Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Δήμαρχος Κυθήρων: Όποιος θέλει να ταξιδέψει στα νησιά πρέπει να κάνει τεστ

Δήμαρχος Κυθήρων: Όποιος θέλει να ταξιδέψει στα νησιά πρέπει να κάνει τεστ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η λύση για το νησί των Αντικυθήρων με τις φτωχές ιατρικές υποδομές και την δύσκολη προσβασιμότητα, είναι ο γρήγορος εμβολιασμός όλων των κατοίκων.

debate-charchalakis-exadaktylos

Την ανάγκη οι εισερχόμενοι στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα, να έχουν στην κατοχή τους αρνητικό τεστ κορονοϊού, στο οποίο θα έχουν υποβληθεί πριν την μετάβασή τους στα νησιά, τόνισε ο δήμαρχος, Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

Ο κ. Χαρχαλάκης απηύθυνε «δημόσια παράκληση», μέσα από την πρωινή εκπομπή του OPEN, “Ώρα Ελλάδας”, «κυρίως σε εκείνους που ταξιδεύουν στα νησιά για λόγους εργασίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος εστίασε στην συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, επειδή όπως είπε «δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι», φανερώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την δικαιολογημένη ανησυχία του για πληθυσμιακές ομάδες, που ακριβώς λόγω των συνεχών μετακινήσεών τους, είναι εκτεθειμένες σε μεγαλύτερους κινδύνους μετάδοσης και διασποράς του ιού. Όπως μάλιστα ανέφερε, έχει ζητήσει να μην μεταβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο νησί των Αντικυθήρων, «ούτε τα συνεργεία που πραγματοποιούν έργα στα εκεί εργοτάξια».

Ο κ. Χαρχαλάκης, επεσήμανε ότι «οι νοσοκομειακές μονάδες και οι μονάδες υγείας στα νησιά, δεν έχουν τις δυνατότητες των πολύ μεγάλων πανεπιστημιακών νοσοκομείων», παρά το γεγονός, ότι, όπως τόνισε, «στο νησί των Κυθήρων υπάρχει και λειτουργεί ένα πολύ καλό νοσοκομείο, και όχι ένα απλό Κέντρο Υγείας. Ωστόσο, και αυτό έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, οι οποίες για την ώρα αρκούν». Ο δήμαρχος περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εσχάτως, με την εμφάνιση τις τελευταίες μέρες αριθμού κρουσμάτων στο νησί, ως «διαχειρίσιμη».

Ο δήμαρχος Κυθήρων, στην συνέχεια αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει -και με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Νήσων της ΚΕΔΕ– «ήδη από τον Μάρτη, να μην ταξιδεύει ο κόσμος προς τα νησιά, αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και αν δεν έχουν διενεργηθεί προηγουμένως τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, σε όσους τελικά ταξιδεύουν», δίνοντας έμφαση στο εύθραυστο των τοπικών κοινωνιών, λόγω του μεγάλου ποσοστού ηλικιωμένων που διαβιούν σε αυτές.

Διαφωνία Χαρχαλάκη – Εξαδάκτυλου

Στην συνέχεια, πήρε τον λόγο, ο έτερος προσκεκλημένος της εκπομπής και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο κ. Εξαδάκτυλος, συμμερίστηκε την γενικότερη αγωνία του δημάρχου Κυθήρων, ωστόσο υπογράμμισε ότι «ένα αρνητικό τεστ, ίσως να μην έχει αντίκτυπο σε νησιά, μεγαλύτερα των Αντικυθήρων, με δεδομένο ότι τα τεστ δίνουν πολλές φορές ένα ψεύτικο αίσθημα ασφάλειας.»

Η διαφωνία των δύο αντρών, προέκυψε όταν ο δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων ανέφερε ότι στην περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα στα -μέχρι σήμερα καθαρά- Αντικύθηρα, «θα πρέπει το ιατρείο του αγροτικού ιατρού να σφραγιστεί και να απολυμανθεί, αφήνοντας την τοπική κοινωνία δίχως ιατρική κάλυψη για κάποιες μέρες.» Όπως μάλιστα ανέφερε, η διαδικασία απολύμανσης μπορεί να αποδειχτεί χρονοβόρα, λόγω του ότι «για να μεταβεί ένα συνεργείο απολύμανσης από τα Κύθηρα στα Αντικύθηρα, μπορεί να περάσουν και πέντε μέρες, εξαιτίας του καιρού και των μειωμένων δρομολογίων τώρα τον χειμώνα.»

Σε εκείνο το σημείο, παρενέβη ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος επανέλαβε δύο φορές, «δεν σας χρειάζεται αυτό κύριε δήμαρχε», προτού ολοκληρωθεί η σύνδεση, υπονοώντας ίσως ότι η απολύμανση υγειονομικού χώρου επαφίεται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που ακολουθούνται από γιατρούς και νοσηλευτές. Πρωτόκολλα που προφανώς δεν απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες και εμπλοκή τρίτων, καθώς εφαρμόζονται στο σημείο, από τους ειδικούς του χώρου. Όπως μάλιστα τόνισε, «σε περιπτώσεις κρουσμάτων, δεν σφραγίζεται ο υγειονομικός χώρος». Προέβη τέλος και σε μια χρήσιμη πρόταση όσον αφορά τα Αντικύθηρα, που δεν είναι άλλη από το να εμβολιαστεί τάχιστα το σύνολο των 34 κατοίκων που διαβιούν μόνιμα στο νησί κατά τους χειμερινούς μήνες.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × one =

Exit mobile version