Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Λευθέρης «Κατελούζος»

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Λευθέρης «Κατελούζος»

giorgos-leftheris

Έφυγε στα 94 χρόνια από τη ζωή ο συμπατριώτης μας Γιώργος Λευθέρης, την Κυριακή 25 Απριλίου 2021. Γεννήθηκε το 1927 στο Λιβάδι των Κυθήρων. Ήταν στο επάγγελμα ναυτικός (πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού). Μετά τη συνταξιοδότησή του διέμεινε μόνιμα στα Κύθηρα. Ο Γιώργος Λευθέρης, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Κοινότητας Λιβαδίου, πρωτοστάτησε στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή των Κυθήρων από διάφορες θέσεις και διακρίθηκε για την ανιδιοτέλεια, την αγωνιστικότητα και την εντιμότητά του. Ο Γιώργος Λευθέρης ήταν για πολλά χρόνια συνεργάτης της εφημερίδας «Κυθηραϊκά» του Μανώλη Καλλίγερου, στην οποία και αρθρογραφούσε. Έγραψε αρκετά ποιήματα τα οποία δημοσίευε στην εφημερίδα αλλά και σε εκδόσεις του, καθώς και στο προσωπικό του ιστολόγιο: http://georgeleftheris.blogspot.com/

Ποιητικό έργο 

Ο Γιώργος Λευθέρης είχε εκδώσει την ποιητική συλλογή «Φινιστρίνι»(1977) εμπνευσμένη από τα ταξίδια του. Μελoποιημένα ποίηματά του περιλαμβάνονται στα CD “Σύναξις” (Σείριος 2007) και “Το Τραγούδι των Σειρήνων” (Kytherios Music 2009). Το 2012 εξέδωσε την συλλογή «Το όνομά μου» (εκδόσεις Γαβριηλίδη).

Ευχαριστήριο της οικογένειας

Με ένα μήνυμα ο Παναγιώτη Λευθέρης γιος του εκλιπόντος εξέφρασε τις ευχαριστίες της οικογένειας για τη συμπαράσταση του κόσμου:

«Εγώ, η μητέρα μου, η αδελφή μου και η οικογένειά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους εσάς που σπεύσατε να μας εκφράσετε με οποιονδήποτε τρόπου τα θερμά σας λόγια για τον εκλιπόντα πατέρα μου Γιώργο Λευθέρη. Άφησε ζωηρό αποτύπωμα στη ζωή και ως καπετάνιος και ως ποιητής και ως οικογενειάρχης και ως άνθρωπος που ασχολήθηκε έντονα με τα κοινά μετά την επάνοδό του στην γενέτειρά του. Και όσο και αν τα τελευταία χρόνια η ασθένεια και το γήρας τον είχαν καταβάλει, απ’ ότι φαίνεται, δεν τον ξέχασαν οι άνθρωποι.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το προσωπικό και την διεύθυνση του Νοσοκομείου Κυθήρων για την φροντίδα τους κατά την νοσηλεία του. Να τονίσω εδώ πόσο ευεργετικό είναι για τους ηλικιωμένους, τις οικογένειές τους αλλά και για όλους τους Κυθήριους το προνόμιο να έχουμε στα ολιγοπληθή Κύθηρα νοσοκομείο και γηροκομείο.

Μετά την θητεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση ο πατέρας μου θήτευσε επί σειράς ετών και ως μέλος του ΔΣ του Κασιμάτειου Οίκου Ευγηρίας Κυθήρων. Όποιος αντί στεφάνου θα επιθυμούσε να ενισχύσει οικονομικά το σημαντικό για τα Κύθηρα αυτό ίδρυμα μπορεί να το κάνει μέσω του λογαριασμού στην Εθνική τράπεζα με αριθμό ΙΒΑΝ (: GR 95 0110 4520 0000 4524 8001 922 αναγράφοντας το όνομά του ή επικοινωνώντας και με το ίδρυμα (κ. Ματίνα Ανδρονίκου 2736033301)»

 

Μήνυμα του Δημάρχου για την απώλεια του Γ. Λευθέρη

Μήνυμα αποχαιρετισμού απηύθυνε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης:

«Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Λευθέρη,
Ένας πραγματικός ευπατρίδης, εξεμέτρησε το ζην και αναχώρησε σήμερα από τα Κύθηρα για την αιωνιότητα. Ο Γιώργος Λευθέρης ενσάρκωσε στις 9,5 δεκαετίες της ζωής του την βαθύτερη ουσία της λέξης «άνθρωπος», ως άνω θρώσκων από την αρχή μέχρι το τέλος. Άδολος και γνήσιος αυτοδιοικητικός του νησιού, διατελέσας Πρόεδρος της Κοινότητας Λιβαδίου, πρωτεργάτης σε πάρα πολλά κοινωνικά, αναπτυξιακά και πολιτιστικά έργα (τεράστια η προσωπική του οικονομική συμβολή για το Μουσείο Εικόνων στο Κάτω Λιβάδι), συμπαραστάτης δεκάδων ανθρώπων, μετέφερε ο ίδιος στην Αθήνα συμπολίτες μας στα νοσοκομεία και ασχολήθηκε προσωπικά με τη νοσηλεία τους, αθόρυβος εργάτης κάθε ανάγκης της κοινωνίας και των συνανθρώπων του, πρωτοποριακός σε κάθε του πράξη, ήταν από τους πρώτους που βοήθησε έμπρακτα ακόμα και τους πρώτους οικονομικούς μετανάστες που ήρθαν στο νησί μας στις αρχές του 90, για να ενσωματωθούν ήπια στην τοπική κοινωνία, κωφεύοντας στις ακραίες απόψεις της εποχής. Πρωτοστάτησε μαζί με τους γνωστούς Κυθήριους της εποχής στην εξάλειψη των φαινομένων εκκλησιαστικής διαφθοράς που ταλαιπώρησαν τον τόπο μας και υπέστη τεράστια προσωπική ταλαιπωρία. Τακτικός αρθρογράφος στα ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ από το 1988 και για 20 χρόνια.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Μακάρι το ήθος και η στάση ζωής του να βρίσκουν πάντα μιμητές εις το διηνεκές».

Μήνυμα του Μανώλη Καλλίγερου, εκδότη των «Κυθηραϊκών»

Με ένα συγκινητικό μήνυμα αποχαιρέτησε των επί χρόνια φίλο, συνεργάτη και συνεργάτη ο εκδότης της εφημερίδας «Κυιθηραϊκά» Μανώλης Π. Καλλίγερος:

«Ο μακρύς δρόμος του Γιώργου Λευθέρη.
Κάθε τόπο τον ορίζουν οι άνθρωποι, που γεννήθηκαν και κατοικούν σ’ αυτόν, όμως λίγοι αφήνουν το στίγμα τους ως ιερή παρακαταθήκη στους σύγχρονους και τους επερχόμενους. Για τα Κύθηρα και ειδικά για το Λειβάδι και τον μικρό συνοικισμό που έζησε, το όνομα και η μορφή του Γιώργου Π. Λευθέρη-Κατελούζου ήταν και είναι εμβληματικά. Σπάνια σε έναν άνθρωπο συμβαίνει να συνυπάρχουν, ανάμεσα σε άλλες και οι εξής ιδιότητες: Άνθρωπος με άλφα κεφαλαίο, Έντιμος, Αγωνιστής, Ανιδιοτελής, με μεγάλη και σιωπηρή προσφορά σε όσους είχαν ανάγκη, Πατριώτης, Ενεργός πολίτης, αταλάντευτος μαχητής της παράδοσης και των αρχών του τόπου. Θεωρώ Θείο Δώρο, να έχω αυτόν τον Άνθρωπο, Φίλο, Γείτονα, Συνεργάτη στην εφημερίδα για δεκαετίες, Συναγωνιστή στις μέρες των μεγάλων αγώνων για την τιμή του τόπου μας κι ένα δεύτερο Πατέρα. Όσο έχω μνήμη θα είναι πάντα μέσα σ’ αυτήν ζωντανή η μορφή αυτού του αγνού τσιριγώτη και φίλου. Καλό σου ταξίδι στην αιωνιότητα καλέ μου φίλε Γιώργο. Στην άξια σύντροφό σου Άννα, τα παιδιά σου Παναγιώτη και Κατερίνα, τον αδελφό σου Βασίλη και όλους στην οικογένεια τα πιο θερμά συλλυπητήρια. Ήσουν για όλους μας ΑΞΙΟΣ σε όλη την μακρά πορεία των 94 χρόνων, που ο Θεός σε αξίωσε να διαβείς πάντα με αξιοπρέπεια. Οι θάλασσες του πλανήτη που τις τιθάσευες ως καπετάνιος ας μαρτυρούν την ολόλαμπρη πορεία σου».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight + twelve =

Exit mobile version