Αρχική ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ιστορική σκιαγράφηση των Κυθήρων κατά τη διάρκεια της Βενετικής περιόδου

Ιστορική σκιαγράφηση των Κυθήρων κατά τη διάρκεια της Βενετικής περιόδου

Una Lanterna nell’Arcipelago. Historical delineation of Kythera during the Venetian period

kythera0212 Κύθηρα Βενετία

Αυτό το άρθρο του ιστορικού Kώστα Γ. Tσικνάκη αποτελεί μετάφραση, με ελάχιστες προσθήκες, της ανακοίνωσης που πραγματοποιήθηκε στο Simposio internazionale, Venezia e Cerigo (Venezia, 6-7 dicembre 2002) με τίτλο: «Una Lanlerna dell’Arcipelago. Profilo storico di Cerigo durante i1 periodo veneto». Επιμ. Κούλα Κασιμάτη, σ.97-118

Το έτος 1363 αποτέλεσε για τα Κύθηρα την αφετηρία μιας καινούργιας περιόδου, Η βενετική οικογένεια Venier, η οποία εξουσίαζε ως τότε το νησί, έλαβε μέρος στην επανάσταση των φεουδαρχών της Κρήτης εναντίον της Βενετίας. Μόλις η τελευταία κατέστειλε την κίνηση, που έχει μείνει γνωστή ως αποστασία του Αγίου Τίτου, έδρασε αστραπιαία. Αφού κήρυξε έκπτωτη την οικογένεια, έθεσε το νησί κάτω από τον έλεγχο της Κρήτης. Λίγο αργότερα όμως, σε μια προσπάθεια να μην αποκόψει εντελώς τους δεσμούς της οικογένειας με τη Βενετία, αναγνώρισε ορισμένα από τα παλιά της δικαιώματα. Ακόμη, παραχώρησε στα μέλη της 11 από τους 24 κλήρους (carati) που τους ανήκαν αρχικά. Κατά αυτό τον τρόπο επιβλήθηκε η βενετική κυριαρχία στα Κύθηρα. Οι τύχες του νησιού είναι στο εξής συνυφασμένες με εκείνες της Γαληνοτάτης (Serenissima). Στους τέσσερις αιώνες αδιάκοπης βενετικής παρουσίας, παρεμβάλλεται ένα σύντομο χρονικό διάστημα τουρκικής κατοχής, στα χρόνια 1715-17181.

Αν η βενετική κυριαρχία εγκαθιδρύθηκε στα Κύθηρα τυπικά στα τέλη του 14ου αιώνα, από τις αρχές του 16ου αιώνα παγιώθηκε σταδιακά για να λάβει την οριστική μορφή. Αντιπρόσωπος της εξουσίας στο νησί ήταν ο προνοητής – καστελλάνος (provveditore-castellano) που εκλεγόταν από τη Βενετία και παρέμενε στο νησί δύο περίπου χρόνια.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:

O Kώστας Γ. Tσικνάκης είναι ιστορικός. Εργάζεται στο Iνστιτούτο Ιστορικών Eρευνών του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελέτες και άρθρα για τη μεσαιωνική και τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Βιογραφικό Σημείωμα Kώστα Γ. Tσικνάκη

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen + 7 =

Exit mobile version