Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Μια απάντηση και πολλές σιωπές…

Μια απάντηση και πολλές σιωπές…

Η επιστολή του Δημάρχου στο salaminionvima.gr και η απάντηση του δημοσιογράφου Πάνου Καλουδά.

Σαλαμίνα και Αργοσαρωνικός

Ο Δήμαρχος Κυθήρων, από την πλημμυρίδα δημοσιευμάτων που στηλιτεύαν τις απειλές του για μηνύσεις κατά του Kythera.News, επέλεξε να απαντήσει στο ιδιαίτερα αξιόπιστο και μαχητικό salaminionvima.gr Υποθέτουμε ότι θα στείλει ανάλογες επιστολές στην Εφημερίδα των Συντακτών, το TheFAQ, τα Νέα Μακεδονίας, το Ergasia Net κ.α.

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, παραθέτουμε την ανάρτηση του Δημάρχου και ακριβώς μετά την απάντηση του δημοσιογράφου Πάνου Καλουδά από το Σαλαμίνιον Βήμα.

Δημαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης:

Η ιστοσελίδα www.salaminionvima.gr με σημερινό άρθρο που υπογράφει ο κ. Πάνος Καλουδάς, υιοθετεί άκριτα συκοφαντίες που δημοσιεύθηκαν στα Κύθηρα για το πρόσωπό μου. Καταρχήν θέλω να ενημερώσω πως εμμένω – και θα εμμένω ισχυρά – στην άποψη ότι η προειδοποίηση λήψης έννομων μέσων προστασίας (μήνυση, αγωγή, εξώδικο κ.λπ.) ΔΕΝ αποτελεί απειλή αλλά προειδοποίηση άσκησης νόμιμου δικαιώματος. Υπάρχει σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου και καλό είναι να σταματήσει αυτή η καραμέλα γιατί δείχνει άγνοια, λαϊκισμό και ισοπέδωση. Όταν λοιπόν σας πω κ. Καλουδά ότι «θα σας κάνω μήνυση» αυτό ΔΕΝ είναι απειλή διότι η υποβολή μήνυσης ή αγωγής δεν είναι πράξη παράνομη, αλλά προβλεπόμενη στο Νόμο ως νόμιμο μέσο προστασίας της ατομικής προσωπικότητας του καθενός. Τελεία και παύλα.

Επί του δημοσιεύματος: 1. Είστε σίγουρος κ. Καλουδά ότι η εν λόγω ιστοσελίδα αποτελεί μια «πολύ αξιόλογη ενημερωτική φωνή»; Ποιος το κρίνει αυτό και με ποια ακριβώς κριτήρια; Πώς το εξάγετε αυτό το συμπέρασμα; Έχετε γνώση στα τοπικά πράγματα των Κυθήρων; Ζείτε στα Κύθηρα; Στη Σαλαμίνα; Κάπου αλλού; Είστε σίγουρος ότι την ίδια άποψη έχει και η πλειοψηφία των Κυθηρίων; Κάνατε κάποια έρευνα προτού λάβετε δημόσια θέση; Προέκυψε η κρίση σας αυτή από κάποιου είδους σφυγμομέτρηση στην κυθηραϊκή κοινωνία;

  1. Είστε σίγουρος κ. Καλουδά ότι ο κ. Πρέκας είναι «έγκριτος δημοσιογράφος»;

Είστε σίγουρος – καταρχήν – ότι είναι δημοσιογράφος; Είναι μέλος της αντίστοιχης Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου ή άλλης Ένωσης Συντακτών; Δεν διερωτώμαι μόνον εγώ, αλλά τεράστιο μέρος της κυθηραϊκής κοινωνίας. Διότι άλλο πράγμα «γενικός σχολιαστής», άλλο «blogger», άλλο «αρθρογράφος» και άλλο «δημοσιογράφος». Το τελευταίο έχει όρους και προϋποθέσεις για να τίθεται ως όρος επαγγελματικής ιδιότητος.

