Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Ανασκόπηση 2021: Ιούλιος

Ανασκόπηση 2021: Ιούλιος

φωτογραφία αρχείου

Ο μήνας ξεκίνησε με ένα μεγαλοπρεπέστατο σουλάτσο των τουρκικών αλιευτικών, μόλις δύο μίλια από τις ακτές των Κυθήρων, αρχικά στο Μελιδόνι και μία μέρα μετά στον Αυλέμονα. Σε επικοινωνία του Kythera.News, οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ενήμερες για το περιστατικό και, πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Το ίδιο διάστημα, 35 μετανάστες κουρδικής καταγωγής, προερχόμενοι από την Σμύρνη, αποβιβάζονταν στις ανατολικές ακτές των Αντικυθήρων, με τις αρχές να δηλώνουν άγνοια για το γεγονός. Μια άγνοια από την οποία τις έβγαλαν οι ίδιοι οι «επισκέπτες», μιλώντας για την περιπέτειά τους στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όταν θα πάω κυρά μου στο Παζάρι

Ο Ιούλιος σηματοδότησε την αλλαγή σελίδας για το Παζάρι στον Ποταμό, με την έγκριση και κατόπιν, δημοσίευση του νέου κανονισμού λειτουργίας του.

Ο Ποταμός, όμως, είχε συνολικά την τιμητική του τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, με τον Δήμο να προκηρύσσει δημοπρασία για μίσθωση οικοπέδου για πάρκινγκ και παράλληλα, να υπογράφει σύμβαση για την εκπόνηση μελετών ολοκλήρωσης και αναβάθμισης του Δημοτικού Ανοικτού Θεάτρου. Στις 19 του μηνός, τέλος, το «Αστικόν» έσβηνε κεράκια, γιορτάζοντας τα 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Πολιτιστικά δρώμενα

Πλούσιος σε πολιτιστικά δρώμενα υπήρξε ο Ιούλιος στα Κύθηρα, με το φεστιβάλ θερινών  προβολών των «Δράσεων Κινηματογραφικής Παιδείας» να επανέρχεται στον Καραβά, μέσω του Σινε-Πορτοκαλιά, με πλούσιο πρόγραμμα και μια ταινία-έκπληξη!

Την ίδια ώρα, η Σταυρούλα Φατσέα, παρουσίαζε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη στα Κοντολιάνικα, το νέο της βιβλίο, με τίτλο, «Αλχημείες της Φύσης, ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ». Λίγο νοτιότερα, στο μαγευτικό Καψάλι, οι διακεκριμένες ζωγράφοι, αδελφές Τσέρη, Δροσιά και Γεωργία, άνοιγαν στους αναγνώστες του Kythera.News τις πύλες της γκαλερί «Follow your Art», μιλώντας για το πρόγραμμα της φετινής έκθεσης, τις απαρχές της γκαλερί και τις προκλήσεις αλλά και προσκλήσεις της Τέχνης, με αφετηρία και επίκεντρο τα Κύθηρα. Μερικά μέτρα πιο κάτω, η νεαρή Κυθήρια ζωγράφος-εικαστικός, Εύη Μακρυγιάννη, παρουσίαζε την πρώτη της έκθεση με έργα σε λάδι, στον πολυχώρο «Ζείδωρο».

Ψωμί, παιδεία, με στυλ και φαντασία

Ο έρωτας η Τέχνη αλλά και κάθε πτυχή της ανθρώπινης έκφρασης, περνάνε, καθώς λένε, από το στομάχι. Αυτό, το έχει καταλάβει καλύτερα από τον καθένα, ο διάσημος Κυθήριος σεφ, Νίκος Πουλμέντης, ο οποίος παρουσίασε μέσα στον Ιούλιο το βιβλίο του με τίτλο «Η πρωτοπορία της ελληνικής κουζίνας», μιλώντας, παράλληλα, για τα παιδικά του βιώματα στα Κύθηρα, τα πειράματα με τις γεύσεις στον τόπο που τον γέννησε και την καταλυτική επιρροή του πατέρα στην μετέπειτα διαδρομή και σταδιοδρομία του.

