Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Ανασκόπηση 2021: Οκτώβριος

Ανασκόπηση 2021: Οκτώβριος

agia-anastasia-agia-pelagia-dromos

Έργα οδοποιίας, εξαγωγή τέχνης, εξερευνήσεις εντός, εκτός και επί τα αυτά, βελτιωτικά έργα σε ιερά προσκυνήματα και ανθρώπων έργα που επιβάλλεται να προγραμματιστούν προκειμένου να δοθεί λύση στο μείζον θέμα των αδέσποτων, είναι τα κύρια συστατικά του μενού ειδησεογραφίας για τα νησιά μας τον μήνα Οκτώβριο.

Τα εν Δήμω

Τον οργασμό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε έργα οδοποιίας, ανέδειξε, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

Αφορμή για την συγκεκριμένη αναφορά, στάθηκε η ανάρτηση στη Διαύγεια και το Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, της διακήρυξης για τον διαγωνισμό του έργου «Ασφαλτόστρωση Οδού προς Χαλκό», ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 88.000€, που καλύπτεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Παράλληλα, ο Δήμαρχος υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή του έργου, «Αγροτική Οδοποιία Κυθήρων, στη θέση “Βεργωμένου” για την Βελτίωση Πρόσβασης σε Πτηνοτροφική Εγκατάσταση», καθώς και την σύμβαση για την επισκευή βλαβών σε σεισμόπληκτα σχολικά κτήρια, ενώ, από την πλευρά της, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ενέκρινε την διακήρυξη του έργου «Οδός Μόρμορη – Αυλέμονα» και την μελέτη για το έργο «Ανακαίνιση – Διαρρύθμιση Παιδικού Σταθμού στα Λογοθετιάνικα».

Την ίδια ώρα, το Kythera.News δημοσίευε την παρουσίαση του Γενικού Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Δήμου Κυθήρων (master plan), ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιχορηγούσε τον Δήμο με το ποσόν των 188.400€ για την εκτέλεση 2 σημαντικών έργων ύδρευσης, που αφορούν σε γεώτρηση στην Αγία Πελαγία και σε αντικατάσταση παλαιού αγωγού στην δεξαμενή της Βίγλας.

Σε ευχαριστώ που εξερευνώ τον βυθό σου

Νησιά-αρχαιολογικά κειμήλια που κοιλοπονούν χιλιάδες κρυμμένους θησαυρούς, που ανυπομονούν να έρθουν στο φως και να αποκαλύψουν το φως των αιώνων που διέσωσαν εντός τους. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις εργασίες της η αποστολή για την αρχαιολογική έρευνα στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ενώ ολοκληρώθηκε η έρευνα στο ναυάγιο των κλασσικών χρόνων που εντοπίστηκε στο στενό Κυθήρων-Νεαπόλεως, από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Βελτιώσεις στα Ιερά Προσκυνήματα

Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν ανακαινίσεις και βελτιωτικές προσθήκες στις δύο κορωνίδες των ιερών προσκυνημάτων Κυθήρων και Αντικυθήρων. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, η τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας σε όλο το συγκρότημα του Ιερού Προσκυνήματος των Μυρτιδίων ενώ η ιστορική Μονή του Αγίου Μύρωνα, πολιούχου των Αντικυθήρων, δέχτηκε διορθωτικές παρεμβάσεις, ύστερα από πρωτοβουλία και έξοδα του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου, πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους.

Τέχνη: Εισαγωγές, εξαγωγές, πρώτο αίμα

Για τον ερχομό του στα Κύθηρα, την γνωριμία με την Γεωργία Τσέρη και την τέχνη της μεταξοτυπίας, μίλησε, σε συνέντευξή του, ο ζωγράφος Στέφανος Ρόκος, ο οποίος περιέγραψε την τέχνη του ως μοντάζ ζωγραφικών καρέ που το ένα παρεισφρέει μέσα στο άλλο.

Την ίδια ώρα, η καλή του φίλη, Γεωργία Τσέρη, εξέθετε -από κοινού με την αδελφή της, Δροσιά και τις Αλίκη Ρήγου και Δάφνη Πετρόχειλου- τα έργα της στη Ρώμη, σε μια εξαγωγή ατόφιας τσιριγώτικης πρώτης ύλης.

Την πρώτη ύλη, αλλά και όλα τα φόντα να διακριθεί στον χώρο της μουσικής, διαθέτει η νεαρή Κυθήρια, Εβελίνα Μεγαλοκονόμου, η οποία συστήθηκε στην ελληνική σκηνή με το  δυναμικό της δισκογραφικό ντεμπούτο που αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Τέλος, για μια νέα διάκριση, έβαλαν πλώρη ο Γιώργος Διδυμιώτης και η κινηματογραφική ομάδα του Γενικού Λυκείου Κυθήρων, με την συμμετοχή τους στο διεθνές project της Fresh Films.

