Αρχική ΥΓΕΙΑ Ευλογιά των πιθήκων: Σεξ με ρούχα και αυτοϊκανοποίηση σε απόσταση 2 μέτρων

Ευλογιά των πιθήκων: Σεξ με ρούχα και αυτοϊκανοποίηση σε απόσταση 2 μέτρων

Βασική σύσταση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είναι καθόλου σεξ για όσους νοσούν.

Με τον κορονοϊό η απόσταση των δύο μέτρων μπήκε στη ζωή μας ως ένα από τα βασικά μέτρα που μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας. Τώρα, φαίνεται ότι θα πρέπει να μπει και στο κρεβάτι μας, τουλάχιστον σύμφωνα με τις περίεργες οδηγίες που εξέδωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ για την ευλογιά των πιθήκων.

Πιο συγκεκριμένα, η βασική σύσταση των CDC είναι όσοι νοσούν με ευλογιά των πιθήκων να μην κάνουν καθόλου σεξ. Αν ωστόσο επιμένουν τα ζευγάρια στα οποία ο ένας νοσεί ή υπάρχει υποψία ότι νοσεί, προτείνονται μια σειρά από οδηγίες, όπως:

  • Virtual sex χωρίς φυσική επαφή.
  • Αμοιβαία αυτοϊκανοποίηση σε απόσταση 2 μέτρων χωρίς να αγγίζει ο ένας τον άλλο.
  • Σεξουαλική επαφή με ρούχα ή με κάλυψη των σημείων όπου εμφανίζονται εξανθήματα.
  • Αποφυγή των φιλιών.
  • Πλύσιμο των χεριών, των sex toys και όλων των υφασμάτων (κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, ρούχα) μετά το σεξ.
  • Περιορισμό των ατόμων με τα οποία έχει κανείς σεξουαλική επαφή για να αποφευχθεί η διασπορά.

evlogia-pithikon-sex

«Μιλήστε στον σύντροφό σας για οποιαδήποτε πρόσφατη ασθένεια και λάβετε υπόψη σας νέες ή ανεξήγητες πληγές ή εξανθήματα στο σώμα σας ή το σώμα του συντρόφου σας, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε πρόσφατα αρρωστήσει, αυτή τη στιγμή αισθάνεστε άρρωστοι ή έχετε ένα νέο ή ανεξήγητο εξάνθημα ή πληγές, μην κάνετε σεξ και επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό είναι πάντα ένα καλό σχέδιο, ακόμα κι αν η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι στην περιοχή σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οδηγίες των CDC.

Σημειώνεται, πάντως, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων μέσω αυτής καθαυτής της σεξουαλικής επαφής, δηλαδή μέσω του σπέρματος, των εκκρίσεων του κόλπου ή άλλων σωματικών υγρών, όπως συμβαίνει με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες όπως ο HIV.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το νόσημα δεν αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά μπορεί να προσβάλλει τους πάντες και έτσι δεν πρέπει να υπάρχει στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών.

Όπως τονίζει στις αναλυτικές οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ, η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα:

  • μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα)
  • μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχας , φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο)
  • από δάγκωμα ή γρατζουνιά από μολυσμένο ζώο (κυρίως τρωκτικά)
  • σπανιότερα από κατανάλωση μολυσμένου ζώου που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 5 έως 21 ημέρες αφού κάποιος μολυνθεί και περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση. Συνήθως δε, εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 3 ημέρες μετά την έναρξη του πυρετού.

Συνήθως η πορεία της νόσου είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε 2 με 4 εβδομάδες.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 1 =

Exit mobile version