Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Κορονοϊός: Οδικός χάρτης εξόδου από το lockdown – Όλα τα νέα μέτρα

Κορονοϊός: Οδικός χάρτης εξόδου από το lockdown – Όλα τα νέα μέτρα

lockdown-covid-19

Οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης τις μέρες του Πάσχα, ύστερα από τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας και το τηλεοπτικό διάγγελμα της Τετάρτης, 21/04, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με αυτά τα δεδομένα, συντάσσεται ένας «οδικός χάρτης», που έχει ως αντικειμενικό στόχο, την σταδιακή έξοδο της χώρας από το lockdown. Επιπλέον, τα αναγγελθέντα μέτρα, αναμένεται να εξειδικευτούν περαιτέρω την ερχόμενη Παρασκευή, 23/04, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτών από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Πώς θα πάμε στην εκκλησία την Μεγάλη Βδομάδα

Η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα στους ναούς, θα συνεχίσει να ισχύει και κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Βδομάδας και του Πάσχα, με παράλληλη εφαρμογή όλων των υγειονομικών κανόνων (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Για τους εξωτερικούς χώρους, οι πιστοί θα πρέπει να τηρούν απόσταση δέκα τετραγωνικών μέτρων, με παράλληλη χρήση μάσκας και τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Επιβάλλεται μάλιστα η χρήση διπλής μάσκας, τόσο στο εσωτερικό των εκκλησιών, όσο και στον προαύλιο χώρο για τις ακολουθίες των ημερών.

Επιπλέον, όλο το προσωπικό που θα βρίσκεται εντός των ναών στις ακολουθίες της Μεγάλης Βδομάδας και του Πάσχα, όπως και οι ιερείς, ιεροψάλτες και νεωκόροι, θα υπόκεινται σε υποχρεωτικό τεστ.

Τί θα ισχύσει την Μεγάλη Παρασκευή

  • Περιφορά του Επιταφίου στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών, χωρίς πομπή πιστών.
  • Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνεται στον προαύλιο χώρο των ναών.
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού, με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Υπενθυμίζεται ότι ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
  • Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
  • Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
  • Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
  • Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

Πώς αλλάζει το ωράριο ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών

Σε ό,τι αφορά το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), η Επιτροπή εισηγείται τον περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.

Πώς θα κάτσουμε στο πασχαλινό τραπέζι

Η εισήγηση για την Κυριακή του Πάσχα, προβλέπει την κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συνάθροιση δύο οικογενειών έως 9 άτομα, και, αν πρόκειται για υπαίθρια συγκέντρωση, ο ανώτατος αριθμός παρευρισκομένων, ορίζεται τα 12 άτομα για δύο οικογένειες.

Στις 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους

Με υποχρεωτικό self test, δύο φορές την εβδομάδα και με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκρίνεται η επανέναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους χώρους εστίασης, και μόνο στο εξωτερικό τους.

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

Εξάλλου, η Επιτροπή εισηγείται τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).

Στις 15 Μαΐου «ξεκλειδώνουν» οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές (υπερτοπικές) μετακινήσεις των πολιτών, να ξεκινήσουν από τις 15 Μαΐου 2021.

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 + fourteen =

Exit mobile version