  1. Είστε σίγουρος ότι η Αγία Πελαγία «ζέχνει στο σκουπίδι»; Πώς εξάγετε αυτό το γενικό και άκρως ψευδές και συκοφαντικό συμπέρασμα; Έχετε έρθει στα Κύθηρα; Κάνατε ρεπορτάζ για την καθαριότητα; Γνωρίζετε ότι τα Κύθηρα θεωρούνται από τα πλέον καθαρά νησιά πανευρωπαϊκά; Σχετικά σας παραπέμπω σε δημοσίευμα του όντως έγκριτου πανευρωπαϊκού δημοσιογραφικού site EURACTIV: https://www.euractiv.gr/…/dimarchos-kythiron-lysi-sta…/ καθώς και στο σχετικό βίντεο του υπερσύγχρονου έργου του ΧΥΤΥ: https://www.youtube.com/watch?v=VCxPKR8u3nc&t=3s
  2. Είστε σίγουρος κ. Καλουδά ότι το δημοσίευμα που άκριτα και άνευ έρευνας υιοθετήσατε είναι αληθές; Από πού προκύπτει τόση βεβαιότητα για την αλήθεια των γραφομένων του κ. Πρέκα; Είστε σίγουρος ότι ο Δήμαρχος Κυθήρων δεν υλοποιεί – και μάλιστα στο ακέραιο – τις ευθύνες που 2 φορές με ποσοστό σχεδόν 65% του ανέθεσαν οι συνδημότες του;

  3. Πώς κρίνετε το γεγονός ότι παρουσιάστηκε φωτογραφία που λήφθηκε προ μηνών, με το φαινόμενο «καπουτσίνο» (οι αφροί της παρατεταμένης θαλασσοταραχής) και η οποία συνδέθηκε με «μόλυνση και ρύπανση του αιγιαλού από το Δήμαρχο;». Είναι αυτό συκοφαντία ή όχι; Είναι αυτό παραπλάνηση της κοινής γνώμης ή όχι; Δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες ή όχι; Τρανή απόδειξη εσείς ο ίδιος, που χωρίς να κατοικείτε στα Κύθηρα και μη έχοντας την παραμικρή σχέση με το νησί, το αναγάγατε αμέσως σε δήθεν «έγκυρη και αληθή είδηση». Άρα ο στόχος του γράψαντος επετεύχθη. Άρα έχω δίκιο. Άρα έχω κάθε δικαίωμα να προστατεύσω και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, το έργο μου, τους συνεργάτες μου, τους υπαλλήλους του Δήμου που μέσα στο Πάσχα, με συνεχόμενη αργία 5 ημερών, με χιλιάδες αφίξεις και με κρούσματα κορωνοϊού ακόμα και στα ελάχιστα πληρώματα των οχημάτων, κατάφεραν να κρατήσουν το νησί καθαρό.

  4. Είστε σίγουρος κ. Καλουδά ότι καλός Δήμαρχος είναι αυτός που «σκαρφαλώνει στα βυτία και στα απορριμματοφόρα»; Έτσι κρίνετε εσείς τον καλό Δήμαρχο; Αυτό σημαίνει Αυτοδιοίκηση για εσάς; Να μην υπάρχουν υπάλληλοι και να αναγκάζονται οι αιρετοί να κάνουν εργασία υπαλλήλων (αληθές αλλά όχι αποδεκτό); Σας ενημερώνω λοιπόν ότι είναι κατάντια για την Χώρα μας να αναγκάζονται οι αιρετοί να οδηγούν απορριμματοφόρα, να αδειάζουν βυτία, να συντάσσουν οι ίδιοι τα υπηρεσιακά έγγραφα των Δήμων τους, να δένουν τα καράβια στα λιμάνια και να σβήνουν φωτιές. Αυτοδιοίκηση σημαίνει να κάνει ο καθένας το ρόλο που του αποδίδει ο Νόμος και το Σύνταγμα: στα απορριμματοφόρα οι υπάλληλοι καθαριότητας, στα βυτία οι οδηγοί, στις φωτιές οι πυροσβέστες, στα γραφεία οι διοικητικοί, στις τεχνικές υπηρεσίες οι μηχανικοί κ.λπ. Οι Δήμαρχοι κ. Καλουδά ΔΕΝ είναι υπάλληλοι, έχουν ξεκάθαρο πολιτικό και αναπτυξιακό ρόλο, ασκούν διοίκηση και καθορίζουν πολιτικές όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονη Χώρα που σέβεται τους Θεσμούς της.

