Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Αυστραλία: Έρευνα δείχνει ότι το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε χάρη στα lockdown

Αυστραλία: Έρευνα δείχνει ότι το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε χάρη στα lockdown

Τα αυστηρά μέτρα «πρόσθεσαν» στους Αυστραλούς 0,7 χρόνια ζωής το 2020, σύμφωνα με μελέτη του Australian National University – Εκτός από το πόσο ζούμε, είναι και το πώς ζούμε, επισημαίνουν πάντως οι ειδικοί.

Australia

Το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 0,7 χρόνια μέσο όρο, για άντρες και γυναίκες, μεταξύ του 2019 και του 2020, έτος που άρχισε η πανδημία COVID-19, σύμφωνα με μία νέα μελέτη από το Australian National University (ANU).

Οι ερευνητές του ANU πρόσθεσαν τα στοιχεία για την Αυστραλία σε μία μελέτη του Oxford University η οποία συνέκρινε το προσδόκιμο ζωής σε διάφορες χώρες πριν και κατά την έξαρση του κορονοϊού, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Epidemiology.

Η ομάδα των ερευνητών ισχυρίζεται ότι η αύξηση των 0,7 χρόνων σε ένα έτος αποτελεί τη μεγαλύτερη στη χώρα από τη δεκαετία του ’90 και έπειτα. Αναφέρουν, μάλιστα, πως υπήρξε σχεδόν παρόμοια αύξηση ανά τις Πολιτείες, με Νέα Νότια Ουαλία, Κουίνσλαντ και Βικτώρια να είναι στα 0,5 χρόνια.

Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν την Αυστραλία πολύ υψηλά σε σχέση με άλλα κράτη, με τη Δανία και τη Νορβηγία να ακολουθούν, με 0,1 και 0,2 χρόνια για γυναίκες και άντρες, αντίστοιχα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ, είχαν μείωση στο προσδόκιμο ζωής κατά 1,7 και 2,2 χρόνια για γυναίκες και άντρες, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές αποδίδουν την αύξηση στην Αυστραλία στα μέτρα που έλαβε η χώρα για την αντιμετώπιση της COVID-19 το 2020, ειδικά το κλείσιμο των συνόρων και τα lockdowns, παρότι υπήρχε ψυχολογική πίεση για τις φωτιές, αλλά και την πανδημία. Λιγότερες πιο κοινές μολύνσεις αναφέρθηκαν το 2020, με 20% μείωση των θανάτων από πνευμονία και γρίπη. Επίσης, μειώθηκαν τα μοιραία τροχαία, καθώς οι μετακινήσεις ήταν λιγότερες.

Ο καθηγητής Vladimir Canudas-Romo, εκ των συντακτών της μελέτης επεσήμανε ότι καταγράφηκε και μείωση στους θανάτους που δε σχετίζονται με μολυσματικές ασθένειες. «Αυτό περιλαμβάνει μείωση σε θανάτους λόγω καρκίνου ή καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά, που είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση του ποσοστού θνησιμότητας»

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο University of Melbourne, Tim Driscoll, δήλωσε στο ABC ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι ενδιαφέροντα, δεδομένης της καταστροφικής επίδρασης της COVID-19 στην κοινωνία ευρύτερα. «Αποτελεί έκπληξη ότι το προσδόκιμο ζωής βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο ή περισσότερο από ό,τι τα τελευταία χρόνια», είπε.

Πρόσθεσε ωστόσο πως η πραγματική ανησυχία είναι πόσες άλλες ασθένειες μπορεί να «πέρασαν» χωρίς να διαγνωσθούν τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς πολλοί απέφυγαν να πάνε στο νοσοκομείο ή σε ραντεβού με γιατρούς για να αποφύγουν την έκθεση στον κορονοϊό. «Δεν αποτελεί έκπληξη η μείωση των ασθενών από κάποια μόλυνση. Και, πράγματι, αν δούμε τη γρίπη ως ένα παράδειγμα, υπάρχει απίστευτη μείωση στα κρούσματα και τους θανάτους από την COVID-19 και έπειτα», ανέφερε.

Αλλά, πρόσθεσε, υπάρχει σημαντική ανησυχία στην υγειονομική κοινότητα ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στο γιατρό επειδή φοβούνται μην κολλήσουν COVID-19, αλλά και ότι ασθενείς με καρκίνο δεν εξετάζονται. Υπογράμμισε δε ότι το πώς η μείωση των επισκέψεων σε γιατρούς θα επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής στο μέλλον μένει να το δούμε, ενώ επεσήμανε ότι σημαντικές ήταν οι συνέπειες και στην ψυχική υγεία.

Το προσδόκιμο ζωής, είπε, δείχνει ενδεικτικά πόσα χρόνια ζούμε, αλλά όχι την ποιότητα της ζωής. Δεν προσμετρά παράγοντες που δεν μπορούν να σκοτώσουν κάποιον, αλλά μπορούν να καταστήσουν τη ζωή του λιγότερο χαρούμενη.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 + nine =

Exit mobile version