Με κάθε επισημότητα και με τη δέουσα λαμπρότητα αναμένεται να εορταστεί στα Κύθηρα η 162η Επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα κορυφωθούν την Πέμπτη 21 Μαΐου 2026, ενώ το νησί θα υποδεχθεί ανώτατους κυβερνητικούς και θεσμικούς εκπροσώπους, καθώς και πολεμικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Δήμου, το εορταστικό διήμερο (20 και 21 Μαΐου) θα χαρακτηριστεί από γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών κτηρίων, τραπεζών και οικιών του νησιού.
Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων (Πέμπτη 21 Μαΐου)
Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Χώρα των Κυθήρων σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:
- 11:30 π.μ. – Επίσημη Δοξολογία: Θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εσταυρωμένου στη Χώρα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Seraphim.
- 11:45 π.μ. – Επιμνημόσυνη Δέηση: Θα ακολουθήσει δέηση στην Πλατεία Στάη.
- Laying of Wreaths: Θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώον Πεσόντων της Πλατείας Στάη. Μεταξύ των προσώπων που θα καταθέσουν στεφάνι ξεχωρίζουν:
- Ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης.
- Ο Βουλευτής Πειραιά και Νήσων κ. Νικόλαος Βλαχάκος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.
- The Mayor of Kythira, Mr. Ευστράτιος Χαρχαλάκης.
- Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας κ. Evangelos Venardos.
- Ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» κ. Zacharias Souris.
- Εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος, καθώς και η μαθήτρια Γυμνασίου Μαρία-Νικολέττα Παυλάκη ως εκπρόσωπος των σχολείων.
- Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας θα εκφωνήσει η φιλόλογος του Γυμνασίου Κυθήρων, κα. Γιάννα Δικαίου. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με χορευτικά τμήματα από τη μαθητιώσα νεολαία και τη μεγάλη Παρέλαση Μαθητικών και Στρατιωτικών Τμημάτων.
Στο Καψάλι η ΤΠΚ «ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ» – Ανοιχτή για το Κοινό
Ιδιαίτερο τόνο στον φετινό εορτασμό δίνει η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού. Η Ταχέα Περιπολικός Πύραυλος (ΤΠΚ) «ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ» θα ναυλοχεί στο λιμάνι του Καψαλίου κατά το διήμερο 20 και 21 Μαΐου.
Επισκεπτήριο: Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το πολεμικό πλοίο την Τετάρτη 20 Μαΐου 2026, από τις 18:00 έως τις 20:00 μ.μ..
Καθήκοντα Τελετάρχη των εκδηλώσεων έχουν ανατεθεί στην κα. Polyxeni Alexidou, Προϊσταμένη του Δήμου Κυθήρων. Τη μουσική επένδυση των εορτασμών θα αναλάβει, όπως πάντα, η Potamos Philharmonic Orchestra υπό τη διεύθυνση του κ. Panagiotis Leftheris.
Τέλος, το Αστυνομικό Τμήμα Κυθήρων θα βρίσκεται επί ποδός για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οδικής κυκλοφορίας και ευταξίας στη Χώρα.











