Αρχική ΤΑΙΝΙΕΣ Μαύρα Φουγάρα – Black Trail (στα ελληνικά)

Μαύρα Φουγάρα – Black Trail (στα ελληνικά)

O Πάνος Λασκαρίδης, εκ της Ελίτ των εφοπλιστών παγκοσμίως, με αυτή του τη φράση, είναι προφανές πως δεν εννοεί την παρούσα κυβέρνηση αλλά τις εκάστοτε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Η φράση “Οι εφοπλιστές μπορούν να χέσουν επάνω στον πρωθυπουργό” είναι προφανές πως δεν αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά σε όλο το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα και λέει ευθέως χωρίς ντροπή αλλά παρ’ όλα αυτά με αφοπλιστική, επιθετική ειλικρίνεια, πως το Παγκόσμιο Κεφάλαιο είναι αυτό που κυβερνά τον πλανήτη κι όχι οι κυβερνήσεις που είναι για θελήματα. Το ξέραμε; Βεβαίως και το ξέραμε. Το είχαμε όμως ξεχάσει; Βεβαίως και το είχαμε ξεχάσει καθώς “Τα παιδιά για τα θελήματα” πάντα φρόντιζαν γι’ αυτό.

Όταν ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωνε «ο σημαντικότερος υπουργός παγκοσμίως, αναφορικά με τη ναυτιλία», υποδεχόμενος του δημοσιογράφους του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού European Investigative Collaboration (EIC) για τη συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ «Black Trail» για τη διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τίποτα δεν προμήνυε την ντροπιαστική εμφάνιση που θα ακολουθούσε, όταν έφτασε στο σημείο να ακούσει τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη να δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως «οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο, τη ρυθμιστική αρχή της ναυτιλίας παγκοσμίως, τον πρωθυπουργό. Μπορούν να χέσουν επάνω στον πρωθυπουργό».

Στη δημοσιότητα έχει δοθεί εδώ και τρεις εβδομάδες το εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού European Investigative Collaboration (EIC) «Black Trail», με τη συμμετοχή του ελληνικού ερευνητικού δικτύου δημοσιογράφων Reporters United, με ειδικό αφιέρωμα στην ελληνική ναυτιλία, με αρκετούς Έλληνες εφοπλιστές να παραχωρούν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, και με τη συμμετοχή του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής έρευνας που παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ για τις περιπτώσεις παραβίασης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας βρίσκονται όπως είναι αναμενόμενο οι Έλληνες εφοπλιστές, εξαιτίας του εύρους του στόλου τους.

Όπως αναφέρεται, σε ελληνικά χέρια βρίσκεται το 20% του παγκοσμίου στόλου, περί το ήμισυ του ευρωπαϊκού, τα συμπεράσματα δικά σας.

Η ομάδα του ντοκιμανταίρ δηλώνει σχετικά:

Παρά την πλάγια χρηματοδότησή του με δισεκατομμύρια ευρώ σε φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, ο κλάδος της ναυτιλίας, και ιδίως των κρουαζιερόπλοιων και των φορτηγών πλοίων, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί καύσιμα εξαιρετικά ρυπογόνα με αποτέλεσμα να επιβαρύνει όλο και περισσότερο την κλιματική κρίση βάζοντας σε κίνδυνο τους παγκόσμιους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Τα γυρίσματα και η έρευνα του ντοκιμαντέρ έγιναν στη Λισαβόνα, τη Ρώμη και τη Γένοβα, το Παρίσι, το Σβάλμπαρντ (Αρκτική) και το Μπέργκεν (Νορβηγία), το Λονδίνο και φυσικά στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Στο πλαίσιο της έρευνας, συνεργάστηκαν δημοσιογράφοι από ΜΜΕ και τηλεοπτικούς σταθμούς ανά την Ευρώπη, μεταξύ άλλων από το Reporters United (Ελλάδα), την εφημερίδα Expresso (Πορτογαλία) και τον τηλεοπτικό σταθμό SIC (Πορτογαλία), το ερευνητικό ονλάιν μέσο The Black Sea (ανατολική Ευρώπη), την εφημερίδα VG (Νορβηγία), τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTS (Ελβετία) και το Finance Uncovered (Βρετανία).
Από ελληνικής πλευράς μιλούν σημαντικοί παράγοντες της ελληνικής ναυτιλίας:

  • O υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης
  • O εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου
  • Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, πρώην πρόεδρος της ECSA (Ένωση Πλοιοκτητών Ευρωπαϊκής Κοινότητας)
  • O εφοπλιστής Δημήτρης Φαφαλιός, πρόεδρος της Intercargo (Διεθνής Ένωση Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Ξηρού Φορτίου)
  • Ο Γιάννης Πλατσιδάκης, πρώην Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Αγγελικούση και πρώην πρόεδρος της Intercargo
  • Ο Πάνος Ζαχαριάδης, τεχνικός σύμβουλος, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΙΜΟ.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Micael Pereira

ΠΑΡΑΓΩΓOI
Zeynep Sentek
Craig Shaw
Micael Pereira

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΟΣ
Νικόλας Λεοντόπουλος

ΜΟΝΤΑΖ
Marco Carrasqueira

ΕΡΕΥΝΑ
Μυρτώ Μπούτση
Julien Chiffelle
Runa Engen
Margot Gibbs
Νικόλας Λεοντόπουλος
Micael Pereira
Giulio Rubino
Zeynep Sentek
Craig Shaw

ΚΑΜΕΡΑ
João Lúcio
Julien Chiffelle
Kristoffer Kumar
David Langan
Χρήστος Κοδέλλας (drone)

ANIMATIONS
Αλεξία Μπαράκου

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ ANIMATIONS
Άρης Αθανασόπουλος

ΓΡΑΦΙΚΑ
Sérgio Maduro

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ
Carlos Isaac

ΜΙΞΗ ΗΧΟΥ
Edgar Keats

ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
Spell

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ EIC (EUROPEAN INVESTIGATIVE COLLABORATIONS)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Stefan Candea

ΓΙΑ ΤΗΝ EXPRESSO

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ
João Vieira Pereira

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ
Paula Santos

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
Joana Beleza

ΓΙΑ ΤΟ BLACK SEA

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ
Zeynep Sentek

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Craig Shaw

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ / FACT-CHECKER
Himanshu Ohja

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ SIC TV

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ
Ricardo Costa

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ
Marta Brito dos Reis

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Mónica Pinto

ΓΙΑ ΤΟ REPORTERS UNITED
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Χριστόφορος Κάσδαγλης
Σταύρος Μαλιχούδης

ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ
AFP
Reuters
SIC TV

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 1 =

Exit mobile version