Αρχική ΥΓΕΙΑ Έρευνα: Όσο λιγότερους φίλους έχεις τόσο πιο ελκυστικός δείχνεις

Έρευνα: Όσο λιγότερους φίλους έχεις τόσο πιο ελκυστικός δείχνεις

Η έρευνα με την ονομασία "Το παράδοξο του αριθμού των φίλων" κάνει σαφές ότι το να είναι κανείς δημοφιλής και με μεγάλο αριθμό φίλων δεν τον κάνει απαραίτητα πιο ελκυστικό.

filoi

Οι άνθρωποι με λιγότερους φίλους, είναι πιο πιθανό να ελκύουν περισσότερους ανθρώπους για φίλους από τους ανθρώπους που ήδη έχουν έναν πιο ανοιχτό κύκλο φίλων. Αυτό αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of Personality and Social Psychology.

Η έρευνα με την ονομασία “Το παράδοξο του αριθμού των φίλων” κάνει σαφές ότι το να είναι κανείς δημοφιλής και με μεγάλο αριθμό φίλων δεν τον κάνει απαραίτητα πιο ελκυστικό σε νέες φιλίες. “Οι κοινωνικές σχέσεις είναι το κλειδί της ευημερίας μας, ωστόσο οι λαϊκές πεποιθήσεις μας είναι συχνά λανθασμένες και υιοθετούμε υποβέλτιστες στρατηγικές όταν ξεκινάμε αυτές τις σχέσεις”, αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης Xianchi Dai, αναπληρωτής καθηγητής marketing στο Chinese University of Hong Kong Business School.

Για τους σκοπούς της έρευνας, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν 6 έρευνες κοιτάζοντας τόσο τα σενάρια δημιουργίας φίλων διαδικτυακά όσο και με φυσική παρουσία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, οι άνθρωποι επιθυμούν φιλικές σχέσεις ουσίας και υψηλής ποιότητας, κάτι που δύσκολα μπορεί κανείς να πάρει από κάποιον με πολυάριθμους φίλους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το παράδοξο, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φίλων, είναι το ακόλουθο. Παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα έβλεπαν ως πιο πιθανό να έχουν μια μακροχρόνια, ουσιαστική και υψηλής ποιότητας φιλική σχέση με κάποιο άτομο με μικρό αριθμό φίλων, για τον εαυτό τους πίστευαν το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή, ότι για να έχουν περισσότερους φίλους θα έπρεπε οι ίδιοι να είναι πιο δημοφιλείς και άρα με περισσότερες φιλίες. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, η παραπάνω αντίφαση εξηγείται πολύ απλά και αποδίδεται στην εγωκεντρική άποψη που μας χαρακτηρίζει.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × three =

Exit mobile version