Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ερώτηση για το λατομείο της παρανομίας στη Σαλαμίνα

Ερώτηση για το λατομείο της παρανομίας στη Σαλαμίνα

26-latomeio-salamina

Μια υπόθεση χρόνιων και επαναλαμβανόμενων παρανομιών από πλευράς μιας λατομικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Σαλαμίνα (θέση «Γούβα-Μπατσί») θα απασχολήσει τη Βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης που κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς πέντε υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο λόγος για το λατομείο που εκμεταλλεύεται η «Αγγέλου Λατομεία Σαλαμίνας Α.Ε.», το οποίο «από την αρχή της λειτουργίας του, το 1989, είναι μια συνεχής πρόκληση στη νομιμότητα, τη λογική και την ηθική», όπως έχει καταγγείλει δημοσίως πρώην δήμαρχος του νησιού, στη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου.

Η δραστηριότητα της εταιρείας στον λατομικό χώρο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, παρατάθηκε το 2009 για μια πενταετία, ωστόσο σήμερα, «σχεδόν έξι χρόνια μετά τη λήξη της προβληματικής παράτασης μίσθωσης, η λατομική εταιρεία παραμένει στους λατομικούς χώρους με τα μηχανήματά της, ενώ παράλληλα προέβη σε μηνύσεις εναντίον αιρετών ή μελών της Επιτροπής κατοίκων, που ενδιαφερόμενοι για την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας και το τέλος της παράνομης εξόρυξης και εμπορίας, απευθύνονται στις αρχές του τόπου, πιέζοντας για την εφαρμογή του νόμου», περιγράφουν στην ερώτησή τους ο Τρ. Αλεξιάδης και ακόμη 31 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποδεικνύεται λοιπόν… συνεπής ο επιχειρηματίας που προ ετών είχε ομολογήσει την παρανομία του: «Ναι, παρανομώ και θα συνεχίσω να παρανομώ», είχε πει παρουσία αιρετών, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του δήμου.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν ως ενδεικτικές ένα πλήθος αποφάσεων που βεβαιώνουν τη μη σύννομη λειτουργία του λατομείου. Οι αποφάσεις συνοδεύτηκαν από αντίστοιχα πρόστιμα (ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ) σε βάρος της λατομικής εταιρείας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής τον Σεπτέμβρη του 2017, με την οποία η λατομική εταιρεία υποχρεώνεται να απομακρύνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό της και να παραδώσει τον χώρο στο Δημόσιο.

Από τότε, όπως προκύπτει από το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή, οι αρμόδιες αρχές όχι μόνο διαπίστωσαν «επαναλαμβανόμενη παραβατική» συμπεριφορά της εταιρείας που συνέχισε την παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα (και της επιβλήθηκαν νέα πρόστιμα), αλλά και την εναπόθεση «τεράστιων όγκων στερεών αποβλήτων με πιθανή ανάμιξη επικίνδυνων αποβλήτων».

Οι βουλευτές απευθύνονται σε πέντε υπουργούς (Εσωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας) και ζητούν να μάθουν αρχικά σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης/παραλαβής του λατομείου, καθώς και πού βρίσκεται η διαδικασία είσπραξης των χρηματικών ποινών που έχουν επιβληθεί, όπως επίσης και -μεταξύ άλλων- σε ποιες ενέργειες θα προβούν αφ’ ενός για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη «συνεχιζόμενη απόρριψη σκουπιδιών, βιομηχανικών αποβλήτων και εν δυνάμει επικίνδυνων αποβλήτων», αφ’ ετέρου για την αποκατάσταση του χώρου, που -να σημειωθεί- καταλαμβάνει σε μεγάλο τμήμα του δασική ή αναδασωτέα περιοχή.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 4 =

Exit mobile version