Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Δημοτικό Συμβούλιο: Επιστροφή στις δια ζώσης συνεδριάσεις στη σκιά της παραίτησης Κοντολέοντος

Δημοτικό Συμβούλιο: Επιστροφή στις δια ζώσης συνεδριάσεις στη σκιά της παραίτησης Κοντολέοντος

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 3.00μμ η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Κυθήρων, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου «Δήμαρχος Αρτέμιος Καλλίγερος». Η συνεδρίαση ήταν η πρώτη δια ζώσης μετά την γενική άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της μετάδοσης του νέου κορονοϊού Covid19 αλλά και η πρώτη μετά την παραίτηση του Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής της της παράταξης «Μένουμε Εδώ» της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτριου Κοντολέοντος.

Στη συνεδρίαση δεν συμμετείχε ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Σούγιαννης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευάγγελος Λουράντος, Στέλιος Μεγαλοκονόμος, Νίκος Χρυσαφίτης, Γιάννης Καλλίγερος, Γιώργος Διδιμιώτης και ο παραιτηθείς Δημήτρης Κοντολέων.

Ο Πρόεδρος ξεκινώντας στο στάδιο της ενημέρωσης ανακοίνωσε στο σώμα ότι έλαβε στις 22 Ιουνίου την παραίτηση του κ. Κοντολέοντος. Όπως ανέφερε ο κ Στάθης, τον πήρε αμέσως τηλέφωνο και τον ρώτησε αν μπορούσε να μεσολαβήσει, κι αν υπάρχει κάποιο θέμα στο οποίο να μεσολαβήσει ώστε να ανακαλέσει ο κ. Κοντολέων την παραίτησή του. Ο τελευταίος απάντησε στον πρόεδρο ότι η απόφασή του ήταν αμετάκλητη και θα εξηγούσε με δημόσια δήλωση τους λόγους της παραίτησής του.

Από την πλευρά της συμπολίτευσης πήρε τον λόγο ο κ. Κομηνός (χωρίς να τοποθετηθεί αρχικώς επί του θέματος της παραίτησης Κοντολέοντος), ενημερώνοντας το σώμα για θέματα καθαριότητας.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο κ. Μαγουλάς ο οποίος αναφέρθηκε σε επίκαιρα ζητήματα, όπως το πρόβλημα της πολεοδομίας, η στασιμότητα στο έργο του αεροδρομίου, η στατικότητα του γεφυριού Διακοφτίου, οι εργασίες στο κτίριο του τερματικού σταθμού του λιμένος Διακοφτίου, το αποχετευτικό και η διάθεση των λυμάτων. Έκανε δε αναφορά στην έρευνά του επί του ζητήματος των δημοσίων έργων και ευχαρίστησε τον πρόεδρο δημόσια για την συμβολή του στη διερεύνηση των σχετικών εγγράφων που τηρούνται στην τεχνική υπηρεσία, καθώς όπως είπε «υπήρχε μία δυσκολία να του παρασχεθούν». Σημείωσε μάλιστα ότι εμμένει στις θέσεις του σχετικά με όσα είχε καταγγείλει σε προηγούμενη συνεδρίαση και επιφυλάχθηκε στο μέλλον να τοποθετηθεί εκ νέου επί του ζητήματος

Ο κ. Μαγουλάς συνέχισε με το θέμα της παραίτησης του κ. Κοντολέοντος χαρακτηρίζοντας το ως το πιο σημαντικό θέμα της συνεδρίασης. Είπε ότι είναι ένα άσχημο γεγονός η παραίτησή του καθώς και το αν ισχύει ότι μεθοδεύεται η επαγγελματική του εξόντωση. Αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του ιστορικού καφενείου Αστικόν ως μέρους της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης. Επισήμανε ότι εδώ και καιρό η Διοίκηση δεν δίνει άδεια στο Αστικόν να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα στον υπαίθριο χώρο και ανέφερε στο σώμα ότι «εδώ βρισκόμαστε για να λύνουμε προβλήματα όχι για να δημιουργούμε». Στο τέλος της τοποθέτησής του έθιξε γενικότερα το θέμα της απαξίωσης του πολιτισμού στα Κύθηρα.

