωτογραφία των γραφικών πέτρινων σπιτιών και των ορεινών τοπίων. Η πρωτότυπη και φολκλορική μουσική εντάσσεται απαλά στη δράση. Οι ερμηνείες είναι απολαυστικές, προπάντων αυτές των παιδιών.
Variety

H νότια Ευρώπη, εκπροσωπείται φέτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου από την ελληνική ταινία «Ο Ψύλλος». Ταινία-ντεμπούτο του σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου! Σινεμά σε υψηλό αισθητικό επίπεδο, που συλλαμβάνει την πνιγηρή στενότητα ενός ελληνικού χωριού, στα τέλη της δεκαετίας του ’60.
Film-Dienst

Ένα νέο ταλέντο του ελληνικού κινηματογράφου είναι ο Δημήτρης Σπύρου, που με καθαρά προσωπικό στυλ σκηνοθέτησε τον «Ψύλλο». Η ταινία μάς δείχνει με πόση ακλόνητη πίστη πραγματοποιεί ένα δωδεκάχρονο αγόρι το όνειρό του…
Deutshe Tagespost

O Δημήτρης Σπύρου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Το 1993 εξέδωσε τον «Ψύλλο» με τη μορφή μυθιστορήματος (εκδόσεις Πατάκη), που έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 10 εκδόσεις.
Η ταινία έχει διδαχτεί, στο πλαίσιο του μαθήματος κινηματογράφου, στα σχολεία, της Νορμανδίας (Γαλλία).

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen + twenty =

Exit mobile version