Το δικό της ξεκίνημα στο μονοπάτι της ζωής, το οποίο βαδίζει με στυλ και φαντασία, μοιράστηκε μέσω του Kythera.News, η Γκλόρια Τουσάι, ένα κορίτσι που τόσα έδωσε αλλά και τόσα πήρε από τις κινηματογραφικές ομάδες του Λυκείου Κυθήρων.

Τσιρίγο: «Εν αρχή ην ο Βυθός»

Όσοι δεν έτυχε να επισκεφτούν τα Κύθηρα, δεν γνωρίζουν τί εστί βυθός στα νερά του Τσιρίγο. Η μυστηριακή κοιτίδα της θεάς Αφροδίτης, κολυμβήθρα αρχέγονου κάλλους απροσμέτρητης μαγείας, την οποία εξερευνά στις μέρες μας ο Γιώργος Λάμπογλου, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας την διαδρομή του στην υποθαλάσσια κυψέλη του νησιού, μέσω του «Kythera Dive Center».

O Ιούλιος, όμως, έδωσε, από κοινού με το ξενοδοχείο El Sol, την ευκαιρία σε ντόπιους και επισκέπτες να εμβαπτιστούν σε ένα εσωτερικό ταξίδι αυτοπραγμάτωσης, μέσω της ολιστικής θεραπείας του «soul massage», το οποίο εξασκεί με τρόπο μοναδικό η Κάτια Φωτεινοπούλου.

Δήμος: Έργα και ημέρες

Γεμάτο, υπήρξε για τον μήνα Ιούλιο το καλεντάρι του Δήμου, με πολλά έργα ανάπλασης, ανάπτυξης και συντήρησης να εντάσσονται στον προγραμματισμό του. Έτσι, ξεκίνησε στα Αντικύθηρα η λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης, ενώ στην Αγία Πελαγία ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του Τοιχίου, έργο το οποίο παρέμενε ημιτελές για 25 χρόνια. Παράλληλα, εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» η κατασκευή 7 νέων παιδικών χαρών στο νησί, με υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία. Τέλος, δημοπρατήθηκε η διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του δρόμου «Παπά Μόρμορη».

Δράσεις, αντιδράσεις…

Από τις λοιπές δράσεις φορέων του νησιού αλλά και τρίτων, ξεχωρίζει η συντήρηση και περαιτέρω βελτίωση του δικτύου μονοπατιών «Kythera Trails», από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης. Στα μέσα του μήνα, έλαβε χώρα ενημέρωση των πολιτών γύρω από τις δασικές πυρκαγιές, με δύο εκ των επιστημόνων που πρωτοστάτησαν, να παραχωρούν συνέντευξη στο Kythera.News για το συνολικό έργο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόληψη, καταστολή και εκπαίδευση.

Στον αντίποδα, σε προφορικές εξηγήσεις κλήθηκαν από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, οι Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας-Ακαρνανίας, Σεραφείμ και Κοσμάς, με την κατηγορία της απειθαρχίας και έλλειψης σεβασμού στην απόφαση της Εκκλησίας για τα υγειονομικά μέτρα τις ημέρες του Πάσχα.

… και αποδράσεις

Στην κάμερα του ιστοτόπου μας, μίλησε και ο Αερολιμενάρχης, κ. Σταύρος Παϊζάνος, εστιάζοντας στην επανασύνδεση των Κυθήρων με την Βόρεια Ελλάδα, μέσω της γραμμής Κύθηρα-Θεσσαλονίκη που δίνει, πλέον, άλλες προοπτικές απόδρασης των συμπατριωτών μας από τον βορρά προς το όμορφο νησί της Αφροδίτης.

Ημερολόγιο πανδημίας

Μια ουσιαστική παρέμβαση στον τομέα της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας υγείας στο νησί, κατάγραψε ο Δήμος, με την έγκριση δαπάνης για προμήθεια αναλυτή PCR, προς παραχώρηση στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων «Τριφύλλειο».

 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 + thirteen =

Exit mobile version