Αλίμονο αν αποδεχθούμε και δικαιολογήσουμε το ρόλο του «Δημάρχου-εργάτη καθαριότητας»! Δεν θα αλλάξει ποτέ τίποτα! Εγώ από το 2014 μέχρι σήμερα έχω συντάξει ο ίδιος 5.500 επιστολές, έχω ανεβάσει στη Διαύγεια 200 αποφάσεις ΔΣ και ΟΕ και έχω – και εξακολουθώ να κάνω – κάνει άπειρες εργασίες (διοικητικής κυρίως φύσεως) που ΔΕΝ εμπίπτουν στις αρμοδιότητες και το ρόλο του Δημάρχου αλλά στα καθήκοντα διοικητικού υπαλλήλου. Είναι λοιπόν ξεκάθαρη ντροπή να επιζητείτε τέτοιο ρόλο για την Αυτοδιοίκηση, αντί να στιγματίζετε την έλλειψη εξειδικευμένου και επαρκούς προσωπικού και την υποβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών που οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα. Παρακαλώ να αναρτήσετε την απάντησή μου αυτούσια, ως έχετε σχετική υποχρέωση.

Επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου.

Με Τιμή, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ
Μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ (EPP)
Πρόεδρος Δικτύου Δήμων Νήσων Αττικής
Πρόεδρος Επιτροπής Νήσων της ΚΕΔΕ Μέλος ΔΣ Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της ΚΕΔΕ

Η απάντηση του Δημοσιογράφου Πάνου Καλουδά στον Δήμαρχο Κυθήρων:

