Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Κάστρο Κυθήρων: Ένα μέρος μαγικό με θέα που κόβει την ανάσα

Κάστρο Κυθήρων: Ένα μέρος μαγικό με θέα που κόβει την ανάσα

Μεγάλο αφιέρωμα της ιστοσελίδας newsbeast.gr για το ενετικό κάστρο της Χώρας.

kastro-chora-kythira

Το Κάστρο των Κυθήρων, ένα κράμα διάφορων πολιτισμών με επιρροές ορατές μέχρι και σήμερα, προσφέρει θέα στην απεραντοσύνη της θάλασσας, που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα. Σημείο αναφοράς για τη χώρα του Τσιρίγου, όπως είναι διαφορετικά γνωστά τα Κύθηρα, συγκαταλέγεται στις επιβεβλημένες στάσεις που πρέπει να κάνει ο επισκέπτης του νησιού.

Κάστρο Κυθήρων: Ένα μέρος μαγικό με θέα που κόβει την ανάσα

Το εντυπωσιακό κάστρο της Χώρας «επιβλέπει» αφ’ υψηλού το επίνειό της, Καψάλι και το απέραντο γαλάζιο, προσφέροντας εικόνες που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη. Στέκεται αγέρωχος φρουρός του οικισμού από τον 13ο αιώνα, και είναι διαφορετικά γνωστό ως φορτέτσα ή «Μάτι της Κρήτης», καθώς η στρατηγική τοποθεσία του επέτρεπε την παρατήρηση της κίνησης των καραβιών ταυτόχρονα σε τρία πελάγη: ΙόνιοΑιγαίο και Κρητικό.

Αν και έχει δημιουργηθεί σε διάφορες φάσεις της ιστορίας -πηγές αναφέρουν ότι βυζαντινό φρούριο υπήρχε στο σημείο ήδη από τον 13ο αιώνα- το μεγαλύτερο και σημαντικότερο τμήμα του ανακατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1503 (ανάμεσα στα όσα χτίστηκαν τότε και η πρόσοψή του).

Κάστρο Κυθήρων: Τα σημαντικότερα σημεία του

Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του το γεγονός ότι τόσο στο εσωτερικό του, όσο και γύρω από αυτό υπάρχουν αρκετές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.

Μέσα στο κάστρο ξεχωρίζει ο ναός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, προστάτιδας του νησιού, ο οποίος μέχρι το 1806 ήταν καθολικός με την ονομασία «Παναγία των Λατίνων», καθώς και το Παλάτι των Προβλεπτών -το παλιό διοικητήριο του κάστρου- όπου σήμερα φιλοξενείται το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων με έγγραφα από το 1560.

Σε αυτό το σπάνιας ομορφιάς ιστορικό μέρος, κανείς μπορεί να παρατηρήσει, επίσης, μια μεγάλη στέρνα με θόλους και τόξα της Ενετικής περιόδουδιώροφες μισογκρεμισμένες κατοικίες, μια πυριταποθήκη, τον ναό του Παντοκράτορα, καθώς και αρκετά κανόνια από την εποχή των Ενετών, των Ρωσοτούρκων και των Άγγλων.

Η στιγμή που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους πάντες εδώ, η ώρα του ηλιοβασιλέματος με τα ζεστά χρώματα του ήλιου να προσθέτουν επιπλέον ατμοσφαιρικότητα σε έναν ήδη εντυπωσιακό χώρο.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + seven =

Exit mobile version