Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μπουτάρης σε Μητσοτάκη: «Παραδέξου το λάθος για τα αρχαία της Βενιζέλου»

Μπουτάρης σε Μητσοτάκη: «Παραδέξου το λάθος για τα αρχαία της Βενιζέλου»

mpoutaris-mitsotakis-1100x509

«Απευθύνω έκκληση στον Μητσοτάκη σαν ένας πολίτης της Θεσσαλονίκης πια, να έχει τη γενναιότητα να πει ‘έκανα λάθος’, δεν είναι ντροπή να πει ‘έκανα λάθος’. Ίσα – ίσα είναι πάρα πολύ ανθρώπινο» επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σχολιάζοντας την απόφαση να αποσπαστούν οι αρχαιότητες του βυζαντινού δρόμου της Μέσης Οδού, που αποκαλύφθηκε κατά τη διάνοιξη των σηράγγων του Μετρό στο ύψος του σταθμού «Βενιζέλος».

Ο κ. Μπουτάρης στον Νίκο Ξυδάκη αναφέρθηκε στις ευθύνες του πρωθυπουργού, και το λάθος της απόφασης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων είναι κάτι που επισημαίνουν ακόμα και διεθνείς φορείς, όπως η UNESCO που υποστηρίζει ότι αν μεταφερθούν τα αρχαία χάνουν την αυθεντικότητά τους και διαγράφονται από τη λίστα της UNESCO.

Ο πρώην δήμαρχος τόνισε ότι οι αρχαιότητες διατηρήθηκαν π.χ. στο Μοναστηράκι στο κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα έκαναν τέσσερα χρόνια για να παραδώσουν τον σταθμό, αντίστοιχα αρχαιότητες διατηρήθηκαν στο Μιλάνο και στη Ρώμη της Ιταλίας, στη Σόφια της Βουλγαρίας και αναρωτήθηκε γιατί αυτό δεν μπορούσε να γίνει και στη Θεσσαλονίκη.

Σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθούν οι αρχαιότητες εκεί και να λειτουργήσει το Μετρό ενώ με τη μεταφορά τους χαλάει η αυθεντικότητα τους.

Θύμισε πως όταν ο ίδιος επέμενε για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων εκεί πολλοί τον έβριζαν ενώ το μόνο που έκανε ήταν να υπερασπίζεται τον πλούτο της πόλης. Μάλιστα τόνισε ότι εκπρόσωποι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν κατέβηκαν ποτέ στο σκάμμα για να δουν από κοντά τις αρχαιότητες, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι εκεί βρέθηκε υδράργυρος.

Σχετικά με τα έργα του Μετρό στον σταθμό Βενιζέλου τόνισε ότι «επί Τσίπρα προχώρησαν τα πράγματα, εγώ δεν είμαι συριζαίος και το λέω και το έχω πει και στον Τσίπρα» και «αυτή την ιστορία της Βενιζέλου την υποστήριξε ο Τσίπρας».

Για τον πρωθυπουργό και τις ευθύνες του είπε τα εξής: «Έκανα μια έκκληση στον Μητσοτάκη ‘να έχεις τη γενναιότητα να παραδεχτείς ότι ήταν λάθος η εξαγγελία εκείνη για το πότε θα είναι έτοιμο το έργο, και να έχει τη γενναιότητα να πει ‘ναι ρε παιδί μου έκανα λάθος’ είχα λάθος εισηγήσεις. Αν σηκωθούν οι αρχαιότητες το κομμάτι που απομένει μέχρι την οροφή του σταθμού – που είναι 3-4 μέτρα – αυτά πρέπει να ανασκαφούνε, δεν μπορούν να μην τα σκαλίσουνε. Το λιγότερο που θα κάνουν να σκαφτούν αυτά είναι ένας χρόνος δηλαδή πολύ πράγμα, άλλη μια καθυστέρηση κόντρα. Καθυστερήσεις για λόγους που δεν προβλέπονται από το συμβόλαιο θα πει ο ανάδοχος παιδιά θέλω τέτοια αποζημίωση. Ήδη ακούγεται ότι η αποζημίωση που ζητάει είναι 150.000.000 ευρώ».

Σημείωσε πως «Αν προχωρούσαν το 2019 από το σημείο που σταμάτησε απότομα η ιστορία, και ήταν εγκεκριμένα όλα, σήμερα θα είχαν τελειώσει». Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε και στις ευθύνες της οικογένειας Καραμανλή του νυν υπουργού Μεταφορών και Υποδομών και του πρώην πρωθυπουργού και τόνισε: «Έχουμε βουλευτή Θεσσαλονίκης τον πρώην πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, δεν έχει ανοίξει το στόμα του γι’ αυτό το θέμα και εμένα με ενοχλεί πάρα πολύ αυτό το πράγμα».

Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη μεταφορά των αρχαιοτήτων ήταν 12 (κατά) και 13 (υπέρ) αυτό είναι σχεδόν ισοψηφία, είπε, «αυτό και μόνο δεν λέει κάτι στους όποιους παίρνουν την απόφαση Μενδώνη λέγεται, Μητσοτάκης λέγεται», αναρωτήθηκε ο κ. Μπουτάρης.

Τέλος εξήγησε ότι σύμφωνα με όσα τους επισήμανε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κορρές – ο οποίος έχει εκπονήσει τη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης – οι αρχαιότητες θα διαμελιστούν, θα κοπούν σε κομμάτια των επτά μέτρων. Για να βγουν από εκεί θα πρέπει να σπάσουν την πλάκα, που έχει ήδη πέσει, και η πλάκα αυτή είναι πάχους ενός μέτρου με σίδερα, κάτι που απαιτεί πολύ δουλειά, καθώς δεν είναι σαν αυτές που έχουν οι πολυκατοικίες, σημείωσε.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε τέλος πως απευθύνει «έκκληση στον Μητσοτάκη σαν ένας πολίτης της Θεσσαλονίκης πια να έχει τη γενναιότητα να πει έκανα λάθος, δεν είναι ντροπή να πει έκανα λάθος. Ίσα – ίσα είναι πάρα πολύ ανθρώπινο».

Γιάννης Μπουτάρης – 105,5 Στο Κόκκινο – 22 Ιουλίου 2021 by 105,5 Sto Kokkino

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 − 10 =

Exit mobile version