Loudest Voice

ERTFLIX loudest voice

Όσοι δήλωναν έκπληκτοι από την εισβολή των ακροδεξιών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, καλό θα ήταν να παρακολουθήσουν την έξοχη σειρά “Loudest Voice” στην ERTFLIX (από τις καλές επιλογές της ΕΡΤ). H πιο δυνατή φωνή αφηγείται την ιστορία του Roger Ailes , ο οποίος μετέτρεψε το Fox News (ιδιοκτησίας Ρούπερτ Μέρντοχ) σε ένα από τα πιο ισχυρά, επιδραστικά δίκτυα μέσων στην ιστορία, ενισχύοντας ρατσιστικές αντιλήψεις, πολεμώντας με ακραίο τρόπο τον Μπαράκ Ομπάμα (μεταξύ άλλων τον χαρακτήριζε κομμουνιστή…) και συνεισφέροντας στη δημιουργία αντιμουσουλμανικής υστερίας μετά την 9/11. Το ενδιαφέρον είναι ότι αποκαθηλώθηκε μετά από αποκαλύψεις  εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση από μια παρουσιάστρια εκπομπής, κάτι που οδήγησε στο να ανοίξουν πολλά στόματα και άλλων γυναικών που είχαν υποστεί τα πάνδεινα από τον Ailes…

Το Fox News με τον Roger Ailes διευθυντή, επέλεξε λαϊκιστές δημοσιογράφους και ελκυστικές γυναίκες για να στελεχώσει τις εκπομπές του, φρόντισε να μην υπάρχουν έγχρωμοι δημοσιογράφοι μπροστά από τις κάμερες, δεν δίστασε να μεταδώσει σκληρές στιγμές (όπως την ελεύθερη πτώση προς τον θάνατο πολιτών που πήδηξαν από τους φλεγόμενους δίδυμους πύργους), επένδυσε στην ενίσχυση ακραία συντηρητικών ιδεών για δημιουργία αντιλήψεων «ανωτερότητας» και δεν δίστασε να μεταδώσει συνειδητά ψέματα (πχ για κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από τον Σαντάμ Χουσεϊν) για να καλλιεργήσει το μίσος και να προετοιμάσει την εισβολή στο Ιράκ. Επίσης προετοίμασε την εποχή Τράμπ καλλιεργώντας όλα αυτά που αποτέλεσαν την ουσία του «τραμπισμού». Ακόμα και το σύνθημα «κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά», πρώτος ο Ailes το χρησιμοποίησε σε ομιλία του στο Warren Ohaio.

Εδώ, αξίζει να «μεταφερθούμε» στην χώρα μας και να επιδιώξουμε συγκρίσεις και αποκλίσεις: Την  εποχή που ο Roger Ailes εγκαινίαζε το FOX(Οκτώβριος 1996) στην Ελλάδα ακόμα υπήρχαν ΜΜΕ που προσπαθούσαν να κρατήσουν την ανεξαρτησία τους (δεν αναφέρομαι στις πολιτικές συμπάθειες που όλα τα ΜΜΕ έχουν, αλλά στην ένταξη τους σε έναν απόλυτα ελεγχόμενο προπαγανδιστικό μηχανισμό).  Σταδιακά πολλά ΜΜΕ ελέγχθηκαν από οικονομικούς μεγιστάνες, ιδιαίτερα οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Οι «συνταγές» του Ailes επίσης μεταφέρονται, άλλοτε αυτούσιες, άλλοτε μεταλλαγμένες. Ο ακραίος λαϊκίστικος λόγος, ο σεξισμός, η καλλιέργεια μίσους κατά διαφόρων «εχθρών» (μεταναστών, Ρομά, αναρχικών, φοιτητών, δημοσίων υπαλλήλων κλπ) είναι στοιχεία εμφανή σε πολλές εκπομπές. Ειδικά σε ότι αφορά την ακροδεξιά, τα ΜΜΕ στη χώρα μας έχουν τεράστια ευθύνη. Τα «παλληκάρια της Χρυσής Αυγής» που «προσέχουν τις γιαγιούλες  όταν πηγαίνουν στα ΑΤΜ», τα πογκρόμ κατά μεταναστών, ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η πατριδοκαπηλία προβλήθηκαν και υποστηρίχθηκαν από τα κανάλια, αλλά και μερίδα ΜΜΕ. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η μαζική αντίδραση των πολιτών τα υποχρέωσαν σε μια «μερική αναδίπλωση». Ξαναείδαμε την ίδια λογική στα συλλαλητήρια για τη συμφωνία των Πρεσπών και σε άλλες περιπτώσεις. Ευτυχώς υπήρχαν και οι φωνές που όχι απλά κράτησαν αποστάσεις, αλλά αποκάλυψαν την ακροδεξιά «ατζέντα».

Το πρόβλημα είναι ότι ο Roger Ailes πέθανε το 2017, αλλά η κληρονομιά του είναι ζωντανή και εξακολουθεί να παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Το παρήγορο (σε ότι αφορά τις ΗΠΑ) είναι ότι τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα φαίνεται ότι αποφάσισαν πως δεν τους συμφέρει η αναπαραγωγή τέτοιων ακραίων απόψεων, διότι απλά το «τέρας» που δημιουργούν γίνεται ανεξέλεγκτο και επικίνδυνο. Έτσι λίγες ημέρες μετά τις εκλογές έκοψαν την ζωντανή σύνδεση με δηλώσεις του Ντόναλντ Τράμπ ( ο οποίος ακόμα ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ…) διότι έκριναν ότι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπίμως παραπληροφορούσε τους τηλεθεατές.  Πρώτο το MSNBC   διέκοψε την απευθείας μετάδοση και ακολούθησαν τα   NBC News και ABC News, ενώ ο παρουσιαστής του CNN  Τζέικ Τάπερ  αντέκρουσε τον Τράμπ αμέσως μετά: «πόσο λυπηρή νύχτα για την Αμερική, όταν βλέπει τον πρόεδρό της (…) να κατηγορεί ψευδώς ανθρώπους ότι προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές, να επιτίθεται στη δημοκρατία μας με ψέματα».

Στην χώρα μας τα φαινόμενα ενημέρωσης τύπου Roger Ailes συνεχίζονται. Τα κανάλια απαξιώνονται, αλλά ακόμα είναι πολύ ισχυρά διότι δεν υπάρχει το «αντίπαλον δέος», ούτε η κοινωνική αντίδραση… Βέβαια υπάρχει και η εμφανής ευθύνη μερίδας του πολιτικού κόσμου που χρησιμοποιεί τον διχαστικό λόγο που προβάλλουν τα κανάλια. Κάθε FOX χρειάζεται τον Τράμπ του και κάθε τραμπισμός χρειάζεται κανάλια για να τον προβάλλουν…

(ΥΓ. Δείτε οπωσδήποτε το Loudest Voice στην  ΕΡΤFLIX. Δείτε το με τα παιδιά σας και κουβεντιάστε μαζί τους…).

Δημιουργός του άρθρου:

Δημοσιογράφος

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 − 3 =

Exit mobile version