Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Έκκληση για το παζάρι του Ποταμού και την οικοτεχνία

Έκκληση για το παζάρι του Ποταμού και την οικοτεχνία

loom woven

Έκκληση στα μέλη της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Κυθήρων να μην αποκλείσουν την διάθεση έργων τέχνης, καλλιτεχνημάτων, χειροτεχνημάτων, ειδών λαϊκής τέχνης από το Παζάρι, στον υπό διαμόρφωση κανονισμό, απευθύνει ο Ιππόλυτος Πρέκας, επαγγελματίας στο χώρο της επικοινωνίας. Ακολουθεί η επιστολή:

Αγαπητοί συμπατριώτες,

παρακολουθώ με αγωνία τις εξελίξεις σχετικά με το νέο κανονισμό που προωθεί η δημοτική αρχή όσον αφορά τη λειτουργία του παζαριού του Ποταμού. Είναι αναγκαίο, επιτέλους, το παζάρι να προστατευθεί και να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο με όλες τις νομικές προβλέψεις και ευεργετικές πρόνοιες.

Θέλω να σας εκφράσω τον προβληματισμό μου για την βούληση να αφαιρεθεί η δραστηριότητα της διάθεσης έργων τέχνης, καλλιτεχνημάτων, χειροτεχνημάτων, ειδών λαϊκής τέχνης από το Παζάρι.

Σας απευθύνω έκκληση, να μην αφήσετε να αφαιρεθεί αυτή η σημαντική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί ψυχή της οικοτεχνίας και συγκριτικό πλεονέκτημα για το προσφερόμενο προϊόν του τόπου μας αλλά και της χώρας μας.

Θα σας αναφέρω ότι:

1. Στην Ελλάδα οι δήμοι και οι κυβερνήσεις μεριμνούν υπέρ των έργων τέχνης καλλιτεχνημάτων χειροτεχνημάτων ειδών λαϊκής τέχνης με κάθε τρόπο. Μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας διαφωτίσει.

2. Η νέα οικοτεχνία στην εποχή Covid-19 και μετά γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη.
(https://www.in.gr/2020/06/27/economy/oikonomikes-eidiseis/nea-astiki-oikotexnia-den-fovatai-ton-covid-19/)

3. Οι χειροποίητες δημιουργίες αποτελούν σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ηλεκτρονικές αγορές παγκοσμίως. Σας προτείνω να δείτε τα στοιχεία για το μεγαλύτερο παγκόσμιο ηλεκτρονικό «παζάρι» ETSY.COM με έδρα τις ΗΠΑ, ετήσια έσοδα πάνω από 600 εκ. Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πωλούν τα χειροτεχνήματά τους σήμερα μέσω αυτού (πάνω από 134.000 προϊόντα στο ETSY.COM). Το ίδιο και αρκετοί Κυθήριοι.

4.Έχω να σας αναφέρω παραδείγματα με πελάτες μου εδώ στα Κύθηρα οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο ETSY.COM. Συμμετέχουν και στο παζάρι του Ποταμού, έχοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν μελλοντικούς πελάτες που θα τους βρουν αύριο στο ETSY.COM (τα στοιχεία στη διάθεσή σας).
https://en.wikipedia.org/wiki/Etsy

5. Το παζάρι μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την οικοτεχνία, την χειροτεχνία, τα είδη τέχνης, να ενισχύσει μικρούς παραγωγούς, καλλιτέχνες και δημιουργούς που δε μπορούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους σε καταστήματα. Σημειώστε ότι τα προϊόντα τους δεν είναι ανταγωνιστικά και δεν επιλέγονται από τα καταστήματα λιανικής καθώς κρίνονται ιδιαίτερα ακριβά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα καταστήματα λιανικής στην Ελλάδα πωλούν κατά μεγαλύτερο ποσοστό φθηνότερα προϊόντα συνήθως κινέζικης προέλευσης.

Από την επαγγελματική εμπειρία μου, τα τελευταία χρόνια, με καθημερινή ενασχόληση σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου, έχω να σας καταθέσω την άποψη ότι το παζάρι και κατ’ επέκταση η ενίσχυση των μικρών δημιουργών, μπορούν να αποτελέσουν αιχμή του δόρατος στο νέο παραγόμενο προϊόν του νησιού μας.

Παραμένω στη διάθεσή σας για να σας καταθέσω προτάσεις, που μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενίσχυσης της οικοτεχνίας.

Για άλλη μια φορά σας καλώ να σκεφτείτε πολύ σοβαρά τις αποφάσεις σας.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Ιππόλυτος Πρέκας

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 − ten =

Exit mobile version