Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Χάος με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ

Χάος με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ

Καταγγελίες για λανθασμένη παραμετροποίηση της πλατφόρμας που επιτρέπει μόνο ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα. Φόβοι για συνωστισμό το Σ/Κ για την προμήθεια των τεστ από τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων. Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία και προειδοποιεί με απεργία τη Δευτέρα, αν δεν λυθεί άμεσα το ζήτημα.

self-test

Το διαφαινόμενο χάος με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, δεν άργησε να έρθει. Ξεκίνησε με τα πακέτα που παρέλαβαν οι φαρμακοποιοί την Τετάρτη, στη λογική τού «κάν’ το μόνος σου», αφού κλήθηκαν να συσκευάσουν οι ίδιοι χιλιάδες ατομικές συσκευασίες, αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και να κορυφωθεί με τα πρώτα θετικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μετά τις επιστολές διαμαρτυρίας σπουδαστών Εσπερινών Λυκείων, κυρίως Επαγγελματικών, για τον αρχικό αποκλεισμό τους από τη δωρεάν διανομή των αυτοδιαγνωστικών τεστ λόγω ηλικίας, καθώς η συντριπτική πλειονότητά τους είναι ενήλικες, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να τους συμπεριλάβει στη διαδικασία, η οποία όμως διαφέρει από αυτήν που ακολουθείται για τους μαθητές των ημερήσιων Λυκείων.

«Στα Εσπερινά Λύκεια όλης της επικράτειας, προβλέφθηκε για το πρώτο τεστ η απευθείας διανομή στα σχολεία. Τα τεστ θα βρίσκονται στα σχολεία ώς το Σάββατο 10/4 και θα τα προμηθευτούν οι μαθητές από τις σχολικές μονάδες εντός του Σαββατοκύριακου, ακολουθώντας της οδηγίες των διευθυντών των σχολικών μονάδων» λέει το υπουργείο.

Σε τηλεοπτική της εμφάνιση (ΣΚΑΪ), η αρμόδια υφυπουργός Ζέττα Μακρή διευκρίνισε ότι οι διευθυντές είναι αυτοί που θα προμηθευτούν και θα διανείμουν τα τεστ. Εν ολίγοις, η ευθύνη της οργάνωσης της διαδικασίας πέφτει στους διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι οποίοι καλούνται εκτάκτως το Σάββατο να βρίσκονται στα σχολεία και να μοιράζουν τις ατομικές συσκευασίες σε περίπου 30.000 μαθητές και σε τουλάχιστον 3.000 εκπαιδευτικούς, σε ασφυκτικά χρονικά όρια και με τον κίνδυνο του συνωστισμού να είναι σχεδόν αναπόφευκτος.

Το παραπάνω σκηνικό, η υφυπουργός Παιδείας το χαρακτήρισε «δείγμα πλήρους οργάνωσης» και απόδειξη «του πρόσθετου ενδιαφέροντος του υπουργείου» για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων.

Θα πληρώνουν

Κι ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα διπλά αυτοδιαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς ως δικλείδα ασφαλείας για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, ο Β΄αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές, καταγγέλλει ότι το σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να αποδέχεται ένα μόνο τεστ την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ.

Οπως δήλωσε στο avgi.gr: «Η μόνη πιθανή εναλλακτική, είναι ο δικαιούχος να αναγκαστεί να πληρώσει το δεύτερο τεστ από την τσέπη του, θέλει-δεν θέλει». Στην ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος χρειαστεί να επαναλάβει το τεστ επειδή το αποτέλεσμα δεν θα είναι έγκυρο, ο κ. Δαγρές τόνισε ότι «δεν υπάρχει δυστυχώς καμία πρόνοια για την περίπτωση που κάποιος πολίτης διεξαγάγει λάθος το τεστ.

