Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Κύθηρα, μια φιλόξενη κυψέλη για ψηφιακούς νομάδες

Κύθηρα, μια φιλόξενη κυψέλη για ψηφιακούς νομάδες

Τα Κύθηρα διαθέτουν όλο το πακέτο για να γίνουν ένας σούπερ δημοφιλής προορισμός στην εργασιακή ατζέντα του παγκόσμιου ψηφιακού νομά. Εναπόκειται στους αρμόδιους φορείς του νησιού, να το αγκαλιάσουν ως project και να το προωθήσουν.

Kaladi beach

Ψηφιακός νομάς. Ακούγεται εξωτικό, ταξιδιάρικο κι αυτό από μόνο του αρκεί για να προσελκύσει. «Φοριέται» δε πολύ εσχάτως, μιας και η πανδημία του κορονοϊού, έχει ωθήσει πολλούς προς το «σπορ», το οποίο συνήθως παίζεται με ένα backpack, ένα λάπτοπ και δυο παπούτσια πάνινα.

Τί είναι λοιπόν οι ψηφιακοί νομάδες; Ή πιο σωστά, ποιοί είναι και τί κάνουν; Οι digital nomads (βαρβαριστί) είναι στην ουσία η υβριδική έκδοση του παλιού καλού ταξιδευτή, ο οποίος ανήκει κατά κόρον στην γενιά των μιλένιαλς και αναζητά την απομακρυσμένη εργασία με τον δικό του τρόπο, στον τόπο της επιλογής του.

Ο τρόπος είναι η εξέλιξη της εξ αποστάσεως εργασίας, με κύρια εργασιακά σύνεργα, ένα λάπτοπ και μια καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Και ο τόπος, είναι στην επιλογή του καθενός, αναλόγως του γούστου του. Προκρίνονται φυσικά, εξωτικοί προορισμοί, με καλή ιντερνετική υποδομή, υψηλή ηλιοφάνεια, χαμηλή φορολογία και φτηνή κατανάλωση.

Η Ελλάδα φυσικά, διαθέτει το παραπάνω πακέτο. Το μόνο αγκάθι, θεωρώ πως είναι η υψηλή φορολόγηση για τους επισκέπτες εκείνους που επιλέγουν να μείνουν στη χώρα πέραν των τριών μηνών, καθώς σε αυτή την περίπτωση λογίζονται φορολογικοί κάτοικοι, με τα ανάλογα «καλούδια» να βαραίνουν την τσέπη τους. Όμως, από την στιγμή που οι φορολογικοί νομάδες, «εξ ορισμού» δεν διαμένουν πολύ σε έναν τόπο, ακόμα και αυτό το εμπόδιο μπορεί να υπερκεραστεί.

Μένει να δούμε, το κατά πόσο μπορεί ο τόπος να υιοθετήσει «νομαδικά φιλικές» πρακτικές, που θα βοηθήσουν τον θεσμό να μακροημερεύσει. Ας δούμε τί μπορεί να γίνει εδώ, στα Κύθηρα, παίρνοντας παράδειγμα το τι σκαρφίστηκαν κάποια άλλα μικρά νησιά, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Πρόσφατα η Μαδέρα (αυτό το σύμπλεγμα των πορτογαλικών νησιών του Ατλαντικού), πρωτοτύπησε, δημιουργώντας το πρώτο χωριό για ψηφιακούς νομάδες παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, από την 1η Φεβρουαρίου, επαγγελματίες από όλο τον κόσμο θα έχουν την δυνατότητα να αιτούνται τη διαμονή τους στον ηλιόλουστο προορισμό, για χρονική περίοδο ενός έως έξι μηνών, όπου θα μπορούν να εργάζονται και να απολαμβάνουν ταυτόχρονα τα τοπία και τον πολιτισμό της περιοχής. Στους ενδιαφερόμενους προσφέρεται επίσης δωρεάν χώρος εργασίας, γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, αποκλειστικές εκδηλώσεις και ένας ντόπιος ο οποίος θα τους βοηθά να εγκλιματιστούν.

Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να διασφαλίσουν τη διαμονή τους, τις μεταφορές και τη visa, και όσοι προέρχονται εκτός ΕΕ θα χρειαστεί να λάβουν visa Σένγκεν 90 ημερών. Το πρόγραμμα προσφέρει βοήθεια όσον αφορά την εύρεση επιλογών διαμονής μακράς διαρκειας, όπως καταχωρήσεις στην Airbnb και ξενοδοχεία με εκπτωτικά προγράμματα για τέτοιου είδους διαμονή.

Ιδού, πεδίον δόξης λαμπρόν και για τα Κύθηρα λοιπόν. Κανείς δεν θα μας ζητήσει να φτιάξουμε πίστα Φόρμουλα Ένα, ούτε να μπουκώσουμε το νησί με ανεμογεννήτριες για να καλύψουμε τις «ενεργειακές ανάγκες» κάποιων remote εργαζομένων. Είμαι βέβαιος πως έχουν τις ίδιες ανάγκες με τον μέσο τουρίστα, που αγαπάει το Τσιρίγο για αυτά που αντιπροσωπεύει από την αυγή του χρόνου. Την φυσική ομορφιά του νησιού, τα γραφικά χωριά και την μοναδικότητα της φιλοξενίας των ανθρώπων του. Το πολύ πολύ, να χρειαστεί να επεκτείνουμε τον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου, για να έχουμε περισσότερες επιλογές στο πήγαινε-έλα αυτών που ούτως ή άλλως θα μας προτιμήσουν!

Εύχομαι αυτοί που καθορίζουν τις τύχες του νησιού, να λάβουν υπόψη ένα τέτοιο εύκολο και συνάμα φιλόδοξο σενάριο.

 

 

Δημιουργός του άρθρου:

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 − three =

Exit mobile version