Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μητσοτάκης: Το ρεύμα θα είναι πιο ακριβό από το 2020, αλλά σε...

Μητσοτάκης: Το ρεύμα θα είναι πιο ακριβό από το 2020, αλλά σε υποφερτά επίπεδα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Οκτώ στους δέκα Έλληνες θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ... Το κεφάλι κάτω, αλλά το φρόνημα ψηλά», συνέστησε στα στελέχη της ΝΔ.

mitsotakis-ilektriko-revma

Την έναρξη μίας μακράς προεκλογικής περιόδου κήρυξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, με τη νέα της σύνθεση όπως προέκυψε από το 14ο Συνέδριο.

«Το κεφάλι κάτω, αλλά το φρόνημα ψηλά», συνέστησε στα στελέχη της ΝΔ, από τα οποία ζήτησε “να τα δώσουν όλα” στους επόμενους 12 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας, ώστε όπως υπογράμμισε και στην πρώτη κάλπη το αποτέλεσμα ναι είναι το καλύτερο δυνατό.

Περιέγραψε τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το διάστημα αυτό και στάθηκε ιδιαίτερα στα νέα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι και με τα νέα μέτρα το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι πιο ακριβό από το 2020, αλλά σημείωσε ότι θα είναι σε ανεκτά, υποφερτά, επίπεδα. Υπογράμμισε δε ότι όποιος τάζει στους πολίτες πως το ρεύμα θα μπορούσε να επανέλθει στις περσινές τιμές, λέει ψέματα.

Τόνισε επίσης ότι με το νέο ΕΝΦΙΑ, που αναρτήθηκε χθες στην ΑΑΔΕ, οκτώ στους δέκα πολίτες θα πληρώσουν λιγότερο και σχολίασε ότι είναι και αυτός ένας έμμεσος τρόπος αύξησης του εισοδήματος σε μία περίοδο που σε όλη την Ευρώπη καλπάζει ο πληθωρισμός.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ειδικότερα ότι οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει για το ηλεκτρικό ρεύμα το προηγούμενο διάστημα κάλυπταν τα νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις, αλλά δεν κάλυπταν τα νοικοκυριά με μία μέση κατανάλωση, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούσαν κλιματιστικό για θέρμανση, ούτε κάλυπταν τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές της ιδιωτικής ενέργειας.

“Είχαμε το θάρρος να πούμε ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί και το διορθώνουμε”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας τη νέα δέσμη μέτρων, που μεταξύ άλλων θα επιστρέψει στους πολίτες το 60% της αύξησης, με την οποία επιβαρύνθηκαν λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Απάντησε επίσης στην κριτική πως και αυτά τα μετρα δεν αρκούν απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, επισημαίνοντας ότι “η παρέμβαση την οποία κάναμε για την υποστήριξη των πολιτών στις τιμές των καυσίμων είχε ανταπόκριση από τους πολίτες. Η αντιπολίτευση έλεγε ότι αυτά είναι ψίχουλα, δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Το 76% των δικαιούχων της επιδότησης καυσίμων μπήκαν στη σχετική πλατφόρμα και εισπράττουν το ποσό που τους αναλογεί”.

Ανέφερε δε ότι: “Από τον Ιούλιο θα μπορέσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή το νέο σχέδιο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα αποσυνδέει οριστικά τις τιμές από τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο και θα μπορέσουμε να τις σταθεροποιήσουμε σε επίπεδα υψηλότερα ναι από τις τιμές που πληρώναμε το 2020, θα είναι όμως ανεκτά, θα είναι υποφερτά”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επιπλέον ότι “αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και οι πολίτες διαπίστωσαν ότι οκτώ στους 10 θα πληρώσουν εφέτος λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Χαμηλότερο κατά 380 εκ ευρώ σε σχέση με πέρυσι και κατά ένα δισ ευρώ λιγότερο από ό,τι το 2019.”

Εκτίμησε μάλιστα ότι «είναι και αυτή μία ενίσχυση του εισοδήματος σε μία εποχή που όλη η Ευρώπη καλείται να παλέψει με το φάντασμα του πληθωρισμού. Ένας πληθωρισμός, που είναι εισαγόμενος και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.»

Ο κ.Μητσοτάκης προετοίμασε τα στελέχη της ΝΔ για “σκληρό ροκ” τους επόμενους μήνες με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν παρέλειψε μάλιστα να σχολιάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος σε μία κυρία κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη της είπε «ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε». Ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε ειδικότερα: «Πράγματι έκλαιγαν οι συνταξιούχοι το 2015 έξω από τα ΑΤΜ. Ευχαριστούμε τον κ.Τσίπρα, που σε κάθε ευκαιρία μας θυμίζει τη χειρότερη κυβέρνηση που είχε η χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά».

Παρότι ο πρωθυπουργός διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία τις πρόωρες εκλογές, δήλωσε ότι «είμαστε σε διαρκή κομματική εγρήγορση» καθώς όπως άλλωστε σημείωσε, 12 μήνες δεν είναι πολύ μεγάλο διάστημα. Κάλεσε λοιπόν όλους και ιδίως τα κομματικά στελέχη να “τα δώσουν όλα” ώστε η ΝΔ στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Το κεφάλι κάτω, το φρόνημα ψηλά. Αυτό ζητάει η χώρα», δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης, προαναγγέλοντας ότι κλιμάκια από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη θα ξεκινήσουν περιοδείες για να ενημερώσουν για το κυβερνητικό έργο.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 2 =

Exit mobile version