Λύματα, κύματα, υπό το φως των… LED

Δεν ήταν όλα ρόδινα, φυσικά, στην τοπική επικαιρότητα για τον Οκτώβρη. Για το έργο «κάλυψης-απόκρυψης» σε μια ολόκληρη χασισοφυτεία που προσέφεραν τα λιμνάζοντα… λύματα που «ευδοκιμούν» ανάμεσα σε Ποταμό και Όρμο Αγίου Ελευθερίου, μίλησε, σε ρεπορτάζ του, ο ραδιοφωνικός σταθμός Adelin. Μια δύσοσμη… κολόνια που κρατάει για χρόνια και ζητά επιτακτικά λύση εδώ και τώρα.

Για λίγα, μόλις, λεπτά, από την άλλη, διήρκεσε το εντυπωσιακό φαινόμενο των υδροσιφώνων που παρατηρήθηκαν στα ανοιχτά του Καψαλίου το πρωί της Δευτέρας, 11 Οκτωβρίου. Ο θεαματικός θαλάσσιος ανεμοστρόβιλος αποθανατίστηκε σε φωτογραφίες που δημοσίευσε το Kythera.News, σε μια μέρα κλειστή, μουντή και βαριά.

Φωτεινές, υπέρ του δέοντος, αντιθέτως, αναμένονται οι νύχτες, εφεξής στο Καψάλι, με την εγκατάσταση του νέου φωτισμού, ο οποίος, όμως, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους και επισκέπτες, λόγω της υπερβολικής έντασης στην οποία εκπέμπει. Αυτό φάνηκε και σε διαδικτυακό debate, στο οποίο συμμετείχε πλήθος κόσμου, εν είδει δημόσιου κατήγορου και ο Δήμαρχος του νησιού, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ως γραμμή υπεράσπισης.

Αδέσποτες ψυχές, αυξάνονται και πληθύνονται

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τα Κύθηρα τα τελευταία χρόνια, είναι, αναμφίβολα η διόγκωση του αριθμού των αδέσποτων οικόσιτων ζώων αλλά και των αγριοκάτσικων στο νησί. Το Kythera.News άνοιξε τον φάκελο-αδέσποτα, απευθύνθηκε σε φορείς και μέσα από το ρεπορτάζ, αποδείχτηκε πως απαιτείται περισσότερο στοχευμένη συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους όσον αφορά τα οικόσιτα και δημιουργία κωδικού διαχείρισης μέσω σύμβασης του Δήμου με ζωέμπορους, όπως αποκάλυψε στο Kythera.News ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Κομηνός.

Κύθηρα, τόπος εναλλακτικός

Τα Κύθηρα, ως τόπος κατεξοχής μυστικιστικός, λειτουργούσαν ανέκαθεν σαν μια ιδιότυπη «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για ανθρώπους που έψαχναν έναν ολιστικό επαναπροσδιορισμό. Προς τούτο, το νησί πάντα προσέλκυε εναλλακτικές μορφές αυτοΐασης, όπως το sound bath που εξασκεί η Κάτια Φωτεινοπούλου, μέσα από την άριστη συνεργασία της τα καλοκαίρια με το ξενοδοχείο El Sol και την Βανέσσα Ράϊκου και για το οποίο δέχτηκε να μιλήσει -μεταξύ άλλων- στην κάμερα του Kythera.News.

Τις υπηρεσίες εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρει -με έμφαση στην λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και μαθησιακή υποστήριξη αλλά και στην συμβουλευτική γονέων- σύστησε στους Τσιριγώτες και η Kids First Team, στο πέρασμά της από το νησί της Αφροδίτης.

Κύθηρα των παραδόσεων

Τα Κύθηρα, ως κομμάτι του εθνικού κορμού και της ελληνικής συνείδησης, πάντα τιμά τις παραδόσεις. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ενώ ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών συμμετείχε στην επετειακή εκδήλωση της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, με θέμα την συμβολή των Επτανήσων στην επανάσταση του 1821.

Εκλογές εκ των έσω

Στα Κύθηρα διεξήχθησαν εκλογές για την τοπική ΔΗΜΤΟ της Νέας Δημοκρατίας, με τον Αντώνη Μαυρομμάτη να θριαμβεύει και να διαδέχεται τον απερχόμενο πρόεδρο, Δημήτρη Καλλίγερο. Στις 27 Οκτωβρίου, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στο Kamares Multivenue η πρώτη συνάντηση της τοπικής οργάνωσης του κόμματος υπό την νέα της σύνθεση, ενώ ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος παραχώρησε τις πρώτες του δηλώσεις, με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στα υπόλοιπα θέματα, ξεχωρίζουμε τις σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν κατά την διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λειβαδίου, την άδεια που χορήγησε η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Πειραιά στον επιχειρηματία Σπύρο Μάγειρο, προς ανέγερση κάμπινγκ στα Κύθηρα και την δημοπρασία την οποία προκήρυξε η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας για εκμίσθωση κτημάτων-αγροτεμαχίων-ελαιοφύτων σε Ιερά Προσκυνήματα του νησιού.

 

 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × 2 =

Exit mobile version