Cinema - Paradise: «I vitelloni» (1953)

  • Τίτλος: I Vitelloni
  • Έτος: 1953
  • Χώρα: Ιταλία
  • Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι
  • Είδος: Κωμωδία, δράμα
  • Παίζουν: Franco Interlenghi, Alberto Sordi, Franco Fabrizi, Leopoldo Trieste, Riccardo Fellini, Leonora Ruffo

Συνέχεια στο κινηματογραφικό πάνθεον του Kythera.News, με την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Φεντερίκο Φελίνι. Το «I vitelloni» (ελληνιστί, «τα μοσχάρια», ή σε πιο ελεύθερη μετάφραση «οι τεμπελχανάδες») είναι μια ηθικοπλαστική κωμωδία, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, που καθιέρωσε το χαρακτηριστικό καρναβαλίστικο και καθόλα αυτάρεσκο ύφος του δημιουργού του και παράλληλα αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του ιταλικού νεορεαλισμού, τον οποίο και ουσιαστικά αποκαθήλωσε εκούσια.

I Vitelloni1 1953

Στην υπόθεση της ταινίας, 5 τριαντάρηδες σε μια επαρχιακή κωμόπολη της Ιταλίας, παλεύουν με την ανία και με την προσωπική τους άρνηση να ενηλικιωθούν. Μεθούν, περιπλανιώνται άσκοπα, γλεντοκοπούν, φλερτάρουν ασύστολα, ζουν ενσιτκτωδώς.

Του καθενός τα όνειρα αρχίζουν και τελειώνουν στα γεωγραφικά όρια του πεπερασμένου χώρου που τους περιβάλλει, ευνουχισμένα από την πατριαρχική ευθανασία της αισθαντικότητας που βιώνουν στο οικείο περιβάλλον του ο καθένας.

I Vitelloni 1953

Κι ενώ μοιάζουν βολεμένοι στην ανυπαρξία, συνεχίζουν να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, λες και ο χρόνος δεν κυλά γραμμικά για τους ίδιους. Δεν είναι θέμα συνειδητοποίησης αλλά άρνησης αυτοαποδοχής. Κι αυτό έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την τελική τους συνθηκολόγηση, αφού είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η επανάσταση με μοναδικό διακύβευμα το μεγάλωμα των ορίων ύπαρξης, θα φέρει ακριβώς αυτό. Μια λίγο μεγαλύτερη γωνιά για να αράξουν το υπερτροφικό τους εγώ από εκείνη της προηγούμενης γενιάς. Με την ίδια κατάληξη αν και από διαφορετικό πρίσμα.

Αυτή είναι και η υπέρτατη απελπισία της ταινίας, που συνυφασμένη με τις βιωματικές εμπειρίες του ίδιου του Φελλίνι από τα εφηβικά του χρόνια στο Ρίμινι, δρα ως καθαρτικό και Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για ένα ανώδυνο πέρασμα στις ομφαλοσκοπικές δημιουργίες του auteur στις οποίες αβίαστα μεταπήδησε αμέσως μετά. Ένα προσωπικό καθαρτήριο, που παραμένει μέσα στην χαρωπή ζοφερότητά του, μια από τις μεγάλες στιγμές του ιταλικού κινηματογράφου των μέσων του περασμένου αιώνα.

 

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Ελίνα Γαλανοπούλου: Επίθεση κατά του Προέδρου της Κοινότητας Φριλιγκιανίκων

Τα εγκαίνια των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στα Φριλιγκιάνικα αποτέλεσαν...

Aqua Jewel: Έκτακτη Ανακοίνωση

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι σήμερα, Τρίτη 21/4, λόγω...

KYTHERACE: Μια πρωτοβουλία για τη διαφύλαξη των μοναδικών ποικιλιών των Κυθήρων

Το πρώτο συντονισμένο βήμα για τη διαφύλαξη των αυθεντικών...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πακέτο στήριξης 500 εκατ. ευρώ ανακοινώνει αύριο

Την Τετάρτη 22 Απριλίου αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός,...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img