Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Εμφιετζόγλου σε πρέσβη ΗΠΑ: «Οι φρεγάτες σας, απλά δεν κάνουν για την...

Εμφιετζόγλου σε πρέσβη ΗΠΑ: «Οι φρεγάτες σας, απλά δεν κάνουν για την Ελλάδα»

prodromos-emfietzoglou

Με επιστολή του στον Αμερικανό πρέσβη στης Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ομίλου Εταιρειών Μηχανικής και εθνικός ευεργέτης, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, κατακεραυνώνει της αμερικανή διπλωματία για την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» που «εξισώνει τον θύτη με το θύμα», όσον αφορά τις διαχρονικές τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος του ελληνισμού.

Παράλληλα, υπεραμύνεται του ελληνικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης στο θέμα αγοράς νέων φρεγατών του πολεμικού μας ναυτικού, απορρίπτοντας την αμερικανική πρόταση ως ελλιπή και παρωχημένη.

Ακολουθεί η επιστολή.

«Κύριε Πρέσβη,

Είναι γνωστές οι ικανότητές σας τόσο από την θητεία σας στην Ουκρανία όσο και στη Χώρα μας.

Όλοι αναγνωρίζουν την αξιοσύνη σας και την εργώδη προσπάθεια να υπερασπιστείτε τα Εθνικά Συμφέροντα της Χώρας σας.

Αντίστοιχα ιερό χρέος έχει η Ελληνική Κυβέρνηση να προασπίζεται τα Εθνικά μας Δίκαια και Συμφέροντα.

Ο Ελληνικός Λαός έχει συστρατευθεί με τις Η.Π.Α. σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Η Αμερική μάς βοήθησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το «σχέδιο Μάρσαλ» να ανορθώσουμε εν μέρει την Εθνική μας Οικονομία. Οι Ελληνοαμερικάνοι ενισχύουν τόσο τη φιλία όσο και την συνεργασία μας. Άλλωστε οι αρχές της Αμερικανικής όσο και της Ελληνικής Επανάστασης είναι ταυτόσημες  Ελευθερία – Δημοκρατία.

Υπήρξαν όμως και στιγμές δυσάρεστες που μας πλήγωσαν. Η τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, επί Κίσινγκερ, αποτελεί μια πληγή που δεν κλείνει, αντίθετα χειροτερεύει. Αντίστοιχα πικρία νιώθουν οι Έλληνες για τη θέση των Η.Π.Α. στα Ελληνοτουρκικά. Μια θέση ουδετερότητας μεταξύ θύματος και θύτη (π.χ. Ίμια).

Τα τελευταία γεγονότα παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική συμπεριφορά των δύο κρατών. Η Ελλάδα εκπληροί όλες τις υποχρεώσεις της και παρέχει Βάσεις, διευκολύνσεις σε κάθε αμερικανική απαίτηση ή επιθυμία. Η Τουρκία αντίστοιχα αγοράζει S-400, εισβάλλει και σφάζει τους Κούρδους στη Συρία, εκβιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, καταλαμβάνει μαζί με τους τζιχαντιστές την Δυτική Λιβύη, συμπράττει με τους Ρώσους. Μας απειλεί στο Αιγαίο, στα νησιά μας, στις θάλασσές μας, στην ΑΟΖ μας και όμως πέραν των λόγων, δεν συνήφθη μεταξύ μας αμυντική συμφωνία. Και δεν είμαστε σίγουροι μήπως αργότερα τα «φτιάξετε» με τους Τούρκους και μας ρίξετε! Άλλωστε, «πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις…» ο Υπουργός Εξωτερικών σας κ. Μπλίνκεν  εδήλωσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ανεκτίμητος εταίρος στην περιοχή». Αυτά ακούει ο Ερντογάν και χαμογελάει με αυταρέσκεια.

Γνωρίζετε πολύ καλά την απόλυτη ανάγκη μας να προμηθευτούμε τις νέες φρεγάτες για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε τις καλλίτερες φρεγάτες. Οι Τούρκοι απειλούν τα νησιά μας, τη θάλασσά μας, την ΑΟΖ μας. Πρέπει ακόμη να προστατεύσουμε και την Κύπρο. Σε λίγο άλλωστε θα τους παραδώσει η αγαπητή μας κ. Μέρκελ και τα υπερσύγχρονα υποβρύχια που έχουν παραγγείλει.

Κατανοούμε την προσπάθειά σας να πείσετε, να επιδιώξετε ή και να πιέσετε να προτιμηθούν οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC-HF2 της Lockheed Martin. Παρακολουθούμε όμως μια περίεργα υπερβολική δραστηριότητά σας. Άρθρο μαζί με τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη, αλλεπάλληλες επισκέψεις, στο ΥΕΘΑ στον Υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο, στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια! Στον Τύπο αναγράφεται ότι εξασκούνται πιέσεις, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να πάρει τις δικές σας και ότι συναντηθήκατε με τον κ. Προκοπίου και τον διαβεβαιώσατε ότι μπορεί να κατασκευαστούν στον Σκαραμαγκά. Τελευταία διαβάσαμε ότι γευματίσατε με τον Αρχηγό ΓΕΝ κ. Πετράκη και τον καλέσατε να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον.

Κύριε Πάιατ,

σας ζητήσαμε να μας πουλήσετε τα αντιτορπιλικά «Alreigh Burke» αλλά αρνηθήκατε. Μάλιστα ένας δικός σας μας αποκάλεσε και «ζητιάνους που δεν μπορούν να ζητάνε ό,τι θέλουν!!!»

Μελέτησα με ιδιαίτερη προσοχή τα χαρακτηριστικά των διαφόρων προτάσεων και στην έκθεση Αμυντικού Εξοπλισμού «DEFEA». Επισκέφθηκα τα περίπτερα και έλυσα απορίες μου. Στο περίπτερο της Lockheed Martin συζήτησα πάνω από μισή ώρα. Στο ερώτημά μου αν τα σκάφη τους είναι από χάλυβα ή αλουμίνιο ο εκπρόσωπος έκανε… πως δεν εγνώριζε!  Άγνοια επίσης εδήλωσε και στο ερώτημα αν ο λόγος για τον οποίο περιμένουμε, εδώ και τρεις μήνες, είναι η συμπλήρωση της προσφοράς τους.

Κύριε Πάιατ,

Οι φρεγάτες MMSC απλά δεν κάνουν. Δεν χρειάζεται να σας αναλύσω τα στοιχεία. Το γνωρίζετε καλύτερα από μένα. Αρκεί το γεγονός ότι δεν τις χρησιμοποιεί το δικό σας Ναυτικό!!!

Παρακαλώ μην πιέζετε την Ελληνική Κυβέρνηση. Οι άξιοι Ναύαρχοί μας όπως και η Κυβέρνησή μας έχουν ιερή υποχρέωση να αγοράσουμε τις καλλίτερες, με προστασία πεδίου και τον αρτιότερο εξοπλισμό.

Η πράξη σας αυτή θα εκτιμηθεί από τον Ελληνικό Λαό ως πράξη φιλίας και υψηλοφροσύνης.»


Υ.Γ.:  Η παρούσα επιδίδεται και στον Πρέσβη κ. Πάιατ μέσω της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 + twenty =

Exit mobile version