«…Μακροσκελής η απάντηση του δημάρχου Κυθήρων. Και άμεση.
Κάτι που δείχνει πώς ενδεχόμενα να υπήρξε και αποδέκτης πτυχών που ίσως;;;
είχαν και άδικα γι αυτόν σημεία.
Αν και βλέπω κι άλλα διαδικτυακά μέσα ασχολούνται με το ίδιο θέμα. Μα και Αθηναϊκή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.
Ως συνέχεια της δημότισσας που με ειρωνικό σχόλιο, ευχαριστεί τον… «καλλιτέχνη» και «δημιουργό» της «εικαστικής» παρέμβασης με τους γεμάτους κάδους, την περίοδο των εορτών.
Εννοώντας φυσικά την δημοτική αρχή.
Παρακολουθώ συχνά την ιστοσελίδα του κ. Πρεκα, τα «Kythera News» και διαπιστώνω ένα κύρος και μια σοβαρότητα.
Παρά τη διαφωνία του κ. δημάρχου που με ρωτάει στο περίπου αν θεωρώ αξιόπιστη την ηλεκτρονική αυτή σελίδα και τον συντάκτη της.
Δεν γνωρίζω τις τυχόν πικρίες, της μιας πλευράς, η της άλλης.
Πολιτικές, κοινωνικές η άλλες. Αυτό που γνωρίζω είναι πως «Τα εν οίκο μη εν δημω» Ο άνθρωπος, ο δημοσιογράφος, (επιμένω στον τίτλο κι ας διαφωνεί ο σεβαστός μου δήμαρχος) μοχθεί με ανιδιοτέλεια για το καλό του νησιού του.
Όπως και μεις εδώ. Απο το δικό μας μετερίζι.
Ναι και έγκριτο και αξιόπιστο και ανιδιοτελή τον θεωρώ… Μέχρι τώρα τουλάχιστο που με σεβασμό τον παρακολουθώ.
Εννοείται δήμαρχε πως έρχομαι συχνά στα Κύθηρα.
Μην με προσβάλλετε έτσι. Έχω πολλούς φίλους εκεί.
Και είναι το πανέμορφο νησί σας, ένας πολύ αγαπητός μου προορισμός.
Ας δούμε λοιπόν, σημεία του κειμένου μου που ενόχλησαν τον κ. δήμαρχο.
Παίρνοντας ως αρχή, το δημόσιο κείμενο που συνέταξε ο κ. Πρέκας. Γράφω πως » Ο δήμαρχος είναι ένας νέος άνθρωπος.
Και σίγουρα έχει οράματα για το νησί του» Δεν τον αναιρώ πουθενά λοιπόν.
Απλά του προτείνω να διαβάζει καλοπροαίρετα την κάθε κριτική που του γίνεται δημόσια. Και έτσι δημόσια να την απαντάει.
Κι όχι με μηνύματα προσβλητικά, για τον αποδεκτή τους.
Γιατί αυτό λέει ευθέως ο κ. Πρέκας στο κείμενο του.
Αυτή την εικόνα δίνει στους αναγνώστες του.
Αυτή την βεβαιότητα έδωσε δια του κειμένου του και σε μένα.
Όμως… Εάν δεν υπάρχουν μηνύματα, προσωπικά, στο κινητό του κ. Πρέκα.. Υβριστικά μηνύματα, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος..
Εάν ψευδώς το λέει, παρασύροντας μαζί με τους αναγνώστες του και μένα, τότε ναι. Οφείλω στον κ. δήμαρχο Κυθήρων, ένα συγνώμη.
Που από εδώ δημόσια το εκφράζω.
Εάν δεν υπάρχουν μηνύματα, που να θίγουν τον συντάκτη του κειμένου.
Τώρα όλα τα άλλα, που αναφέρονται στο κείμενο μου, δεν έχουν προσωπικό χαρακτήρα.
Μα εκφράζω μια άποψη μου. Λαθεμένη;
Ποιος θα το κρίνει αυτό;.
Έτσι πιστεύω πως πρέπει να υπηρετούνται οι θεσμοί, σε όλο τούς το εύρος.
Η άνοδος στην μπουλντόζα φυσικά είναι σχηματική.
Για το Θεό. Εννοεί πως ο δήμαρχος πρέπει να είναι άγρυπνος σε όλα.
Τώρα για τα ερωτήματα σας δήμαρχε.
Με το αν είναι αξιόπιστο το μέσο του κ. Πρεκα, όπως το χαρακτηρίζω. Κι αν εκείνος είναι δημοσιογράφος η όχι. Έλεος.
Δεν χρειάζεται τόση απαξίωση, όσο θυμό κι αν έχουμε.
Τον δημοσιογράφο, δεν τον κάνουν οι τίτλοι, οι περγαμηνές, η και η εγγραφή του σε κάποιο σωματείο.
Τον κάνει ο δημόσιος του λόγος, ο τρόπος σκέψης και έκφρασης, το ήθος του, η σοβαρότητα με την οποία αγκαλιάζει τα θέματα του. Η εγκυρότητα του.
Τώρα, αν το εν λόγω δημοσίευμα, στο οποίο και γω πάτησα, για να εκφράσω τη θλίψη μου για τα συμβάντα, είναι ψευδές.
Εάν δεν υπήρχαν σκουπίδια στην Αγία Πελαγία και η φωτογραφία είναι παρελθόντος χρόνου.. Εάν, επαναλαμβάνω… Εάν ξανα-επαναλαμβάνω… Τότε λυπάμαι.
Έχω και γω εξαπατηθεί.
Οπότε και γι αυτό μου το σημείο έχετε ένα δεύτερο συγνώμη μου.
Έντιμα κι ωραία. Θα μιλήσω και με τον συντάκτη του επίμαχου κειμένου και θα ζητήσω στοιχεία.
Όμως πριν από μένα μιλάει η Αθηναϊκή εφημερίδα, μιλάει η δημότισσα και όλα τα άλλα σαΐτς τα οποία κι αυτά ψεύδονται;
Συμμαχίσαμε όλοι εναντίον σας δήμαρχε;
Εγώ τουλάχιστο υψώνω κλάδον ελαίας.
Και θα επαναλάβω, πως δεν περισσεύουμε κανένας. Ας δούμε λοιπόν αυτά που μας ενώνουν, πιότερο από αυτά που μας χωρίζουν.
Όσο για το νόμιμο μέσο προστασίας σας που λέτε, προς Θεού σεβαστό.
………………………

Με εκτίμηση Πάνος Καλουδάς»

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × four =

Exit mobile version