Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Χάος με τηλεκπαίδευση: Από το σχολείο λένε οι εκπαιδευτικοί, μπείτε από το...

Χάος με τηλεκπαίδευση: Από το σχολείο λένε οι εκπαιδευτικοί, μπείτε από το σπίτι λέει το Υπουργείο

Η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης θα μπει σε εφαρμογή από την Πέμπτη για όσα σχολεία παραμείνουν κλειστά με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

tilekpaidefsi

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να γίνει τηλεκπαίδευση την Πέμπτη (αλλά και την Παρασκευή) φέρνει για μία ακόμη φορά σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης εκπαδευτικούς και κυβέρνηση.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους τις προηγούμενες ημέρες ότι η τηλεκπαίδευση από πλευράς εκπαιδευτικών θα γίνεται μόνο από το χώρο των σχολείων και μόνο με τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων.

Οι εκπαιδευτικοί επικαλούνται τον νόμο περί τηλεργασίας που ψήφισε η κυβέρνηση το 2021 (4807/2021) και ο οποίος προβλέπει σαφώς τη χορήγηση ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού στους εργαζόμενους όταν αποφασίζεται τηλεργασία.

Το σχετικό άρθρο αναφέρει τα εξής:

«1. Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».

Σκληρή στάση από το Υπουργείο

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας έλεγαν την Τετάρτη ότι όσοι εκπαδευτικοί δεν μπορούν να μεταβούν στα σχολεία για τηλεκπαίδευση, οφείλουν να κάνουν από το σπίτι τους, ακόμα και μεταφέροντας τους υπολογιστές του σχολείο στο σπίτι. Είναι αμφίβολο αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό και αν το σύνολο του εξοπλισμού μίας σχολικής μονάδας φτάνει για όλους τους εκπαιδευτικούς της.

Επίσης οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «καλό είναι οι εκπαδευτικοί να ακούσουν τις εκκλήσεις του Υπουργείο, όχι των συνδικαλιστικών τους φορέων», αφήνοντας την ίδια ώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο για κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες βέβαια το τι είδους τηλεκπαίδευση θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή θα το δούμε. Ακόμα όμως και όλοι οι εκπαιδευτικοί να φτάσουν στις σχολικές μονάδες, είναι σαφές ότι οι υφιστάμενες υποδομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο τιτάνιο έργο της τηλεκπαίδευσης.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου έχει πάντως ως εξής:

«Αύριο Πέμπτη, 27.1.2022 και Παρασκευή, 28.1.2022, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων. Στις λοιπές περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

• Σε όσες σχολικές μονάδες επαναλειτουργήσουν αύριο Πέμπτη 27.1.2022, οι μαθητές θα διενεργήσουν το self-test σήμερα, Τετάρτη 26.1.2022, και σε κάθε περίπτωση πριν την προσέλευσή τους στο σχολείο αύριο. Ομοίως, σε κάθε σχολείο που επαναλειτουργεί μετά από αναστολή, οι μαθητές θα διενεργούν self-test πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο. Το επόμενο self-test θα διενεργείται την επόμενη προκαθορισμένη ημέρα (για προσέλευση Τρίτη – Παρασκευή)».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen − two =

Exit mobile version