Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Ο έλεγχος του αεροδρομίου της Καμπούλ “καίει” τους Αμερικανούς, ο Ερντογάν “τρίβει...

Ο έλεγχος του αεροδρομίου της Καμπούλ “καίει” τους Αμερικανούς, ο Ερντογάν “τρίβει τα χέρια του”

elegxos-aerodromiou-kabul

Ο μελλοντικός έλεγχος του αεροδρομίου της Καμπούλ υπήρξε αντικείμενο συζήτησης με τους Ταλιμπάν, ανέφερε  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις.

Το θέμα “καίει” και δίνει “πόντους” στο καθεστώς Ερντογάν που είχε συμφωνήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τ. Μπάϊντεν να αναλάβουν την ασφάλεια του, τουρκικές δυνάμεις. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και τώρα η Τουρκία που έχει ανοιχτή γραμμή και με τους Ταλιμπάν και με τους Αμερικανούς, ενδέχεται να “πουλήσει” ακόμη πιο ακριβά την “προσφορά” της για να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ρωτήθηκε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, τι συζητήσεις έγιναν με τους Ταλιμπάν και με άλλους παράγοντες για το ποιος θα αναλάβει το αεροδρόμιο –το οποίο επί του παρόντος είναι υπό τον έλεγχο των Αμερικανών στρατιωτών, εν μέσω της επιχείρησης απεγκλωβισμού και της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου, απάντησε:

«Μπορώ να ομολογήσω ότι αυτό ήταν αντικείμενο συζήτησης με τους Ταλιμπάν. Ήταν αντικείμενο συζήτησης με τους συμμάχους μας. Ήταν αντικείμενο συζήτησης με πολλούς εταίρους μας».

«Στην πραγματικότητα, υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων αυτών των παραγόντων και φυσικά μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων και συμμάχων μας, αλλά επίσης και με τους Ταλιμπάν, ότι όλα τα συμφέροντά μας εξυπηρετούνται με ένα εν λειτουργία αεροδρόμιο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Τζέικομπ Σάλιβαν με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στο Αφγανιστάν και ζητήματα συνεργασίας στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, ανακοίνωσε  το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας.

Τον Μάιο, Πατρούσεφ και Σάλιβαν είχαν διαβουλεύσεις στην Γενεύη και η συνάντησή τους αυτή, όπως επισημαίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, υπήρξε ένα από τα στάδια προετοιμασίας της συνάντησης κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνιο.

Η προηγούμενη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αξιωματούχων είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η κατάσταση και οι προοπτικές των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων όπως και το ενδεχόμενο της συνάντησης των προέδρων των δύο χωρών.

Επίσης, είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο αξιωματούχων στα τέλη Ιανουαρίου, στις αρχές Μαρτίου και στα μέσα Απριλίου, κατά την διάρκεια των οποίων είχαν συζητηθεί θέματα που αφορούσαν στην μείωση των στρατηγικών εξοπλισμών και στις προοπτικές της ρωσο-αμερικανικής συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας και στρατηγικής σταθερότητας.

Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ένας Αφγανός φρουρός σκοτώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ένα μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ωστόσο μεταξύ των τραυματιών δεν υπάρχουν Αμερικανοί, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός.
«Το επεισόδιο φαίνεται ότι ξεκίνησε όταν ένας άγνωστος, εχθρικός παράγοντας πυροβόλησε εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που ασχολούνταν με τον έλεγχο της πρόσβασης στην πύλη. Οι Αφγανοί ανταπέδωσαν τα πυρά και, εφαρμόζοντας το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα, το ίδιο έπραξαν και οι στρατιώτες των ΗΠΑ και της συμμαχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ένα μέλος των αφγανικών δυνάμεων σκοτώθηκε από τον εχθρικό παράγοντα. Πολλοί Αφγανοί τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών. Οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του αεροδρομίου και σύμφωνα με τις αναφορές η κατάστασή τους είναι σταθερή», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, περίπου 16.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ κατά το τελευταίο 24ωρο, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την ολοκλήρωση της εκκένωσης.

Συνολικά, από τον Ιούλιο έχουν μεταφερθεί εκτός Αφγανιστάν 42.000 άνθρωποι και οι 37.000 από αυτούς έφυγαν μετά τις 14 Αυγούστου, καθώς εντείνεται η επιχείρηση εκκένωσης μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen − 7 =

Exit mobile version