Το σύστημα δεν έχει παραμετροποίηση ή πρόβλεψη ούτε για αυτή την περίπτωση, ανεξάρτητα αν είναι μεγάλη η πιθανότητα να συμβούν λάθη, εύλογα και ανθρώπινα, από πολλούς πολίτες που πρώτη φορά στη ζωή τους καλούνται να χειριστούν ευαίσθητα ιατρικά εξαρτήματα αυτοελέγχου, που κανονικά προορίζονται για γρήγορο, ατομικό προσυμπτωματικό έλεγχο, αλλά πάντα με επίβλεψη ή άμεση εμπλοκή επιστήμονα Υγείας, που θα φέρει κανονικά και την ευθύνη της διαδικασίας», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει επάρκεια αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Την ίδια στιγμή, η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει ότι οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων είναι αποκλεισμένοι από την πλατφόρμα για τα self tests διότι δεν έχουν περαστεί οι ΑΜΚΑ τους στο πληροφοριακό σύστημα myschool με ευθύνη του υπουργείου. «Λόγω της συνεννόησης της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους σχολάρχες, υπάρχει “ανοχή” στον έλεγχο της ακρίβειας των στοιχείων που τα ιδιωτικά σχολεία καταχωρίζουν στο σύστημα.

Αυτό, βέβαια, γίνεται, για να μπορούν να “κρύψουν” ορισμένοι επιτήδειοι σχολάρχες αδήλωτους εκπαιδευτικούς, αδήλωτα τμήματα κ.λπ. για λόγους φοροαποφυγής. Θύματα όμως της προκλητικής ανοχής της ηγεσίας του υπουργείου και της παραβατικής δραστηριότητας ορισμένων ιδιωτικών σχολείων είναι η ζωή, η υγεία και η ασφάλεια χιλιάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους και μελών της ευρύτερης κοινότητας», αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, προειδοποιώντας με απεργία τη Δευτέρα σε όσα ιδιωτικά Λύκεια δεν καταχωριστούν οι ΑΜΚΑ των εκπαιδευτικών.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο φιάσκο είναι ακόμη μπροστά μας και σχετίζεται με όσα προβλέπονται σε περίπτωση θετικού τεστ. Τα τεράστια κενά, τόσο στον σχεδιασμό της επαναλειτουργίας των Λυκείων, όσο και στο πρωτόκολλο των ενεργειών σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε μαθητή ή καθηγητή, εντοπίζει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Το πρόβλημα

«Τι θα συμβεί κατά το διάστημα που ένα self test έχει βγει θετικό, μέχρι να έχουμε και το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ;» σχολίασε (OPEN), εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό της για το ότι το πιθανό κρούσμα θα συγχρωτίζεται επί μέρες με τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης του.

Πράγματι, η προβλεπόμενη διαδικασία αναφέρει, ότι σε περίπτωση θετικού self test, το τμήμα θα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, αναμένοντας το αποτέλεσμα του επαναληπτικού τεστ που θα γίνει σε δημόσια δομή και ότι μόνο εάν το δεύτερο τεστ βγει θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για το κλείσιμο του τμήματος ή και ολόκληρου του σχολείου.

Η καθηγήτρια Αθ. Λινού διαφωνεί με την παραπάνω πρακτική, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος άμεσα και να εξετάζονται όλα τα παιδιά της τάξης. «Αυτό θα προσέθετε ασφάλεια και επιπλέον θα έδινε μια γρήγορη γνώση και εμπειρία για το πόσο αξιόπιστα είναι τα τεστ που γίνονται στο σπίτι» είπε.

Εν τω μεταξύ, η ίδια η κυβέρνηση που προτάσσει τα αυτοδιαγνωστικά τεστ ως το μέτρο διασφάλισης της λειτουργίας των σχολείων, ομολογεί εμμέσως την αναποτελεσματικότητά τους, αφού στην περίπτωση που υπάρξει θετικό τεστ, τότε το άτομο οφείλει να κάνει επαναληπτικό τεστ σε δομή υγείας προκειμένου να διαπιστώσει εάν όντως νοσεί ή όχι.

Με λίγα λόγια, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, ή έστω ο τρόπος που θα γίνονται από μη εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, δεν μπορεί να θεωρηθούν αξιόπιστα. Επιπλέον, φαίνεται ότι παραγνωρίζει το γεγονός ότι η αναμονή για ραντεβού σε δημόσια δομή μπορεί να φτάσει και τη μία εβδομάδα. Εως τότε, οι συμμαθητές του πιθανού κρούσματος θα συγχρωτίζονται καθημερινά στις σχολικές αίθουσες; Η απάντηση είναι δυστυχώς, ναι.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 − 5 =

Exit mobile version