Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Ανασκόπηση 2021: Δεκέμβριος

Ανασκόπηση 2021: Δεκέμβριος

Οι μελέτες για το Μουσείο Μετανάστευσης και ο φόρος τιμής που αυτό θα αποτίει στους αποδήμους μας, ο βαρύς φόρος αίματος για κάποιους άλλους μετανάστες στο φοβερό ναυάγιο των Αντικυθήρων και η κορονόπληκτη μαθητική κοινότητα των Κυθήρων, συνθέτουν την εικόνα της τσιριγώτικης επικαιρότητας για τον Δεκέμβριο.

Ένα μουσείο παίρνει σάρκα και οστά

Το Μουσείο Μετανάστευσης, ένα προσωπικό όραμα του Δημάρχου Κυθήρων, Ευστρατίου Χαρχαλάκη, οδεύει προς υλοποίηση. Στη Γενική Συνέλευση της 5 Δεκεμβρίου 2021, τα μέλη των ΦΜΚ έδωσαν την έγκρισή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει με την αρχιτεκτονική και μουσειολογική μελέτη ενώ το Kythera.News δημοσίευσε βίντεο με την παρουσίαση του χώρου όπου θα χτιστεί το μουσείο στην Αγία Πελαγία.

Δράμα στα Αντικύθηρα

Ο πηγαιμός για την Ιθάκη δεν είχε ευτυχή κατάληξη για κάποια «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Δύο μέρες πριν την ενσάρκωση του Θεανθρώπου το ιστιοφόρο που τους μετέφερε από τις ακτές της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία και μια καλύτερη ζωή, προσάραξε βίαια στην βραχονησίδα Πρασονήσι, βορείως των Αντικυθήρων. Οι έρευνες του Λιμενικού, με συντονισμό από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό 90 ανθρώπων που είχαν βρει καταφύγιο στην βραχονησίδα, με τους δύτες να αναζητούν εγκλωβισμένους στον βυθό και τον τελικό, μαύρο απολογισμό, να μετράει 11 νεκρούς, εκ των οποίων οι 9 γυναίκες.

Λίγες μέρες νωρίτερα, το πλοίο της γραμμής, Aqua Jewel, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κύθηρα-Γύθειο, κόλλησε στα αβαθή της λιμενολεκάνης του Γυθείου, με μικρές, ευτυχώς, ζημιές και δίχως να αναφερθούν τραυματισμοί ανάμεσα στους επιβάτες.

Ημερολόγιο πανδημίας

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές του νησιού, ύστερα από τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορονοϊού που έπληξαν την μαθητική κοινότητα, με τον ιό να δείχνει προτίμηση στους μαθητές του Γυμνασίου με το Λύκειο να καταγράφει το δικό του περιστατικό. Η κατακόρυφη άνοδος των μολύνσεων, οδήγησε τις αρχές στην λήψη έκτακτων μέτρων απολύμανσης με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου και του Λυκείου να παραμένουν κλειστές για την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου.

Η κατάσταση, εν τέλει, ομαλοποιήθηκε, παρά το κρούσμα που εντοπίστηκε στο Δημοτικό Σχολείο Καρβουνάδων, τις παραμονές των Χριστουγέννων, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να βάζουν φραγμό στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού, κάτι που, σε συνδυασμό με τις υψηλές πτήσεις στις οποίες κινήθηκαν τα Κύθηρα στο θέμα του εμβολιασμού της αναμνηστικής δόσης τον τελευταίο καιρό, πρόσθεσαν μια νότα αισιοδοξίας εν όψει και της νέας χρονιάς.

Τα εν Δήμω

Οργασμική ήταν η δραστηριότητα στα έργα οδοποιίας για τον μήνα Δεκέμβριο, με την ανακατασκευή της κεντρικής οδού στα Βιαράδικα να ξεκινά και οι εργασίες διαπλάτυνσης και τσιμεντόστρωσης του Περιφερειακού Δρόμου Ποταμού Αντικυθήρων να ολοκληρώνονται.

Στον ιστότοπο του Δήμου, αναρτήθηκαν τα νέα έντυπα της τουριστικής ταυτότητας των Κυθήρων, ενώ ανακοινώθηκε και η εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, το οποίο αναμένεται να δώσει τέλος στην πολεοδομική αναρχία, να περιφρουρήσει την φύση, το δομημένο και ανθρωπογενές περιβάλλον καθώς και τον πολιτισμό των νησιών, προφυλάσσοντάς τα από την άναρχη και φαραωνική ανάπτυξη.

 

 

 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × 2 =

Exit mobile version