Το λόγο μετά πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος Μάνος Τριφύλλης ο οποίος πριν ξεκινήσει την τοποθέτησή ζήτησε να αναγνώσει ένα κείμενο του απουσιάζοντα για επαγγελματικούς λόγους Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Διδιμιώτη. Ο πρόεδρος απάντησε θετικά και ο κ. Τριφύλλης ανάγνωσε το κείμενο το οποίο σε αρκετά σημεία ήταν αιχμηρό.

Πιο συγκεκριμένα στο κείμενο του κ. Διδιμιώτη γίνεται αναφορά στη Δημαρχία Χαρχαλάκη η οποία στιγματίζεται από ένα μελανό σημείο που θα μείνει «μόνιμος λεκές». Ο κ. Διδιμιώτης εκφράζει τη ντροπή του «για την κατάντια στην οποία έχετε οδηγήσει τα πολιτικά ήθη στο νησί μας». Αναφέρει ότι εξαναγκασμός σε παραίτηση ενός δημοτικού συμβούλου δείχνει ποια είναι η Δημοτική Αρχή: «Είστε το χειρότερο σενάριο για το νησί. Εφαρμόσατε πρακτικές, που ακόμα και αν επιχειρήθηκαν στο παρελθόν από άλλους, είχαν αποδοκιμαστεί από τον κόσμο». Και συνεχίζει θεωρώντας ότι οι απειλές μπαίνουν στην πρώτη γραμμή. Αναφέρεται επίσης στις ευθύνες όλων για το θέμα και γράφει απευθυνόμενος στην πλειοψηφία ότι «θεωρείτε τους εαυτούς σας ιδιοκτήτες του τόπου και κάνετε τα στραβά μάτια μπροστά στο θέατρο του παραλόγου». «Ο μόνος που δεν έχει ευθύνη είναι ο επικεφαλής μας Δημήτρης Κοντολέων που από την πρώτη στιγμή διαχώρισε την επαγγελματική από την πολιτική του δραστηριότητα» συμπληρώνει. Εν συνεχεία ζητάει εξηγήσεις για την απειλή με λουκέτο του καταστήματος Αστικόν εν μέσω covid και για το μπλοκάρισμα της Τεχνικής Υπηρεσίας που δεν εφαρμόζει την απόφαση του Δ.Σ για τα τραπεζοκαθίσματα. Στο κείμενό του κλείνει χαρακτηρίζοντας την Δημοτική Αρχή «το χειρότερο σενάριο για τις ζωές όλων μας» και τους καλεί να φύγουν όσο είναι καιρός.

Στο σημείο εκείνο ο πρόεδρος του Δ.Σ εξέφρασε την διαφωνία του με την επιστολή του κ. Διδιμιώτη όσον αφορά τον χαρακτηρισμό περί ιδιοκτητών του τόπου και χαρακτήρισε αδόκιμο τον όρο υπενθυμίζοντας «ότι όλοι είμαστε εκλεγμένοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση». 

Ο κ. Τριφύλλης αμέσως μετά ξεκίνησε την εισήγησή του αναφερόμενος στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στις παρατάσεις που έχει λάβει μέχρι τις 30.09.2022 (προηγούμενη προθεσμία 31.03.2022) σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε ο κ. Κοντολέων να έχει πάρει άδεια για τραπεζοκαθίσματα. Ανέφερε ότι ο κ. Κοντολέων είχε καταθέσει αίτηση άδειας ήδη από τις 21 Φεβρουαρίου 2022 και όμως μέχρι τις 23 Ιουνίου 2022 ο Δήμος δεν έχει δώσει λύση.

Ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να δώσει λύση, υπερβαίνοντας προσωπικές αντιθέσεις και εντάσεις. «Να επέμβουμε ως Δ.Σ και να δώσουμε εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία να εφαρμόσει την σχετικά απόφαση».

Από τη συμπολίτευση απάντησε ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ζαντιώτης εκφράζοντας τη λύπη του για την παραίτηση Κοντολέοντος και ζήτησε να εξηγήσει ο κ. Κοντολέων τους λόγους της παραίτησής του.

Επίσης ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Κομηνός σχολίασε πάνω στα όσα ανέφερε προηγουμένως ο κ. Τριφύλλης ότι πρέπει να υποστηρίζονται οι επαγγελματίες.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση των θεμάτων ημερησίας διάταξης. Δείτε το βίντεο και ενημερωθείτε αναλυτικά. 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9 + 16 =

Exit mobile version